Direct naar artikelinhoud

Blog Panama Papers: Panama Papers zijn online gezet

Een enorm archief van documenten over offshorerekeningen, brievenbusfirma's en belastingroutes is in handen van journalisten gekomen: de zogenoemde Panama Papers. Volg alle onthullingen en reacties erop in dit blog.

Uit de gelekte documenten kwam naar voren dat ABN-klanten via dochterondernemingen in het buitenland mogelijk helpt bij het ontwijken van belastingen.Beeld anp

20:23 maandag 9 mei 2016

De Panama Papers zijn maandag grotendeels online gezet door het internationale journalistenconsortium dat onderzoek heeft gedaan naar belastingparadijzen. Begin april werden de resultaten van dat onderzoek al naar buiten gebracht, dat gebeurde in Nederland door het Financieele Dagblad en Trouw.

Het gaat om een database van meer dan 200.000 vennootschappen in belastingparadijzen die vrij doorzoekbaar is. Persoonlijke informatie zoals rekeningnummers, e-mailadressen, paspoortkopieën en telefoonnummers zijn niet vrijgegeven. De informatie is afkomstig van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca.

22:19 vrijdag 6 mei 2016

Autoriteiten krijgen toegang tot de gelekte documenten die afkomstig zijn van juridisch advieskantoor Mossack Fonseca. Daarmee moet het onder meer gemakkelijker worden om tot vervolging over te gaan. Dat meldde de bron van de gelekte documenten, die bekend staan als de Panama Papers, in een manifest die Süddeutsche Zeitung vrijdag op haar website zette.

Immuniteit
Voorwaarde is wel dat klokkenluiders zoals hijzelf immuniteit genieten, hetgeen wettelijk moet zijn vastgelegd. De man ontkent in het document zelf in dienst te zijn of zijn geweest van een overheid. Ook werkt hij niet voor een geheime dienst.

Volgens de bron was het tijd dat de oprichters, werknemers en klanten van Mossack Fonseca verantwoording aflegden voor hun rol in deze 'misdaden', waarvan er pas een aantal aan het licht zijn gekomen. Volgens 'John Doe' duurt het nog jaren, mogelijk tientallen jaren, alvorens de volle omvang van de 'smerige daden' van het bedrijf bekend worden.

Fouten
Volgens het manifest zijn over een breed front fouten gemaakt. ''Banken, financiële toezichthouders en belastingdiensten hebben gefaald", zo valt te lezen. ''Beslissingen zijn genomen waarbij de rijken zijn ontzien. In plaats daarvan zijn de lage en middeninkomens aangepakt."

De Panama Papers zijn gebaseerd op meer dan 11,5 miljoen documenten, e-mails en spreadsheets uit de gelekte administratie van het juridisch advieskantoor. De vijf grootste economieën van de Europese Unie hebben zich naar aanleiding van de berichten verenigd om brievenbusfirma's aan te pakken.

07:18 vrijdag 6 mei 2016


Een investeringsproject van zo'n 150 Nederlandse investeerders en het hedgefonds GO Capital heeft waarschijnlijk geleid tot een verlies van tientallen miljoenen euro's. Dat schrijven Trouw en het FD vrijdag op basis van gegevens uit de Panama Papers.

De investeerders staken vanaf 2005 minstens 26 miljoen euro in CBp Carbon Industries. GO Capital legde vanaf 2006 een soortgelijk bedrag op tafel. CBp zou het geld gebruiken om oude autobanden milieuvriendelijk te recyclen, een techniek die tegenwoordig veelvuldig wordt toegepast. CBp, dat in 2012 een doorstart maakte via het bedrijf Carbon Green Renewables, heeft echter geen band gerecycled.

Carbon Green Renewables werd op de Britse Maagdeneilanden gevestigd door het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca. In de administratie van dat kantoor, de Panama Papers, zijn de namen van zo'n tachtig investeerders opgedoken. Zij bezitten gezamenlijk een kwart van het bedrijf en hopen na een mogelijke verkoop nog een deel van hun inleg terug te zien. Maar Trouw en FD schrijven dat ze mogelijk hun volledige inleg kwijt zijn.

07:52 zaterdag 30 april 2016

Dagblad Trouw is door de Belastingdienst benaderd om gegevens over te dragen uit de zogenoemde Panama Papers. De krant meldt zaterdag dat ze daar geen gehoor aan heeft gegeven. De Nederlandse autoriteiten namen genoegen met de verklaring dat Trouw geen eigenaar is van de gegevens.

Ook in andere landen wil de overheid documenten in handen krijgen. Zo wil de Finse regering dat publieke omroep Yle alle informatie overdraagt, maar Yle weigert dat. De omroep kan ook geen informatie delen, omdat de bestanden eigendom zijn van het ICIJ, het International Consortium of Investigative Journalists.

Trouw maakt samen met Het Financieele Dagblad deel uit van een internationale samenwerking van kranten die onthullingen doen over belastingparadijzen. Zij baseren zich op de uitgelekte administratie van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co.

08:13 zaterdag 23 april 2016

Het Belgisch-Nederlandse bank- en verzekeringsconcern Fortis heeft duizenden rijke klanten met belastingontwijking geholpen. Dat blijkt uit de Panama Papers.

Volgens Belgische media konden rijke klanten van over de hele wereld bij Fortis terecht om rekeningen op naam te zetten van offshorebedrijven. Deze bedrijven waren vooral gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, de Seychellen en op het kleine eiland Niue in de Grote Oceaan.

Blog Panama Papers: Panama Papers zijn online gezet
Beeld anp

08:12 zaterdag 23 april 2016

Panamese onderzoekers hebben vrijdag (lokale tijd) een inval gedaan in een gebouw dat door juridisch adviesbureau Mossack Fonseca wordt gebruikt. Volgens de lokale aanklager zijn tassen vol versnipperde documenten meegenomen. "We hebben een grote hoeveelheid aan bewijsmateriaal veiliggesteld," aldus officier van justitie Javier Caraballo.

Mossack Fonseca liet in een verklaring weten dat alle documenten van het bedrijf zijn gedigitaliseerd. De papieren teksten zijn daarom versnipperd om zodoende te worden gerecycled. Daarnaast stelt het bedrijf dat de aanklagers de documenten al in bezit hebben. Kopieën zouden tijdens een eerdere inval al zijn meegenomen.

