Direct naar artikelinhoud

'Spontaan' Vietnamees dinertje met Obama: 6 dollar

Op wel heel bijzondere wijze heeft president Obama zich tijdens zijn Vietnam-reis onttrokken aan het officiële programma: meneer ging even eten in een piepklein restaurantje in de hoofdstad Hanoi. Op foto's van het bezoek is te zien hoe de president, omringd door lokale bewoners, noodlesoep en geroosterd varkensvlees eet. Onder het genot van een ijskoud Vietnamees biertje.

President Obama en Anthony Bourdain drinken een biertje in Hanoi.Beeld Pete Souza, White House

Het contrast met de poepsjieke restaurants in Washington DC, het Witte Huis-eten of de staatsdiners die Obama moet afwerken kon niet groter.

De president liep restaurant Bún chi Huang Liên binnen samen met de zwaar getatoeëerde Amerikaanse televisiekok en culinaire schrijver Anthony Bourdain. Een restaurant met witte badkamertegels, azuurblauwe plastic krukjes en smalle tafeltjes. Maar met heerlijk eten, zo liet Bourdain dinsdag de hele wereld per tweet weten.

Het beeld van het 'streetfooddiner', de wereld ingeslingerd door zijn vaste Witte Huis-fotograaf Pete Souza, is onwerkelijk. Want Hanoi werd tijdens de Vietnamese oorlog zwaar gebombardeerd door de VS. In de hoofdstad van het communistische Noord-Vietnam werden toen ook talloze Amerikaanse krijgsgevangenen vastgehouden en gemarteld, zoals de huidige Republikeinse senator en oud-presidentskandidaat John McCain.

En nu, anno 2016, eet een Amerikaanse president in het vroegere 'hol van de leeuw' in alle rust de traditionele bun cha-maaltijd. Alsof de ellende van de Vietnam-oorlog, die aan 58 duizend Amerikaanse soldaten en meer dan een miljoen Vietnamezen het leven kostte, er nooit is geweest. Buiten wachten tientallen buurtbewoners om een glimp op te vangen van de president.

Rekening
Op het filmpje van het tweetal moeten we helaas nog even wachten. Het etentje met de president is pas in het najaar te zien in het nieuwe seizoen van Parts Unknown, Bourdains culinaire reisprogramma op CNN. Hierin bezoekt de Amerikaanse tv-persoonlijkheid steeds een land of regio. Hij laat de kijkers kennis maken met de culinaire bijzonderheden van de bewoners. Van Puerto Rico tot Ethiopië, en van Borneo tot Istanbul.

Bourdain sprak met de president onder andere over zijn Aziatische reis en zijn interesse voor de Vietnamese cultuur. 'Lage plastic stoeltjes, goedkope maar heerlijke noodles, koud Hanoi-bier', twitterde Bourdain nadat de eenvoudige maaltijd was genuttigd. 'Totale kosten van het bun Cha-diner met de president: 6 dollar. Ik betaalde de rekening.' Bij de tweet was een van de foto's van Souza te zien. Kijk ons nou lekker zitten, lijkt het tweetal te willen zeggen.

President Obama verlaat het restaurant na zijn etentje met Anthony Bourdain.Beeld AP
In de stromende regen en onder zware beveiliging loopt president Obama na afloop van het etentje naar zijn auto.Beeld AP

Alaska

Het is niet duidelijk hoe zwaar de beveiliging was in het restaurant in Me Tri en wie de andere gasten waren. Op de foto's die Souza schoot, is geen enkele stoere Secret Service-agent te bekennen. Logisch, want ze zouden het ongedwongen beeld van het bijzondere diner alleen maar hebben verstoord. Op persbureau-foto's van Obama's aankomst buiten, zijn de agenten en hun Vietnamese collega's wel te zien.

Gezien de veiligheidsprotocollen die de Secret Service hanteert, moet het eethuisje al dagen van tevoren aan een strenge inspectie zijn onderworpen. Ook is opvallend dat de andere gasten totaal geen oog hebben voor de machtigste man van de wereld die op een paar meter afstand van hen een biertje drinkt. Zijn ze zorgvuldig geïnstrueerd door Bourdains tv-ploeg om vooral niet naar Obama te staren?

Wel enthousiast was de grote menigte die zich voor het kleine restaurantje had verzameld tijdens het diner. Toen Obama na afloop naar buiten kwam, steeg een luid gejuich op. De president groette lachend en vertrok weer. Het bezoek aan het buurtrestaurantje versterkte volgens menigeen Obama's imago van een president die 'cool' is en geen moeite heeft om zich tussen het 'gewone' volk te begeven.

Het is overigens niet de eerste keer dat Obama zich laat verleiden tot een etentje met een tv-presentator. Vorig jaar was hij te gast in het programma Running Wild van Bear Grylls. Hij at toen in Alaska de restanten op van een zalm die was achtergelaten door een beer. En eind vorig jaar liet de president zich ophalen door komiek Jerry Seinfeld voor diens webshow Comedians in Cars Getting Coffee. Het tweetal reed toen een rondje om het Witte Huis.

En in 2009 stapte Obama zomaar een filiaal binnen van hamburgerketen Five Guys in Washington om de lunch te bestellen voor hem, vicepresident Joe Biden en zijn medewerkers. De cheeseburger van Five Guys is een van Obama's favoriete hamburgers. In Air Force One, de presidentiële Boeing 747, placht hij doorgaans ook eentje te bestellen.

Obama wordt enthousiast begroet door Vietnamezen na afloop van het diner.Beeld Reuters

Twitter bericht wordt geladen...

Lees ook

Geselecteerd door de redactie