Direct naar artikelinhoud

Prins Constantijn nieuwe ambassadeur voor start-ups

Prins Constantijn wordt de opvolger van Neelie Kroes als speciale afgevaardigde van de Nederlandse regering voor het start-upklimaat.

Prins Constantijn tijdens Startup Fest in Amsterdam.Beeld anp

Dat heeft minister Henk Kamp (Economische zaken) dinsdagmiddag bekend gemaakt in de Beurs van Berlage, tijdens start-upfestival Startup Fest.

Volgens Kamp is niemand beter op deze taak berekend. De minister roemt Constantijns kennis van de Europese wetgeving en het ecosysteem rond start-ups. Daar komt bij, zegt Kamp, dat hij door het initiatief te nemen voor Startup Fest ook blijk heeft gegeven van de start-upmentaliteit.

Precair?
In gesprek met het FD aarzelde prins Constantijn vorige week nog of hij bereid was Kroes op te volgen. De jongere broer van de koning schatte toen in dat het precair kon worden, vanwege de ministeriële verantwoordelijkheid. Kroes kon namens de start-ups zo nodig ondiplomatieke uitspraken doen, zei Constantijn toen.

Nu verwacht hij dat het wel zal loslopen. "Wij hebben een andere stijl," zei de prins dinsdagmiddag. "En ik heb nou ook geen schandalen gezien die Neelie heeft veroorzaakt."

"Hij heeft in Brussel gewerkt, in Den Haag. Hij is gewend daarmee om te gaan," zei Kamp over de ministeriële verantwoordelijheid. Hij is graag bereid die op zich te nemen.

Neutrale derde
Met de aanstelling van prins Constantijn wordt ook duidelijk dat Start-up Delta doorgaat. Het initiatief gaat zelfs 4,5 jaar door, zo is besloten door minister Henk Kamp.

De door Kroes aangevoerde organisatie, waarmee de minister samen met de gemeente Amsterdam meer mogelijkheden wilde scheppen voor start-ups, zou eigenlijk maar anderhalf jaar bestaan.

Dat zou ook de urgentie ten goede komen, zei Kroes. "Ik hoop oprecht dat dit instituut niet het eeuwig leven heeft," zegt Kroes ook nu. 

Neutrale derde
Kroes vindt het "heel Nederlands" dat zorgen over de ministeriële verantwoordelijkheid meteen worden uitgesproken. "Terwijl de minister zo'n goudvis heeft binnengehaald!" 

Prins Constantijn denkt meer de nadruk te kunnen leggen op het versterken van de groei van start-ups, de zogeheten scale-ups. Ook zint hij op meer samenwerking over de grenzen van EU-lidstaten, zodat er een innovatieve Europese 'Westcoast' ontstaat. Verder ziet hij een rol voor zichzelf als neutrale derde om start-ups tot elkaar te brengen.

Prins Constantijn neemt een kijkje in de toekomst tijdens Startup Fest.Beeld anp