19:34 vrijdag 22 april 2016

Belastingontwijking en - ontduiking met schimmige brievenbusfirma's moet sneller aan het licht komen. De 28 landen van de Europese Unie gaan gegevens uitwisselen over wie de uiteindelijke eigenaren zijn van bijvoorbeeld brievenbusfirma's. Daarmee hopen de lidstaten dat ingewikkelde constructies met bijvoorbeeld belastingparadijzen sneller naar voren komen.

Het initiatief, dat een reactie is op de onthullingen in de Panama Papers, kwam van de grootste vijf economieën van Europa (Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje). De andere EU-landen sloten zich daar vrijdag bij aan, maakte minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in Amsterdam bekend na afloop van overleg met zijn Europese collega's.

"De Panama Papers hebben een nieuwe impuls gegeven aan onze agenda om belastingontwijking en -ontduiking aan te pakken", zei Dijsselbloem. In eerste instantie gaat het om een proef. "Ik kan nog geen exacte datum noemen waarop de uitwisseling gaat beginnen", zei Dijsselbloem. Een aantal landen, waaronder Nederland, heeft nog helemaal geen 'register van uiteindelijke belanghebbende'.

De Europese Commissie kijkt of in de toekomst de automatische informatie-uitwisseling van deze gegevens verplicht kan worden. "Het is logisch als nu 28 landen zeggen dit te doen, dat het ook verplicht wordt", zei Dijsselbloem.

19:42 vrijdag 15 april 2016

De landen van de G20 overwegen maatregelen te nemen tegen belastingparadijzen die internationale regels negeren.

Dat stelden de ministers van Financiën van de club van 's werelds belangrijkste economieën vrijdag, na overleg rond de IMF-bijeenkomsten in Washington.

De G20 werkt met denktank OESO aan regels die belastingontwijking internationaal moeilijker moeten maken. Landen worden daarbij opgeroepen mee te doen aan de automatische uitwisseling van fiscale informatie.

Daardoor wordt het lastiger voor personen en bedrijven om hun vermogen te verstoppen. Tegen landen die weigeren mee te doen moeten sancties worden overwogen, vinden de ministers.

09:30 vrijdag 15 april 2016

De Spaanse minister van Industrie José Manuel Soria is vrijdag opgestapt omdat hij in verband wordt gebracht met offshorebedrijven in Panama en Jersey. Soria ontkent dat hij iets fout heeft gedaan, maar zegt de schade voor de demissionaire regering en de Volkspartij (PP) te willen beperken.

Spanje moet binnenkort waarschijnlijk opnieuw naar de stembus, omdat de verkiezingen van december nog altijd niet tot de vorming van een regering hebben geleid.

07:18 vrijdag 15 april 2016

De vijf grootste economieën van de Europese Unie hebben zich verenigd om brievenbusfirma's aan te pakken. Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje gaan gegevens uitwisselen over belastingconstructies in het buitenland.

De automatische informatieuitwisseling heeft betrekking op lege bv's die wellicht worden gebruikt voor belastingontwijking. De landen hopen dat de G20, die momenteel samenkomt in Washington, hun voorbeeld overneemt.

07:45 donderdag 14 april 2016

De autoriteiten in Panama hebben tijdens een onderzoek bij juridisch adviesbureau Mossack Fonseca digitale bestanden in beslag genomen. De inval bij het bedrijf nam zo'n 27 uur in beslag. De autoriteiten lieten woensdag weten dat er geen arrestaties zijn verricht.

De zoektocht was er vooral op gericht bewijs te vinden voor illegale activiteiten. Javier Caraballo, de officier van justitie die verantwoordelijk is voor de inval, zegt inmiddels toegang te hebben tot honderd 'virtuele servers' en enkele fysieke servers. Die worden nauwkeurig onderzocht.
,,We hebben geen rekeningen laten bevriezen of mensen aangehouden,'' meldde Caraballo. ,,We hebben op dit moment nog geen overtuigende feiten gevonden.''

Het Panamese bedrijf staat centraal in de Panama Papers. Samenwerkende internationale kranten, waaronder in Nederland Trouw en FD, gebruiken de uitgelekte administratie van Mossack Fonseca voor onthullingen over belastingontwijking via belastingparadijzen.

16:51 woensdag 13 april 2016

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het idee om voor het eerst een 'mini-enquête' te houden en wel over de Panama Papers.

De komende twee weken wordt uitgezocht waarop de focus moet liggen van de parlementaire ondervraging en welke haken en ogen er zijn. Dat bleek woensdag tijdens een vergadering van de Kamercommissie Financiën.

Het is een voorstel van PvdA, GroenLinks en SP. Regeringspartij VVD is fel tegen het plan en het CDA houdt nog een slag om de arm.

De Kamer gaat "heel snel voorbij aan de juridische bezwaren," stelde Aukje de Vries van de VVD. "Dit gaat te snel en te onzorgvuldig," meent het onafhankelijke Kamerlid Roland van Vliet, die eerder de parlementaire enquête naar woningcorporaties leidde.

De komende twee weken gaan de initiatiefnemers overleggen met het dagelijks bestuur van de Kamer (presidium) over de mini-enquête. Ook gaan ze praten met de commissie-Van Raak. Die stelde begin dit jaar voor de parlementaire ondervraging in te voeren. Daarvoor moet nog een protocol komen. Het moet ook nog door de Kamer worden goedgekeurd.

Volgens Van Vliet wordt met het plan de commissie-Van Raak onder druk gezet om snel iets naar de Kamer te sturen. Dat gevoel werd ook gedeeld door D66'er Wouter Koolmees, die eveneens in de commissie-Van Raak zit.

Andere Kamerleden benadrukten dat de ondervraging afgebakend moet zijn en dat juridische procedures niet in de weg moeten worden gelopen.

08:10 woensdag 13 april 2016

De autoriteiten in Panama hebben een inval gedaan bij juridisch adviesbureau Mossack Fonseca. Daar moet uit blijken of het bedrijf is gebruikt voor illegale activiteiten, liet de openbaar aanklager dinsdag (lokale tijd) weten.

