Direct naar artikelinhoud

Franse politie valt hoofdkantoor Google binnen in belastingonderzoek

Franse onderzoekers zijn vandaag het hoofdkantoor van Google in Parijs binnengevallen in een onderzoek naar belastingtekortkomingen door het bedrijf. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron dichtbij het Franse ministerie van Financiën.

De deurmat van het Google-hoofdkantoor in Frankrijk, in Parijs.Beeld reuters

Sinds 5 uur vanmorgen zijn ongeveer honderd onderzoekers aanwezig in het pand, volgens die bron. Een woordvoerder van Google was niet beschikbaar voor commentaar.

Frankrijk wil 1,6 miljard euro niet-betaald belastinggeld zien van Google, dat wordt bekritiseerd om de agressieve manier waarop het internetbedrijf belasting probeert te ontwijken. De argwaan van overheden tegenover grote wereldwijd actieve internetbedrijven groeit. Toezichthouders in Frankrijk gaan de dominante positie die techreuzen als Google, Facebook en Twitter op de online-advertentiemarkt hebben grondig onderzoeken. Daarmee volgt Frankrijk het voorbeeld van Duitsland, waar mededingingsautoriteiten eerder al een onderzoek instelden naar het opslaan van privégegevens.

Ook Parijs wil uitpluizen wat het belang van de techreuzen is bij het verzamelen en exploiteren van gegevens, waarmee uiteindelijk de concurrentieslag op de advertentiemarkt wordt aangegaan. De uitkomsten van het onderzoek moeten in de tweede helft van dit jaar worden gepubliceerd en kunnen leiden tot aanbevelingen voor nieuwe wetten of adviezen voor bedrijven om hun gedrag aan te passen.

In januari betaalde Google 130 miljoen pond ( bijna 170 miljoen euro) aan achterstallige belasting aan Groot-Brittannië. Het besluit volgde op een jarenlang onderzoek van de Britse fiscus naar belastingontduiking door multinationals en veranderingen in de Britse en internationale belastingregels.

In dezelfde maand claimde Italië 227 miljoen euro aan niet-betaalde belasting van Google.

Zijn multinationals ongrijpbaar voor de fiscus?

Hoe rijker iemand is hoe minder belastingen hij of zij betaalt. 's Werelds op een na rijkste man Warren Buffett zei een keer dat hij minder belasting betaalde dan zijn koffiejuffrouw. En dat geldt ook in het bedrijfsleven. (+) Het mkb betaalt het volle pond, de grote multinationals kopen de aanslag af met een fooi - een zogenoemde tax-ruling.

'Europa trekt technologiebedrijven voor'

Vandaag klaagde de topman van een andere Amerikaanse technologiegigant over de regels in Brussel. Tim Cook, baas van Apple, zei in Amsterdam dat Europa niet halverwege de wedstrijd de spelregels moet veranderen.

Cook was een van de sprekers op de openingsdag van Startup Fest Europe, een meerdaags evenement voor de bevordering van Nederland als vestigingsplaats voor startende techbedrijven.

Bovenaan de lijst van alle zaken die Europa zou moeten regelen of handhaven om een gunstig klimaat te scheppen voor startende bedrijven plaatst Cook de 'rule of law', het juridisch beginsel dat ook een overheid zich aan de wet moet houden.

Amerikaanse bedrijven klagen al langer dat Europa stappen lijkt te nemen om zijn eigen techbedrijven voor te trekken ten koste van marktleiders uit Silicon Valley. De aanklachten tegen Google wegens misbruik van zijn marktovermacht wordt door hen gezien als een voorbeeld van Brussel dat de regels buigt om Europese bedrijven te helpen.

Heel dorp in Wales 'gaat offshore' uit protest tegen multinationals

Goed voorbeeld doet goed volgen, maar sluw voorbeeld kennelijk ook. In Groot-Brittannië zijn bedrijven als Starbucks en Google berucht om de creatieve methodes waarmee ze belastingen ontduiken. Winkeliers in het plaatsje Crickhowell in Wales pikken het niet langer. Uit protest zijn ze met het hele dorp 'offshore gegaan', net als een machtige multinational. (+)