De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 7 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ajax 2 en Stormvogels/
Telstar spelen elkaar
favorietenrol toe

   
 

VELSEN - Bij onvergelijkbare grootheden valt het niet mee een underdog aan te wijzen. Aan de vooravond van de kwartfinale in de Amstel Cup tussen Ajax 2 en Stormvogels/Telstar proberen de trainers van beide bekerverrassingen niettemin de favorietenrol bij de ander te leggen. "Je kunt de semi-profs van Stormvogels/Telstar toch niet tot favoriet uitroepen. Dat past niet bij Ajax", vindt Toon Beijer van de Velsense club. Zijn collega Jan Olde Riekerink echter vindt dat zijn onervaren ploeg, die vrijwel geheel uit 19-jarige spelers bestaat, in het bekertoernooi tegen iedere profclub de underdog is.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Jan Olde Riekerink (l) krijgt bezoek van Sander Oostrum (m) en Brian Tevreden. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Voor de succesvolle trainer is het duel met Stormvogels/Telstar in meerdere opzichten bijzonder. Deze week vertelde Olde Riekerink zijn jeugdige spelers uit alle windstreken over het grootste bekersucces van 'De Witte Leeuwen': het bereiken van de halve finales tien jaar geleden. Telstar speelde toen met centrale verdediger Olde Riekerink in de gelederen én met de jonge talenten Sander Oostrom en Brian Tevreden.

Die laatste twee proberen vanavond de clubprestatie van toen (in de halve finale was Roda JC overigens met 3-0 te sterk) te evenaren. Na omzwervingen langs diverse clubs zijn Oostrom (inmiddels 34) en Tevreden (32) enkele jaren geleden teruggekeerd bij Telstar. Wellicht zijn de aanvallende middenvelder en rechtsback aan hun laatste seizoen bezig bij Stormvogels/Telstar, want het geroutineerde duo heeft het wel een beetje gezien bij de club uit de IJmond.

Het goede vorige seizoen, dat werd bekroond met het bereiken van de nacompetitie heeft dit jaar geen navolging gekregen, terwijl de selectie toch grotendeels intact is gebleven. "Er is te veel onrust in de club. Als speler moet je je alleen met het voetbal kunnen bezighouden. Maar bij Telstar spelen de randverschijnselen een grote rol, waardoor je met irritatie in je lijf op het veld staat", verklaart Tevreden.

"De problemen begonnen al vorig jaar met dat gedoe over de premies voor de nacompetitie", voegt Oostrom toe, "Voor het publiek zou een overwinning op Ajax 2 het seizoen goedmaken. Voor mij niet. Zelfs als we nog de nacompetitie halen, overheerst bij mij de teleurstelling dat we het seizoen zo hebben weggegooid", vindt Oostrom, "Mijn contract loopt af aan het einde van het seizoen. Onder de huidige omstandigheden heb ik weinig zin nog bij Telstar te blijven. Ik denk eerder aan een goede amateurclub."

De ervaren profs duelleren vanavond voornamelijk met 19-jarigen. Onder hen is wel al een wereldkampioen. De Braziliaan Walker Americo Fronio was twee jaar geleden aanvoerder van het triomferende Braziliaanse team voor spelers onder de 17 jaar. Walker, die in de achtste finales tegen FC Twente de beslissende penalty maakte, is atypisch voor een Braziliaanse voetballer. "Veel dribbelen, lopen met de bal, draaien en keren. Dat hoort bij Braziliaanse spelers. Ik speel sober. Mijn vader heeft me geleerd de bal altijd zo snel mogelijk te spelen", luidt de uitleg van de aanvoerder van Ajax 2/Jong Ajax.

Voor de jonge Ajacieden zijn de stunts in het bekertoernooi goede gelegenheden om naam te maken in het betaalde voetbal. Stormvogels/Telstar-spits Laurens ten Heuvel kan erover meepraten, want hij speelde voor Ajax 2 toen dat elftal voor het laatst de kwartfinales van de Amstel Cup haalde (1995). "Het is een perfecte gelegenheid om je in de kijker te spelen, maar eerlijk gezegd heb ik daar toentertijd geen seconde bij stilgestaan."

De naam van Ajax 2-middenvelder Stefano Seedorf heeft dankzij de verrichtingen van zijn neef Clarence sowieso al een bekende klank. De technische middenvelder leeft ontspannen toe naar de kwartfinale, want hij beseft dat Ajax 2 ongeacht de uitslag van vanavond een buitengewone prestatie heeft neergezet. "Als je bijvoorbeeld onze wedstrijd tegen De Graafschap zag, dat was indrukwekkend. Eigenlijk domineerden we die wedstrijd gewoon en dat is toch heel bijzonder."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 7 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.