Het is nog onduidelijk wat de actie heeft opgeleverd. Een dag eerder werd al een inval gedaan bij een kantoor van Mossack Fonseca in Peru. Daar werden onder meer documenten in beslag genomen. De Peruaanse belastingdienst liet toen weten onderzoek te doen naar mogelijke belastingontwijking en fraude.

Het Panamese bedrijf staat in het middelpunt van de commotie rond de Panama Papers. Samenwerkende internationale kranten, waaronder in Nederland Trouw en FD, gebruiken de uitgelekte administratie van Mossack Fonseca voor onthullingen over belastingparadijzen.

18:54 dinsdag 12 april 2016

De Belastingdienst gaat nog deze week in gesprek met ABN AMRO om te kijken of de bank klanten via dochterondernemingen al dan niet helpt bij belastingontwijking. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag tijdens zijn wekelijkse vraaggesprek met RTLZ.

Volgens de bewindvoerder is er intensief met de top van de staatsbank gesproken over de kwestie die onlangs via de Panama Papers aan het licht kwam.

Uit de gelekte documenten kwam naar voren dat ABN-klanten via dochterondernemingen in het buitenland mogelijk helpt bij het ontwijken van belastingen. Buitenlandse dochters van ABN in belastingparadijzen zouden optreden als aandeelhouder om te verhullen wie de echte eigenaren van het bedrijf zijn.

De minister heeft met ABN afgesproken dat de bank volledig openheid geeft aan het publiek wat ze precies doet. Daarnaast zal de Belastingdienst, zover dat is toegestaan, toetsen of klanten van de bank zich aan de regels houden en of ABN heeft bijgedragen aan belastingontwijking.

18:52 dinsdag 12 april 2016

Mensen die een zwart vermogen in het buitenland alsnog bij de fiscus willen melden, moeten opschieten. De boete wordt vanaf 1 juli verdubbeld van 60 procent van de ontdoken belasting naar 120 procent. Mogelijk volgen er nog meer stappen.

Dat maakte staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) dinsdag bekend. Met de verdubbeling wil hij spijtoptanten aansporen zo snel mogelijk hun verstopte geld aan de belasting op te geven. Voor belastingontduikers die niets doen en tegen de lamp lopen, kan de boete nu al oplopen tot 300 procent.

Wiebes reageert met de stap op de recente onthullingen over het wegsluizen van geld via Panama. De bewindsman wijst er verder op dat de Belastingdienst vanaf 2017 de bankgegevens van Nederlanders krijgt uit honderd landen. Dan sluit het net zich, stelt Wiebes. Volgens hem is door de wereldwijde maatregelen het verbergen van vermogens voor de fiscus niet meer mogelijk: 'Illegale praktijken worden steeds moeilijker.'

"De boodschap luidt: verstoppen kan niet langer. Het spel is klaar," aldus de staatssecretaris. "Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt. Het wordt niet leuker."

De boetes komen bovenop de belasting die met terugwerkende kracht over de afgelopen twaalf jaar betaald had moeten worden. Op dat bedrag wordt ook nog een rente berekend.

Eric Wiebes.Beeld anp

08:06 dinsdag 12 april 2016

Het is tijd om anders te gaan denken over belastingen, na de onthullingen over de Panama Papers. Dat heeft het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde, maandag gezegd.

Een voorstel van hulporganisatie Oxfam voor een VN-instantie die wereldwijd belastingen int acht Lagarde echter niet reëel. Lagarde deed de uitlatingen tijdens een discussie bij de Wereldbank, nadat een Britse parlementariër om haar mening over het voorstel van Oxfam had gevraagd. "Ik denk dat dit een kwestie is waar we buiten de bestaande kaders moeten denken. Er zijn te veel kaders op het gebied van belastingen en daar buiten treden kan erg interessant zijn," schrijft The Guardian.

De IMF-baas benadrukte wel dat het onwaarschijnlijk is dat landen zullen instemmen met een inperking van hun soevereiniteit. "We moeten ons bewust zijn van de enorme obstakels omdat belastingen de afgelopen eeuw een pure territoriale, soevereine kwestie zijn geweest. Veel landen zullen zich verzetten tegen elke inperking van die soevereiniteit."

08:06 dinsdag 12 april 2016

De autoriteiten in Peru hebben een inval gedaan bij een kantoor van juridisch adviesbureau Mossack Fonseca. De Peruaanse belastingdienst liet weten onderzoek te doen naar mogelijke belastingontwijking en fraude.

Een team van de belastingdienst nam onder meer documenten in beslag. De autoriteiten proberen te achterhalen of bedrijven die via Mossack Fonseca zijn opgericht in belastingparadijzen, zijn gebruikt om de wet te overtreden in Peru.

Op televisiebeelden was te zien hoe agenten van de Peruaanse oproerpolitie buiten een woning stonden in het financiële district van Lima. De lokale vertegenwoordigster van het Panamese adviesbureau liet verslaggevers weten dat ze meewerkt met het onderzoek.

07:42 maandag 11 april 2016

ABN Amro helpt klanten via dochterondernemingen in het buitenland om af te schermen dat ze eigenaar zijn van vennootschappen in belastingparadijzen. Dat melden Trouw en het Financieele Dagblad op basis van de Panama Papers.

De buitenlandse dochters van ABN treden op als aandeelhouder in naam om te verhullen wie de echte eigenaren van het bedrijf zijn, zogeheten nominee shareholders. Zo treedt het ABN Amro-bedrijf Martello op als aandeelhouder van 25 vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden. De bank heeft minimaal nog vijf dochterbedrijven die zulke diensten aanbieden.

ABN Amro is de enige grote Nederlandse financiële instelling die nominee shareholdership nog aanbiedt, schrijven de dagbladen. Zowel Rabobank als ING zeggen er jaren geleden mee te zijn gestopt.

Volgens toezichthouder De Nederlandsche Bank is het toegestaan om de diensten aan te bieden, mits banken de plaatselijke wetten en regels volgen van de vennootschappen waarvan zij de eigenaren afschermen. De internationale antiwitwasorganisatie FATA stelt dat het op deze wijze afschermen van aandeelhouders een verhoogd risico op misbruik met zich meebrengt.

Een woordvoerder van ABN liet desgevraagd weten dat alle activiteiten van de bank "regulier en gereguleerd" zijn. De betreffende vennootschappen zijn voor klanten opgezet en voldoen altijd aan lokale en internationale wet- en regelgeving. De bank kan zich dan ook geenszins vinden in de suggesties die zijn gewekt. "ABN werkt nooit mee aan belastingontduiking," zo benadrukte de woordvoerder.

