De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 7 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Bridgers zijn vreemde
eend in de bijt

   
 

SALT LAKE CITY - Aardige instinker voor de spelshow Weekend Miljonairs: Welke sport hoort niet in dit rijtje thuis: ijshockey, schaatsen, ijsspeedway of bridge? Juiste antwoord: ijsspeedway; de overige drie sporten maken deel uit van de Winterspelen in Salt Lake City.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Bridge maakt deel uit van de Winterspelen in Salt Lake City.
Inderdaad, de bridgesport heeft zich een weg weten te banen naar het walhalla van de sport, al dient daarbij te worden aangetekend dat de bridgers zich (nog) niet echt tot de olympische familie mogen rekenen. Op uitnodiging van het IOC, dat de nobele kaartsport in 1995 de olympische erkenning gaf, meldden de tien beste bridgelanden - mannen en vrouwen - zich afgelopen week in Salt Lake City voor de IOC Grand Prix. Dit evenement, sinds 1997 op de kalender, moet voor de bridgers de laatste brug slaan richting officiële deelname aan de Winterspelen. Het doel heet Turijn, voor de bridgers kan het niet snel genoeg 2006 zijn.

Het blijft natuurlijk even wennen, tientallen bridgers verzameld in een zaal waarvan slechts de ijselijke stilte een link legt richting Winterspelen. Wie de moeite neemt om zich vanuit de winterse vrieskou een weg langs de strenge beveiliging - hoort nu eenmaal bij deze Spelen, dus ook bij de bridge Grand Prix - te banen, kan bij het aanschouwen van de speelzaal een schamper lachje nauwelijks onderdrukken. Niet dat er iets vreemds aan de hand is met het bridgetoernooi, maar een vreemde eend in de verder met 'echte' wintersporten gevulde bijt is de bridgesport in Salt Lake City natuurlijk wel.

De brief die José Damiani, president van de Wereld Bridge Federatie (WBF), in de aanloop naar het olympische bridgefestijn aan de deelnemende nationale bonden stuurde, verhoogt het hilariteitgehalte van de onderneming slechts. "De vierde editie van de IOC Grand Prix zal in de week voorafgaand aan de openingsceremonie als 'attractie' worden gehouden", zo schrijft de bridgepreses. Voordat ontspannende gedachten aan Efteling of Duinrell wortel schieten, is Ed Franken, nonplaying captain van de Nederlandse bridgevrouwen, er als de kippen bij om die kwalificatie nader toe te lichten. "Bridge kan niet als demonstratiesport worden opgevoerd, omdat demonstratiesporten niet meer bestaan. Vandaar de term 'attractie' in de officiële uitnodiging."

Hoewel Franken in zijn toelichting regelmatig over 'het olympische gevoel' spreekt, zitten de meeste kaartspelers morgen, wanneer de Winterspelen officieel worden geopend, al in het vliegtuig richting thuishaven. Afgeserveerd als voorgerecht voor het olympische hoofdmenu. "Maar we zijn helemaal niet ontevreden met die rol in het voorprogramma, al is het maar omdat we nu veel meer publiciteit krijgen dan wanneer we tijdens de Spelen onze Grand Prix hadden afgewerkt", aldus Franken.

En publiciteit kan de WBF wel gebruiken bij haar jacht op een echt olympisch ticket. "Natuurlijk willen we graag olympisch worden, uiteindelijk is dat voor iedere sport het ultieme doel", aldus Franken, die meteen even verklaart waarom bridge eerder thuishoort bij de Winter- dan bij de Zomerspelen. "Bridge wordt toch binnen gespeeld; in de zomer kun je beter op het terras een biertje drinken." Eerlijkheidshalve voegt hij er nog wel aan toe dat het programma van de Zomerspelen al zo overladen is, dat daar eerder sporten zullen verdwijnen dan worden toegevoegd. En dus is een plekje in het olympische winterprogramma niet zozeer het meest logische als wel het enige alternatief.

Franken: "In de ochtenduren staan de sneeuwonderdelen op het programma, in de avonduren de ijssporten. Daar passen wij als bridgers dan mooi tussenin."

Speciale Olympische Spelen voor denksporten is volgens Franken moeilijk te realiseren. "De schaakwereld kent al een Olympiade en de damsport heeft nooit echt interesse getoond voor activiteiten op olympisch niveau."

De bridgesport, met wereldwijd ruim 75 miljoen beoefenaars, heeft die ambitie echter wel en stak dat de afgelopen dagen in Salt Lake City niet onder stoelen of banken. Met Franken als een toegewijd en enthousiast voorvechter van de olympische bridgegedachte. "Wij voelen ons hier allesbehalve een attractie. Wij zijn serieus met onze sport bezig. Twee Nederlandse speelsters zijn zelfs al naar de dopingcontrole geweest." Net echte olympia-gangers, die bridgers.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 7 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.