Direct naar artikelinhoud

Sadiq Khan nieuwe burgemeester Londen

Sadiq Khan op weg naar het stembureau.

Labour-politicus Sadiq Khan stond er al goed voor in de peilingen en wist vandaag ook de verkiezingen te winnen. Hij wordt de nieuwe burgemeester van Londen. Hij won de verkiezingen overtuigend van zijn belangrijkste tegenstrever, de kandidaat van de Conservatieve Partij, Zac Goldsmith. Dat meldde persbureau Reuters vrijdag op basis van Sky News.

Met Khan krijgt de Britse hoofdstad voor het eerst een moslim als eerste burger. Het is daarbij voor het eerst sinds 2008 dat iemand van Labour de stad leidt. De afgelopen jaren had de flamboyante Boris Johnson van de Conservatieve Partij het in Londen voor het zeggen.

Khan is de zoon van een naaister en een buschauffeur. Hij groeide op in een gezin met acht kinderen en sliep tot zijn 24ste op een stapelbed. Dat hinderde hem niet zich snel op te werken. Zo werd hij in 2009 minister van transport. Khan werd toen de eerste moslim met een ministerpost. In 2005 was hij al opgevallen bij zijn werk als parlementariër toen hij verkozen werd tot 'nieuwkomer van het jaar'.

In Londen wacht Khan een stevige klus in de woningmarkt. De huizenprijzen in Londen zijn zo hoog dat de lokale Jan Modaal zijn stad wordt uitgejaagd. Khan beloofde daar iets aan te willen doen. Daarnaast zei Khan te willen investeren in het openbaar vervoer en veiligheid.