Direct naar artikelinhoud

Kruijswijk mist ritzege, pakt wel flinke tijdwinst op concurrenten

De etappewinst moest Steven Kruijswijk in de sprint laten aan de Spanjaard Alejandro Valverde, maar met bijna 42 seconden winst op Chaves en 1 minuut en 46 seconden op Nibali is de Nederlander wel de grote winnaar van de 16de etappe. De Nederlandse roze truidrager verstevigde zo zijn voorsprong op zijn belangrijkste concurrenten Chaves en Nibali in de Giro d'Italia.

Steven KruijswijkBeeld afp

De Nederlander was dinsdag superieur in de listige, korte etappe van  Bressanone naar Andalo (132 kilometer). Kruijswijk pareerde alle aanvallen van zijn grootste concurrenten en nam verder afstand van Esteban Chaves en Vincenzo Nibali die de zestiende etappe als nummers twee en drie in het klassement waren begonnen.

Kruijswijk reed met Alejandro Valverde en Ilnoer Zakarin naar de eindstreep in Andalo. De ritzege was voor Valverde, de Brabantse wielrenner van LottoNL-Jumbo werd tweede en Zakarin derde.

Liveblog

Met het roze stevig om de geblokte schouders begon Steven Kruijswijk vandaag aan de zware derde week van de Giro d'Italia. Lees hier alles terug in het liveblog over de listige, korte etappe van Bressanone naar Andalo (132 kilometer).

Alles uit de kast

De concurrentie haalde dinsdag alles uit de kast om de Nederlandse rozetruidrager uit balans te brengen. Al op de eerste klim naar de Passo della Mendola gingen Nibali en Valverde in de aanval, maar zonder succes. Chaves raakte al direct in de problemen en wist niet meer terug te keren.

Ook op de klim naar Fai della Paganella hoefde Kruijswijk niet te buigen. Valverde waagde een nieuwe poging maar Kruijswijk kon volgen, evenals Zakarin. Nibali haakte ook af. Het drietal nam een steeds grotere voorsprong. Kruijswijk waagde nog een dappere poging in de sprint om de ritzege, maar Valverde was te sterk.

De rozetruidrager heeft na de rit op dinsdag precies drie minuten voorsprong op de Colombiaan Chaves, de Spanjaard Valverde steeg naar de derde plek, maar won luttele seconden op de leider in het klassement. Zijn achterstand bedraagt 3.23. Nibali was de grote verliezer. Hij incasseerde twee minuten tijdverlies en zakte naar de vierde plaats in de rangschikking.