Direct naar artikelinhoud
livestream

Verplaatsing spoorbrug Muiderberg klaar, A1 weer open

De A1 is zaterdag rond 10 uur weer open. Vanwege het transport van de nieuwe spoorbrug bij Muiderberg, die Zandhazenbrug gaat heten, was de A1 tussen Diemen en Muiderberg sinds vrijdagavond gesloten. De brug bevat evenveel staal als de Eiffeltoren volgens Rijkswaterstaat.

De A1 is weer open in beide richtingenBeeld anp

De operatie om de nieuwe spoorbrug bij Muiderberg op zijn plaats te krijgen verliep voorspoedig. De A1 bij Muiderberg is zaterdagochtend eerder dan gepland weer opengesteld voor verkeer. Vanaf 09.00 uur ging de weg weer open in de richting van Amsterdam naar Amersfoort. Een uur later ging ook de weg in de andere richting open, zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Oorspronkelijk zou de weg pas om 12 uur weer open zijn.

De brug gaat De Zandhazenbrug heten. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is 'zandhazen' de bijnaam van de inwoners van Muiderberg, dat op een zandrug ligt.

7600 Personenauto's
De nieuwe spoorbrug bij Muiderberg wordt met speciale voertuigen op zijn plaats gereden. Het is volgens Rijkswaterstaat het grootste object dat ooit door mensen is verplaatst. De brug is 255 meter lang, 55 meter hoog, 17 meter breed en weegt ongeveer 8400 ton. Dat zijn ongeveer 7.600 personenauto's. Publiek kon niet op locatie meekijken, maar kon dat wel via een livestream op deze pagina, die inmiddels vervangen is door een timelapse.

In een toespraak vrijdagavond ter ere van de operatie noemde minister Schultz (Infrastructuur) het 'een krachttoer met de precisie van een horlogemaker'. De nieuwe spoorbrug is nodig omdat de A1 bij Muiderberg verbreed wordt. Omdat de rijstroken van twee keer drie naar twee keer vijf worden uitgebreid, is een langere spoorbrug nodig. Uniek is dat er geen steunpunten onder de brug zijn.

Omrijden
Voor automobilisten was het minder leuk nieuws. Die moesten vanaf vrijdagavond 20.00 uur tot zaterdagochtend rekening houden met zeer ernstige verkeershinder op de A1 tussen knoopunt Diemen en knooppunt Muiderberg in beide richtingen.

De operatie is een krachttoer met de precisie van een horlogemaker
Melanie Schultz
De spoorbrug vanaf een hoogwerkerBeeld Rijkswaterstaat
De spoorbrug is klaar voor de oversteekBeeld anp
Omleidingen rond de A1.Beeld Rijkswaterstaat.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie