Luister naar

Boosheid over overschot aan zorggeld ‘gespeeld’

Nieuws
Het is volkomen volgens verwachting dat gemeenten in 2015 zuinig zijn omgesprongen met hun zorgbudget. De verontwaardiging over het feit dat gemeenten in 2015 een deel van hun zorggeld niet hebben uitgegeven, is gespeeld.
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
vrijdag 6 mei 2016 om 20:53
Boosheid over overschot aan zorggeld ‘gespeeld’
Boosheid over overschot aan zorggeld ‘gespeeld’ Binnenlands Bestuur

Den Haag

‘Iedereen wist dat het zo zou gaan’, zegt Maarten Allers, hoogleraar Economie van decentrale overheden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. ‘Ze kregen die taken erbij zonder te weten hoeveel cliënten er zouden zijn en welk budget ze van het Rijk zouden krijgen. Gemeenten hebben niet het geld om een tekort op het zorgbudget op te vangen. Dus waren ze gedwongen behoedzaam te opereren’, zegt Allers. De meeste gemeenten in Nederland hielden vorig jaar geld over van hun zorgbudget. Bij elkaar gaat het naar schatting om zeker 310 miljoen euro, bleek deze week uit onderzoek naar de uitgaven voor de zorg- en werktaken, uitgevoerd door de NOS en het vakblad Binnenlands Bestuur. Negen op de tien gemeenten hielden geld over op het gebied van dagbesteding, begeleiding en ondersteuning. En zes op de tien gemeenten hadden eind vorig jaar nog geld op de plank liggen voor huishoudelijke hulp.

‘ongehoord’

Hoewel dat volgens hoogleraar Allers allerminst een verrassing is, reageerden onder meer ouderenbonden, patiëntenorganisaties en enkele politieke partijen als door een wesp gestoken. ‘Ongehoord’, vindt ouderenbond ANBO, die er eerder al op wees dat gemeenten een veel te terughoudend beleid voeren als het gaat om uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). ANBO-directeur Liane den Haan vindt het ‘niet te verkroppen’ dat gemeenten geld overhouden, terwijl de ouderenzorg verschraalt. Vakbond FNV vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat dat zorggeld niet is uitgegeven, terwijl tienduizenden thuiszorgmedewerkers worden ontslagen. Ook patiëntenfederatie NPCF is boos. ‘Mensen komen hulp en hulpmiddelen tekort en maatwerk ontbreekt’, zegt directeur Dianda Veldman. ‘De gevolgen werken met een domino-effect door in het leven van mensen. Dan kan het niet zo zijn dat er tegelijk miljoenen zorgeuro’s op de plank blijven liggen.’

Ook uit de politiek kwamen er kritische reacties. SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat staatssecretaris Martin van Rijn (Welzijn) de regie moet nemen en VNL-Kamerlid Joram van Klaveren vindt dat gemeenten die bezuinigen op thuiszorg en te weinig uren huishoudelijke hulp toekennen, hulpbehoevenden duperen. Van Rijn zelf reageerde voorzichtig. Gemeenten moeten bij zichzelf te rade gaan of ze zuinig zijn of te zuinig, zei hij. Maar hij wees erop dat gemeenten uit hun budget meer moeten betalen dan alleen de WMO en dat ze zelf mogen bepalen hoe ze dat budget verdelen.

huishoudelijke hulp

Uit het onderzoek van Binnenlands Bestuur blijkt dat minder dan een op de tien gemeenten precies goed uitkwam met de uitgaven voor WMO. 2015 was daarmee echt een overgangsjaar, zegt de Groningse hoogleraar Maarten Allers. ‘Nu gemeenten weten wie hun cliënten zijn, wat de kosten zijn en het budget, kunnen ze wat ruimhartiger zijn. Het is niet zo dat gemeenten dachten: we willen betere lantaarnpalen, dus we zorgen ervoor dat we vijftien procent van ons zorgbudget overhouden.’ Gemeenten verwachten zelf ook dat ze dit jaar een betere inschatting kunnen maken van wat ze aan zorg kunnen uitgeven. Zo’n vier op de tien gemeenten verwachten dit jaar het zorgbudget precies op te maken. <

‘financieringsstelsel moet op de schop’

De manier waarop gemeenten geld krijgen voor onder meer hun nieuwe zorgtaken moet grondig op de schop. Dat schrijft de Raad voor de financiële verhoudingen, een adviesraad van de regering, in een vrijdag gepubliceerd discussiestuk. Gemeenten hebben veel meer taken gekregen, maar de bekostiging is niet meegegroeid. Gemeenten halen slechts 3,5 procent van de totale belastingen op, waarmee ze niet meer dan 16 procent van hun uitgaven kunnen dekken. Dit is in internationaal perspectief gezien zeer laag en past volgens de Raad voor de financiële verhoudingen niet meer bij de ‘belangrijke maatschappelijke positie’ die gemeenten hebben gekregen. Om de lokale democratie te versterken, zouden gemeenten meer en het Rijk juist minder geld moeten ophalen. ‘Als belastingen meer lokaal worden geheven, kunnen gemeenten beter zelf keuzes maken’, zegt Maarten Allers, die lid is van de Raad voor de financiële verhoudingen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’