Direct naar artikelinhoud

Straf gruwelmoord bejaard paar definitief

Henk Opentij en Mary Run

De zeventien jaar cel die Melvin R. en Miquel K. kregen voor het op extreem gewelddadige wijze doden van het Amsterdamse paar Henk Opentij (79) en Mary Run (73) in november 1997, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

R. en K. brachten het bejaarde paar om het leven toen zij op rooftocht wilden gaan in de woning van Opentij in Amsterdam-Noord. De twee mannen hadden de sleutels van Opentij op straat gevonden en wilden geld en waardevolle spullen stelen.

Eenmaal in de woning stuitten zij onverwacht op Opentij en zijn vriendin. De uiterst gewelddadige manier waarop de twee mannen tekeer zijn gegaan was in november 2014 voor het gerechtshof reden een hogere straf te geven dan de vijftien jaar die de rechtbank eerder oplegde.

Diepe schaamte
Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft het hof ook gelet op de destijds jonge leeftijd van de twee mannen; zij waren in 1997 negentien jaar oud. Volgens het hof hebben zij na hun arrestatie laten zien dat zij zich diep schamen voor hun daden.

De zaak bleef jarenlang onopgelost. Een coldcase-onderzoek waarvoor misdaadjournalist Peter R. de Vries belangrijke informatie leverde, zette de politie alsnog op het spoor van de twee verdachten. Zij werden in 2012 gearresteerd en hebben bekend.

Hun rooftocht liep toen op niets uit. De daders namen uiteindelijk geen spullen mee.