21:33 zondag 10 april 2016

D66, ChristenUnie, de Partij voor de Dieren, Groep Kuzu/Öztürk en Norbert Klein (fractie Klein) laten zondag weten dat ze ook voor de parlementaire hoorzitting zijn.

Met PvdA, SP en GroenLinks hebben deze partijen in de Tweede Kamer 77 zetels, een kleine meerderheid.

"Een goed initiatief van de SP en andere partijen. Laten we niet alleen belastingontwijking onderzoeken, maar ook belastingontduiking. Het lijkt erop dat veel dingen die nu al verboden zijn, niet worden gehandhaafd door het kabinet. Heeft de belastingdienst te weinig capaciteit om dit te vervolgen? Of is er een ander probleem?," vindt Wouter Koolmees (D66).

18:32 zondag 10 april 2016

PvdA, SP en GroenLinks willen meer weten over belastingconstructies die via Nederland lopen. De partijen kijken na de recente onthullingen in de Panama Papers of er een parlementaire hoorzitting kan worden gehouden om betrokkenen snel en desnoods onder ede te kunnen horen.

Het zou voor het eerst zijn dat er een parlementaire hoorzitting wordt gehouden. De parlementaire ondervraging is een nieuw instrument waarmee de Kamerleden informatie kunnen krijgen. Een commissie onder leiding van SP-Kamerlid Ronald van Raak stelde eerder dit jaar voor om er vijf jaar ervaring mee op te gaan doen.

De drie partijen bekijken deze optie, omdat bij eerdere hoorzittingen over bijvoorbeeld brievenbusmaatschappijen en belastingconstructies van multinationals verschillende personen die waren uitgenodigd, niet kwamen opdagen.

De Kamerleden Ed Groot (PvdA), Arnold Merkies (SP) en Rik Grashoff (GroenLinks) geven zondag aan dat zij zo nodig via een parlementaire mini-enquête "dieper inzicht willen krijgen in aard en omvang van internationale fiscale constructies."

Ook willen ze te weten komen of de Belastingdienst in staat is effectief op te treden tegen internationale belastingfraude en belastingontwijking.

De drie partijen willen onder meer het aan de Amsterdamse Zuidas gevestigde belastingadvies- en trustkantoor Infintax horen dat opdook in de Panama Papers.

Ook de fiscale constructies die gebruikt worden door multinationals, als Ikea, Starbucks en Google, willen SP, GroenLinks en PvdA aan de orde laten komen.

09:32 zondag 10 april 2016

De Britse premier David Cameron heeft zondag zijn belastingaangifte van de afgelopen zes jaar openbaar gemaakt, omdat in de Panama Papers staat dat zijn inmiddels overleden vader aandelen in belastingparadijzen had.

Uit de documenten, die normaliter geheim zijn, komt onder meer naar voren dat Cameron in het jaar 2014-2015 een inkomen had van omgerekend bijna tweeënhalf ton. Daar betaalde hij 94.082 euro belasting over.

Cameron beloofde zaterdag dat hij informatie uit zijn belastingaangifte over vorig jaar openbaar zou maken en ook van de jaren daarvoor. "Ik word de eerste premier, de eerste leider van een grote partij, die dat doet'', aldus de geplaagde politicus.

11:11 zaterdag 9 april 2016

Ontwikkelingsorganisatie Solidaridad heeft per direct alle contacten met het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca verbroken. Solidaridad heeft dat gedaan nadat de organisatie via de zogenoemde Panama Papers in verband werd gebracht met brievenbusfirma's en belastingontwijking.

Dagblad Trouw en Het Financieele Dagblad schreven zaterdag dat Solidaridad een internationaal netwerk van internationale brievenbusfirma's heeft. Ze zou dochterorganisaties in Midden- en Zuid-Amerika via een in Panama geregistreerde stichting betalen. Op die manier hoeft de organisatie geen belasting te betalen over internationale transacties.

"Deze beweringen zijn onjuist. Van het ontwijken van belasting is geen sprake. Er worden in het kantoor in Panama simpelweg geen activiteiten ontwikkeld waarover belasting betaald hoeft te worden," verklaart Solidaridad.

12:58 vrijdag 8 april 2016

Bert Meerstadt legt ook zijn functie als commissaris bij Lucas Bols per direct neer. Dat maakte de producent van gedistilleerde dranken vrijdag bekend.

Meerstadt trad een dag eerder al terug bij ABN Amro, nadat zijn naam was genoemd in een affaire rond mogelijke belastingontwijking. "Ik wil hiermee voorkomen dat Lucas Bols nadelige effecten ondervindt," liet Meerstadt in een verklaring weten.

Hij benadrukte dat hij zelf heeft besloten zijn commissariaten neer te leggen. "Door Lucas Bols noch door ABN Amro is druk uitgeoefend om af te treden. Dit is mijn keus in het belang van de onderneming."

18:46 donderdag 7 april 2016

Poetin zei donderdag dat de onthullingen van de Panama Papers deel uitmaken van een gecoördineerde aanval op Rusland. "Onze tegenstanders zijn vooral bezorgd over de eenheid en consolidatie van de Russische natie," aldus de president.

Poetin schaarde zich verder achter zijn vriend die wordt genoemd in de Panama Papers. Cellist Sergej Roldoegin streek geen miljarden euro's op zoals volgens de media achter de Panama Papers het geval is. Het geld dat hij wel verdiende met zijn bedrijf gaf hij uit aan instrumenten, die hij vervolgens weer aan openbare instellingen doneerde.

"Er is een zekere vriend van de president van Rusland, hij deed dit en dat, en aspecten ervan hebben met corruptie te maken," zo vatte Poetin de aantijgingen samen. "Maar daar is geen sprake van."

Roldoegin kocht dure instrumenten in het buitenland, die uiteindelijk naar Rusland zullen worden gehaald en in het beheer van de staat komen, aldus de president.

18:44 donderdag 7 april 2016

Een Europese zwarte lijst met belastingparadijzen is hoog nodig in de strijd tegen belastingontwijking. Dat zei EU-commissaris Pierre Moscovici (Belasting) donderdag.

