Direct naar artikelinhoud

Crowdfunding moet vluchteling aan toekomst helpen

Het opvangkamp Heumensoord bij Nijmegen.

Wie help jij het land uit? Vriendelijk klinkt deze kreet allerminst, maar zo is hij wel bedoeld. De splinternieuwe stichting Toekomst voor vluchtelingen (TVV) is een crowdfunding met deze titel gestart om de toekomst van vluchtelingen te financieren. Maar die toekomst bevindt zich niet in Nederland.

Ga je voor de toekomst van Burhan? De Syrische leraar Engels van 28 moest halsoverkop zijn huis verlaten toen de bommen wel heel dichtbij kwamen. Of geef je liever geld aan Sayid? De 24-jarige Syriër heeft net zijn studie civiele techniek afgerond en wil dolgraag aan het werk, zijn moeder en zussen liet hij achter in het door oorlog verscheurde land. Lachend kijken de mannen je aan vanaf de website. Klik op de rode knop en kies voor Sayid, klik op groen en kies voor Burhan.

Opleiding in Turkije
Met de crowdfunding wordt tijdelijke huisvesting in Nederland gefinancierd en krijgen de vluchtelingen een opleiding, in samenwerking met de liefdadigheidsorganisatie Besar in Turkije. Na twee maanden gaan de vluchtelingen naar Turkije, waar de opleiding verder gaat en Besar ze in dienst neemt. Dan kunnen ze in Turkije en in de veilige gebieden van Syrië aan het werk, om het land weer op te bouwen.

Een win-win situatie, volgens TVV-woordvoerder Joost Willems. "Wij geloven dat op deze manier het probleem in Nederland kleiner wordt. Daarnaast helpt de vluchteling aan het verbeteren van de situatie in zijn thuisland, wat de toekomstige vluchtelingenstroom kan verminderen." Het idee voor deze crowdfunding is ontstaan uit onvrede over de opvang voor vluchtelingen in Nederland, en de gebrekkige perspectieven op een opleiding, een huis en een baan.

Kijken hoe het valt
Tot nu toe is Besar de enige mogelijkheid voor vluchtelingen die meedoen. TVV wil graag meer organisaties bij dit project betrekken, maar dat is nog toekomstmuziek. Vandaag werd de registratie bij de Kamer van Koophandel afgerond, de website staat pas een paar dagen online. "Het vluchtelingendebat wordt hard gevoerd in Nederland, dus het wordt nog maar afwachten hoe succesvol het project gaat zijn. De titel van ons project is ook hard, maar die hebben we gekozen als knipoog."

Microkrediet
Burhan en Sayid zijn bekenden van TVV-leden en kwamen zo bij het project terecht, maar alle vluchtelingen kunnen zich aanmelden mits ze gemotiveerd genoeg zijn. Elke maand komen er twee nieuwe vluchtelingen op de website. "Het is een soort microkrediet", legt Willems uit. Veertig procent van het loon wordt gebruikt om de investeerders terug te betalen. Dat is veel, maar: "Ze krijgen een goed, Nederlands loon van Besar, dat indien nodig wordt aangevuld door de ondernemers die aangesloten zijn bij TVV. De levensstandaard in Turkije ligt lager, die in Syrië ligt nog lager. Er blijft dus genoeg geld over om daar van te leven." Als het streefbedrag van twintigduizend euro niet binnen een maand gehaald wordt, krijgt de investeerder het geld terug in de vorm van een saldo op de site.

Of Sayid en Burhan uitkijken naar dit nieuwe avontuur is onbekend, zij waren vandaag niet bereikbaar voor een toelichting. 




De vluchteling helpt mee aan het verbeteren van de situatie in zijn thuisland, wat de toekomstige vluchtelingenstroom kan verminderen
Joost Willems, woordvoerder TVV