Direct naar artikelinhoud

Noord-Ierse vrouwen protesteren tegen abortuswet door zichzelf aan te geven

Drie vrouwen in Noord-Ierland hebben zichzelf aangegeven bij de politie omdat ze illegale abortuspillen zouden hebben geslikt. De vrouwen willen berecht worden om zo de restrictieve abortuswetgeving van het land onder de aandacht te brengen, meldt de Britse krant The Guardian. Op abortus staat maximaal een levenslange gevangenisstraf.

Proabortusdemonstratie in BelfastBeeld afp

Tientallen pro-abortusactivisten hadden zich verzameld bij het politiebureau in Derry om de vrouwen te steunen. De vrouwen hopen op een proces, zodat ze de volgens hen zwaar verouderde abortuswetgeving aan de kaak kunnen stellen. De wet, die stelt dat abortus illegaal is tenzij onder extreem zeldzame omstandigheden, stamt uit 1861. Noord-Ierland is de enige regio in het Verenigd Koninkrijk dat abortus nog strafbaar stelt.

De protestactie van de vrouwen is een reactie op de vervolging van een jonge vrouw vorige maand. Zij werd schuldig bevonden aan het plegen van een abortus door middel van een op internet bestelde pil en kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden toegewezen. In juni staat een vrouw terecht voor het aanschaffen van abortuspillen voor haar dochter.

Eerder ondertekenden 200 vrouwen al een open brief waarin ze verklaarden abortuspillen te hebben aangeschaft, om zo gearresteerd te worden. Omdat dit niet werkte, hebben drie activisten zich nu zelf aangegeven. Volgens een van de activistische groepen, Alliance for Choice, brengt justitie liever geen activisten voor de rechter, maar vooral geïsoleerde, kwetsbare vrouwen die door een ander worden aangegeven.

Arm en rijk

Vrouwen in Noord-Ierland die hun zwangerschap willen beëindigen, kunnen twee dingen doen: of voor een paar duizend euro in een privékliniek in Engeland of Wales een abortus ondergaan, of online abortuspillen bestellen die een paar tientjes kosten. Mifepristone en misoprostol worden als veilig en betrouwbaar beschouwd in de eerste tien weken van de zwangerschap. Onder andere het vanuit Nederland opgerichte internationale netwerk Women on Web biedt de pillen aan.

Vrouwen die de abortus elders ondergaan zijn niet strafbaar, maar wie kiest voor de pillen wel. Critici vinden dat de wet daarmee onderscheid maakt tussen arme en rijke mensen.

Lees ook

Eind vorig jaar oordeelde het hooggerechtshof in Noord-Ierland dat de abortuswetgeving soepeler moest: het zou in strijd zijn met de mensenrechten.