Moscovici noemde de onthullingen over onder anderen hooggeplaatste politici die hun vermogen stallen in belastingparadijzen 'een absoluut schandaal, onethisch en schokkend'.

De lijst met belastingparadijzen die geen informatie over belastingkwesties willen geven moet binnen zes maanden zijn opgesteld. Bij gebrek aan medewerking zal Brussel niet aarzelen sancties op te leggen, aldus de EU-commissaris.

Panama wilde eerder geen constructieve dialoog met de EU aangaan over het bestrijden van dubieuze belastingconstructies, aldus Moscovici. Hij riep het land op dat wel te gaan doen.

11:56 donderdag 7 april 2016

Bert Meerstadt treedt per direct terug als commissaris bij ABN Amro. Dat maakte de bank donderdag bekend.

In een persoonlijk statement meldt Meerstadt: "Aangezien het Financieele Dagblad mijn reeds geplande en in gang gezette vertrek koppelt aan de vermelding van mijn naam in een document van een BVI-onderneming treed ik per vandaag vervroegd af. Ik wil hiermee voorkomen dat de bank nadelige effecten ondervindt. Ik ga op dit moment niet verder inhoudelijk in op de publicatie in het Financieele Dagblad."

Eerder op de dag meldden Trouw en het Financieele Dagblad dat de naam van de voormalige NS-topman voorkomt in de zogenoemde Panama Papers. Meerstadt kondigde woensdag nog aan dat hij in de loop van 2016 terug zou treden. Een reden daarvoor werd toen niet gegeven.

Bert Meerstadt is een van de Nederlanders die staat vermeld in de gelekte documenten.Beeld anp

08:15 donderdag 7 april 2016

De Panamese regering gaat een onafhankelijke commissie instellen die de financiële praktijken binnen het land gaat onderzoeken. Dat heeft de president van Panama, Juan Carlos Varela Rodríguez, woensdag gezegd.

De commissie wordt door Panama in het leven geroepen naar aanleiding van de gelekte documenten, de zogeheten Panama Papers.

De commissie, bestaande uit nationale en internationale experts, gaat maatregelen voorstellen die gedeeld zullen worden met andere landen om "het financiële en wettelijke stelsel te versterken en transparanter te maken,'' aldus de president.

08:09 donderdag 7 april 2016

De commissaris van ABN Amro, Bert Meerstadt, staat vermeld in de gelekte documenten die in bezit zijn van Trouw en het FD, zo meldden beide kranten donderdagochtend.

Uit de Panama Papers komt naar voren dat de oud-president-directeur van de NS de eerste aandeelhouder is van Morclan Corporation op de Maagdeneilanden.

14:20 woensdag 6 april 2016

In Reykjavik is met verbijstering gereageerd op de suggestie van de IJslandse premier Gunnlaugsson dat hij even een pauze kan nemen om de politieke storm over te laten waaien.

Een door de IJslandse tv opgevoerde deskundige zei dat je als gekozen premier niet even weg kan om de functie na verloop van tijd weer op te eisen. Dat is absurd, aldus de deskundige. "Gunnlaugsson kan wel weer premier worden, maar na verkiezingen."

13:42 woensdag 6 april 2016

De verwarring over het politieke lot van de IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson duurt voort.

Dinsdag werd hij politiek uitgeschakeld in de nasleep van de publicatie van de Panama Papers over offshorefirma's in belastingparadijzen. Hij kwam onder vuur te liggen door de vermoede offshorefirma van zijn vrouw.

Zijn partij liet dinsdag weten dat Gunnlaugsson opstapt. Maar in de avond verspreidde het kantoor van de premier echter een mededeling dat hij tijdelijk het veld ruimt, maar niet is afgetreden.

Het kantoor van de premier kon de vraag niet onmiddellijk beantwoorden of de eerste minister nog in functie was.

Bij Buitenlandse Zaken in Reykjavik werd vermoed dat hij formeel nog zijn ontslag moet indienen, maar hoe het precies zit zou het kantoor van de premier weten.

12:19 woensdag 6 april 2016

De onthullingen op basis van de Panama Papers ondermijnen de belastingmoraal van de Nederlander, zeggen experts.

"We wonen in een prachtig land met heel goede voorzieningen, maar die kosten wel geld. De meeste mensen begrijpen best dat belasting betalen niet leuk is, maar dat je er wel iets voor terug krijgt," zegt Jurgen de Vries van de Bond voor Belastingbetalers.

"Maar als de allerrijksten hun miljoenen of miljarden zo stallen dat ze zo min mogelijk afdragen betekent dat dat anderen meer moeten betalen. Dat knaagt aan de belastingmoraal."

Lees verder: 'Elke euro belasting die de een ontwijkt, moet de ander meer betalen.' [+]

07:47 woensdag 6 april 2016

Het Amsterdamse trustkantoor Infintax komt ook voor in de Panama Papers. Zowel Infintax als het Rotterdamse advocaten- en notariskantoor Ploum Lodder Princen hebben dubieuze constructies voor buitenlandse bedrijven en vermogende particulieren opgezet.

17:55 dinsdag 5 april 2016

De premier van IJsland is dinsdag afgetreden. De positie van Sigmundur David Gunnlaugsson werd zondag aan het wankelen gebracht door de onthullingen in de Panama Papers. Hij is de eerste politicus die na het verschijnen van de onthullingen het veld ruimt.

Het vertrek van de premier werd bekendgemaakt door Sigurdur Ingi Johannsson, de nummer twee binnen Gunnlaugssons Progressieve Partij en de huidige minister van Landbouw en Visserij. De partij zal Johannsson voordragen aan de coalitiepartners als nieuwe premier.

Uit de Panama Papers blijkt dat Gunnlaugssons echtgenote Anna een bedrijf heeft dat obligaties bezit van drie IJslandse banken die door de recessie omvielen. De premier steunde een beweging die schuldeisers van deze banken, waaronder Nederland, wilde uitbetalen. Daardoor had hij tevens een persoonlijk belang bij uitbetaling van schulden.

Motie van wantrouwen
Gunnlaugsson vroeg dinsdag president Olafur Ragnar Grímsson het parlement te ontbinden en zo de weg vrij te maken voor vervroegde verkiezingen. De president weigerde dat omdat hij eerst in overleg wilde met de belangrijkste partijen. Kort daarna kwam het nieuws dat Gunnlaugsson was afgetreden.

