Direct naar artikelinhoud

Aanklager die jacht maakte op Bill Clinton is nu vol lof over hem

Kenneth Starr, de openbare aanklager die jarenlang hardnekkig jacht maakte op Bill Clinton, is nu vol lof over de oud-president. 'De meest getalenteerde politicus van de baby boomer generatie', zo noemt Starr volgens de New York Times de Democraat nu. Het onderzoek van de vroegere speciale aanklager leidde eind jaren negentig tot een afzettingsprocedure tegen de president.

President Bill Clinton in 1996 met Monica Lewinsky.Beeld Getty

Op een discussieavond over de Amerikaanse presidenten en de grondwet in Philadelphia, zei Starr het jammer te vinden dat Clintons nalatenschap altijd in het licht wordt bezien van wat hij 'het onaangename' noemt oftewel de Monica Lewinsky-affaire.

Volgens Starr heeft Clinton die misstap na afloop van zijn presidentschap meer dan goed gemaakt. 'President Carter heeft een heel goed voorbeeld gegeven en dat voorbeeld volgt Clinton nog steeds.' Hij prees de voormalige president ook voor zijn gevoel van medeleven met mensen. 'Het is sterk, duidelijk voelbaar en de mensen in de staat Arkansas begrepen dat hij echt om mensen geeft. Als hij zegt: Ik voel uw pijn ook, dan is dat echt gemeend.'

Het is een opmerkelijke karakterschets door iemand  die ooit Clintons aartsvijand was. Vijf jaar lang maakte Starr jacht op Clinton, eerst wegens een onroerendgoed-schandaal dat nergens op uitliep en vervolgens omdat Clinton gelogen had over zijn relatie met Monica Lewinsky, die als stagiaire op het Witte Huis werkte.

Twitter bericht wordt geladen...

'Sekspolitie'

Starr was zo gedreven bij zijn klopjacht dat hij het 'hoofd van de Amerikaanse sekspolitie' werd genoemd. Uiteindelijk liep het impeachment-proces tegen Clinton op niets uit. De voornaamste slachtoffers waren de Republikeinen en Starr zelf, die als de grootste boosdoener te voorschijn kwam uit de affaire.

Kort na het mislukken van de afzettingsprocedure tegen Clinton in 1999 gooide Starr het bijltje erbij neer en keerde hij terug in de advocatuur. Tegenwoordig is hij president van de Baylor Universiteit, een christelijke universiteit in Waco in de staat Texas.

Enkele jaren geleden had Starr al laten doorschemeren dat hij spijt had dat zijn onderzoek tegen Clinton zo lang had geduurd en zoveel mensen pijn had gedaan.

Voor Hillary Clinton komen de uitspraken van Starr goed uit, juist op een moment dat haar Republikeinse rivaal Donald Trump de Lewinsky-zaak weer probeert op te rakelen om haar in verlegenheid te brengen.

Monica Lewinsky vorig jaar in Beverly Hills tijdens een galafeest van het blad Vanity Fair.Beeld Reuters