Maandagavond gingen duizenden IJslanders de straat op in Reykjavik om het vertrek van Gunnlaugsson te eisen. De premier liet toen nog weten niet aan aftreden te denken. De Piratenpartij diende maandag een motie van wantrouwen in. Daar was nog niet over gestemd toen het vertrek van Gunnlaugsson bekend werd.

15:28 dinsdag 5 april 2016

Volgens staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) kan de affaire rond de Panama Papers de Nederlandse schatkist 'heel veel' gaan opleveren. De bewindsman sluit niet uit dat het om belastingontduiking en fraude gaat, en niet slechts om belastingontwijking. Ook is het opvallend dat het juist niet alleen grote ondernemingen betreft die internationaal opereren (multinationals), aldus Wiebes.

Wiebes verwacht over ongeveer twee maanden over de miljoenen documenten (papers) te kunnen beschikken. Een speciaal team van de Belastingdienst gaat zich over de informatie buigen. Volgens Wiebes ging bij de dienst een 'kleine juichkreet' op na de onthullingen in onder meer de kranten Trouw en Het Financieele Dagblad.

15:04 dinsdag 5 april 2016

Premier Sigmundur Gunnlaugsson heeft gedreigd het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven als zijn coalitiepartner, de Partij voor Onafhankelijkheid (IP), hem niet steunt.

De eerste minister staat onder druk doordat uit de Panama Papers blijkt dat zijn echtgenote Anna een bedrijf heeft dat obligaties bezit van drie IJslandse banken die door de recessie omvielen. De premier steunde een beweging die schuldeisers van deze banken, waaronder Nederland, wilde uitbetalen. Daardoor had hij tevens een persoonlijk belang bij uitbetaling van schulden.

Gunnlaugsson overlegde dinsdagochtend met de leider van IP, de minister van Financiën Bjarni Benediktsson.

Maandag diende de oppositie in het parlement een motie van wantrouwen in tegen de premier. Die kreeg 's avonds steun van duizenden betogers die buiten voor het parlementsgebouw in Reykjavik het aftreden van Gunnlaugsson eisten. Voor dinsdag is wederom een demonstratie aangekondigd. Het parlement stemt later dinsdag over de motie.

Premier Sigmundur Gunnlaugsson.Beeld afp

13:23 dinsdag 5 april 2016

Clarence Seedorf is naar eigen zeggen niet betrokken bij illegale praktijken die worden genoemd in de Panama Papers. Seedorfs woordvoerster heeft dat laten weten aan de NOS. Trouw en het FD berichten dat honderden Nederlanders worden genoemd in de stukken, onder wie de voetballer.

Trouw schrijft over een sponsorcontract dat hij sloot voor een motorraceteam. Sponsor was een Italiaanse juwelier. De deal leverde het team van Seedorf 640.000 euro op. Het contract werd daarna een aantal malen verkocht via een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden en uiteindelijk werd het 3 miljoen euro waard.

"Het artikel lijkt iets te insinueren dat er niet is," aldus Seedorfs woordvoerster. "Seedorf heeft zijn eigen geld geïnvesteerd in het team en heeft er zelfs geld op verloren. Van enige illegale deals of contracten is Seedorf niet op de hoogte."

Clarence Seedorf is een van de Nederlanders die voorkomt in de gelekte administratie van een juridisch advieskantoor in Panama: Mossack Fonseca & Co.Beeld anp

07:44 dinsdag 5 april 2016

Oud-international Clarence Seedorf is een van de Nederlanders die in het journalistieke onderzoek naar grootschalige belastingontduiking worden genoemd. In totaal komen honderden Nederlanders in de zogenoemde Panama Papers voor. Dat maakten Trouw en FD in de nacht van maandag op dinsdag bekend.

Volgens de kranten draait het bij Seedorf allemaal om sponsorrechten van zijn voormalige motorraceteam. Begin januari 2005 sloot Seedorf Racing een contract met Image Building Ltd, een bedrijf dat amper een week daarvoor was opgericht op de Britse Maagdeneilanden.

Image Building betaalde 640.000 euro voor de sponsorrechten en noemde in het contract de Italiaanse juweliersketen Morellato als sponsor. Het contract werd echter doorverkocht aan het Nederlandse bedrijf Grand Prix Sports Investments & Hospitality (GPSIH). Uiteindelijk betaalde Morellato, via GPSIH, 3 miljoen euro aan Image Building, terwijl er maar 640.000 euro bij Seedorf Racing terechtkwam. Ondanks herhaalde verzoeken wilde Seedorf niet reageren, aldus Trouw.

Ook leden van de ondernemersfamilie Van der Vorm zouden gebruik hebben gemaakt van offshoreconstructies, net als Mexx-oprichter Rattan Chadha en Joop van Oosterom, miljardair en oprichter van automatiseringsbedrijf Volmac dat later opging in het huidige Capgemini.

In het onderzoek valt daarnaast de naam van Bernard Stuivinga, voorzitter van de raad van commissarissen van handelshuis Acomo en voormalig partner bij advocatenkantoor Greenberg Traurig. Bram van der Kolk wordt ook genoemd. Deze Nederlandse programmeur van het bedrijf Megaupload vreest in Nieuw-Zeeland voor uitlevering aan de VS vanwege schending van het auteursrecht.

Zeker tweehonderd offshorebedrijven zijn via de documenten van Mossack Fonseca aan Nederlanders te koppelen. Zij zijn vooral gevestigd in Panama en op de Britse Maagdeneilanden, maar ook op de Seychellen, Samoa of de Bahama's.

16:25 maandag 4 april 2016

Zakenman en miljardair Patrick Drahi, oprichter van het aan de beurs in Amsterdam genoteerde kabelconcern Altice, wordt ook in verband gebracht met het gebruik van buitenlandse brievenbusfirma's. Dat meldden Franse media maandag op basis van de zogenoemde Panama Papers.

In een verklaring erkende Altice dat het tussen november 2008 en december 2010 gebruik heeft gemaakt van de diensten van een bedrijf in Panama. Het bedrijf zelf noch Drahi zou evenwel eigenaar of aandeelhouder van die firma zijn geweest. Ook spreekt Altice met klem tegen dat er sprake was van belastingontduiking.

16:24 maandag 4 april 2016

Een deel van de opbrengst van een van de grootste roofovervallen in Groot-Brittannië is 'offshore' verdwenen. Dit meldde maandag de BBC naar aanleiding van de publicatie van de Panama Papers.

De documenten over het opzetten van offshorefirma's door Panamees financieel adviesbureau Mossack Fonseca & Co. stellen dat de buit van de roofoverval op de luchthaven Heathrow in 1983 voor een deel is witgewassen via een firma uit de koker van Mossack Fonseca & Co. Dat adviesbureau zegt dat het geen commentaar heeft op specifieke zaken en dat het nog nooit is aangeklaagd wegens criminele activiteiten.

Bij de roofoverval door zes overvallers eind november 1983 op een opslagruimte van onderneming Brink's Mat op de Londense luchthaven werd naar schatting 26 miljoen pond aan goud, juwelen en geld buitgemaakt. Naar de huidige maatstaven is dat omgerekend circa 100 miljoen euro. De buit werd geroofd van de Johnson Matthey Bankers.

Volgens de Panama Papers is er in 1985 door de Panamese adviseurs een offshorebedrijf, Feberion, opgericht voor vastgoedman Gordon Parry. Die zou geld van de overval witwassen en is daarvoor in 1992 veroordeeld.

15:28 maandag 4 april 2016

De aantijgingen tegen het Kremlin in de zondag gepubliceerde 'Panama Papers' vormen onderdeel van de propaganda van het Westen tegen Rusland. Dat zei maandag de voorzitter van de commissie veiligheid van het Russische parlement, Irina Jarovaja.

Jarovaja zei dat "er ontzettend veel gif wordt gespuid over Poetin, waarschijnlijk in de hoop dat er ergens iets van blijft hangen". Poetin en zijn getrouwen worden in het onderzoek van media beschuldigd van het wegsluizen van geld via offshorefirma's, opgetuigd door financieel adviseur Mossack Fonseca & Co. uit Panama.

De sleutelfiguur in de door The Guardian omschreven offshorebusiness van Poetins vriendenkring is de cellist en jeugdvriend van Poetin, Sergej Roldoegin.

15:27 maandag 4 april 2016

De onthullingen uit de Panama Papers passen in het beeld dat De Nederlandsche Bank (DNB) al langer schetst, heeft een woordvoerder van de financiële waakhond laten weten. De Nederlandse toezichthouder hamert er al geruime tijd op dat in de financiële sector nog altijd te weinig wordt gedaan om praktijken als witwassen en mogelijke financiering van terroristen te voorkomen.

Of DNB naar aanleiding van de nieuwste onthullingen bepaalde zaken nader gaat uitzoeken kon een woordvoerder maandagavond niet zeggen. Dat de bank in z'n toezicht altijd "alles dat relevant is" meeneemt wel.

15:10 maandag 4 april 2016

Blijft Nederland buiten schot en wat zijn de gevolgen van het lek? Vier vragen over de Panama Papers. [+]

14:28 maandag 4 april 2016

De coalitiepartijen in de Tweede Kamer zijn blij met het onderzoek naar de Nederlandse kant van de Panama Papers, dat staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft aangekondigd. Maar voor de SP gaat dit niet ver genoeg.

SP-leider Emile Roemer wil dat de Tweede Kamer een parlementaire enquête gaat voorbereiden naar de rol die Nederland speelt in 'het ontduiken van belasting door miljardairs'.

Helma Neppérus (VVD) vindt grondig onderzoek nodig. PvdA'er Ed Groot wil dat de Belastingdienst de Nederlandse betrokkenheid onderzoekt en 'waar mogelijk boetes uitdeelt en naheft'. Voor Groot tonen de Panama Papers wederom aan dat 'we af moeten van brievenbusfirma's en belastingparadijzen'.

Ook het CDA wil weten welke Nederlandse connecties er in de Panama Papers zitten. "Dit is het zoveelste bewijs van forse belastingontduiking door een kleine kring geprivilegieerden en machtshebbers. Dit tast het vertrouwen van burgers in belastingheffing enorm aan," vindt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Wouter Koolmees (D66) wil dat belastingontwijking hard wordt aangepakt. "Het is onbegrijpelijk dat minister Jeroen Dijsselbloem niet met strengere wetgeving is gekomen. De Nederlandsche Bank (DNB) geeft al langer aan dat strengere wetgeving voor brievenbusmaatschappijen nodig is. Het kabinet zegt dat ze hier tegen willen optreden, maar we zien nog geen resultaat.''

SP-leider Emile Roemer wil dat de Tweede Kamer een parlementaire enquête gaat voorbereiden.Beeld anp

14:26 maandag 4 april 2016

De Belastingdienst stelt een onderzoek in naar gegevens die betrekking hebben op Nederland. De organisatie kijkt daarbij vooral of daar gegevens bij zitten die bruikbaar zijn voor de belastingheffing, zo laat het ministerie van Financiën maandag weten.

"Nederland maakt zich immers sterk voor de aanpak van belastingontduiking en fraude," aldus het ministerie. "Nederland werkt ook internationaal aan maatregelen om belastingontwijking en belastingontduiking tegen te gaan. Dat gebeurt onder meer door het automatisch uitwisselen van gegevens tussen belastingdiensten.''

Het ministerie benadrukt dat Nederland zich ook op internationaal gebied de nodige moeite getroost om dergelijke praktijken tegen te gaan. "Dat gebeurt onder meer door het automatisch uitwisselen van gegevens tussen belastingdiensten. Verder is De Nederlandsche Bank (DNB) toezichthouder op trustkantoren en is dit toezicht de afgelopen jaren geïntensiveerd. Specifiek heeft DNB begin dit jaar een onderzoek gestart bij een selectie van trustkantoren naar het risico op witwassen in het betaalde voetbal. Uiteraard worden de recente onthullingen meegenomen in dit onderzoek."

Blog Panama Papers: Panama Papers zijn online gezet
Beeld anp

14:22 maandag 4 april 2016

Uit de Panama Papers blijkt dat in de hoogtijdagen van de burgeroorlog in de Oost-Oekraïense regio Donbass de Oekraïense miljardair en president Petro Porosjenko zijn snoepconcern formeel zou hebben overgeheveld naar de Britse Kanaal-Eilanden.

De bedoeling zou zijn geweest in augustus 2014 Porosjenko voor hoge belastingen te behoeden indien het bedrijf als Oekraïense onderneming zou worden verkocht. Verscheidene offshorebedrijven van Porosjenko staan niet in zijn opgaaf van vermogen volgens 'de papers'. Maar dat is vooralsnog niet strafbaar in Oekraïne.

Het officiële Oekraïense anticorruptiebureau in Kiev heeft maandag laten weten geen onderzoek naar Porosjenko te beginnen op basis van de Panama Papers. Het bureau mag dat naar eigen zeggen niet, omdat Porosjenko staatshoofd is.

Oekraiense president Petro Poroshenko.Beeld anp

14:20 maandag 4 april 2016

De IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson wordt geconfronteerd met een motie van wantrouwen in het parlement, naar aanleiding van de onthullingen in de Panama Papers. De premier is een van de staatshoofden en regeringsleiders die geld zouden hebben gestald in belastingparadijzen.

Gunnlaugssons vermogende echtgenote had belangen in waardepapieren van IJslandse banken, toen die in 2008 op omvallen stonden. Gunnlaugsson was betrokken bij de onderhandelingen over de redding van banken. De vraag is of hij met zijn optreden de financiële belangen van zijn vrouw heeft bevoordeeld.

Gunnlaugsson werd in een interview met de Zweedse televisie aan de tand gevoeld over de investeringen van zijn vrouw. De premier stond vrijwel direct op en toonde zich gepikeerd. "Je vragen zijn nonsens. Je luist me onder valse voorwendselen een interview in," aldus Gunnlaugsson. Een minuut later liep hij weg uit het interview.

Je vragen zijn nonsens
President IJsland in een interview

14:18 maandag 4 april 2016

De EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische zaken) noemt op de Franse radio de onthullingen 'erg goed nieuws'. "Omdat het de politieke wapens geeft om te zeggen: het is genoeg.''

De Europese Commissie presenteerde in januari een voorstel dat belastingontwijking door multinationals tegen moet gaan. ''Er zal altijd strijd zijn tussen fraudeurs, belastingontwijkers en fiscale opsporingsinstanties'', aldus de Franse oud-minister. Hij voegde daarna toe dat het bankgeheim al bijna niet meer bestaat.

Ook de Franse president François Hollande noemt Panama Papers goed nieuws. Volgens hem helpt dit de Franse staatskas te spekken omdat er straks meer geld komt van mensen die belastingfraude plegen. "Er zullen onderzoeken en processen komen."

14:16 maandag 4 april 2016

In het onderzoek worden de namen genoemd van hoogwaardigheidsbekleders die hun geld discreet in de belastingparadijzen zouden hebben gestald. Onder hen de presidenten van Oekraïne, Rusland en Argentinië, respectievelijk Petro Porosjenko, Vladimir Poetin en Mauricio Macri.

Een van de rijkste mensen op aarde, de president van de Verenigde Arabische Emiraten, Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nahyan, ontbreekt niet. Onder de genoemde ex-staatshoofden is de voormalige emir van Qatar, Hamad bin Khalifa al-Thani.

Ook duikt de naam op van koning Salman van Saudi-Arabië, die van een tante van de Spaans koning Felipe VI, Pilar de Borbón en die van een neef van president Bashar al-Assad van Syrië, Rami Makhlouf. In de berichten worden ook voetballer Lionel Messi en ex-voorzitter van de UEFA Michel Platini genoemd, net als de IJslandse premier Sigmundur Davio Gunnlaugsson.

Vladimir Poetin is één van de staatshoofden die in de Panama Papers staat.Beeld AFP

14:09 maandag 4 april 2016

De Panama Papers tonen hoe 'multimiljonairs Nederland kunnen gebruiken als belastingparadijs', stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib.

"Buitenlandse bedrijfseigenaren kunnen zich namelijk verbergen achter Nederlandse vennootschappen om buiten het zicht te blijven van hun eigen belastingdiensten," aldus Oxfam-belastingexpert Francis Weyzig. "Verder speelt Nederland een kwalijke rol bij het doorsluizen van geld. Door een speciale constructie via Nederland te gebruiken, kunnen aandeelhouders ook belasting ontwijken in sommige landen waarmee Nederland geen belastingverdrag heeft. Ontwikkelingslanden lopen daardoor ieder jaar miljarden aan belastinginkomsten mis.''

14:07 maandag 4 april 2016

Kranten in verschillende landen hebben zondagavond resultaten bekendgemaakt van een wereldwijd onderzoek naar belastingparadijzen. Ruim vierhonderd journalisten van meer dan honderd internationale media, waaronder Trouw en het FD in Nederland, werkten daarin samen.

Het onderzoek, getiteld Panama Papers, is gebaseerd op meer dan 11,5 miljoen documenten, e-mails en spreadsheets uit de gelekte administratie van een juridisch advieskantoor in Panama: Mossack Fonseca & Co.

Groter
Het kantoor vestigt voor klanten bedrijven in belastingparadijzen. Door de uitgelekte administratie hebben journalisten vaak kunnen achterhalen welke personen zich achter de door Mossack Fonseca opgerichte vennootschappen verschuilen, in veel gevallen ook met welk doel deze bedrijven werden opgezet.

Het International Consortium for Investigative Journalists (ICIJ) voerde eerder onderzoeken uit zoals Offshoreleaks - over bedrijven in belastingparadijzen -, Swissleaks - over geheime bankrekeningen bij HSBC in Zwitserland - en Luxleaks - over belastingontwijking door bedrijven via Luxemburg. Het Panama Papers-onderzoek is echter vele malen groter.

Offshore-bedrijf
Het nieuwe onderzoek laat onder meer zien hoe vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin gebruikmaken van offshore-bedrijven. Ook (ex-)staatshoofden, regeringsleiders en politici blijken actief te zijn in belastingparadijzen, zoals de premier van IJsland, Sigmundur Gunnlaugsson, of de president van Oekraïne, Petro Porosjenko.

Bezit van een offshore-bedrijf is niet verboden. Maar omdat belastingparadijzen niet of nauwelijks gegevens over de eigendom openbaar maken, zijn zulke bedrijven bij uitstek geschikt voor het ontduiken van belastingen of andere illegale praktijken.