Luister naar

Apothekers willen geen medicijnafval

Nieuws
Steeds meer apothekers weigeren nog langer overtollige medicijnen retour te nemen, omdat de verwerking ervan hun te veel geld kost. Dat levert serieuze problemen op voor het milieu.
redactie VK
vrijdag 6 mei 2016 om 03:00

Amsterdam

Een groeiend aantal apothekers weigert nog langer overtollige medicijnen retour te nemen, omdat hun dat te veel geld kost. Dit bevestigt de branchevereniging voor apothekers KNMP na vragen van de Volkskrant. Die houding van apothekers pakt slecht uit voor het milieu: als de apotheek ze niet terugneemt, gooit een deel van hun klanten overbodige pillen en andere geneesmiddelen in de prullenbak of het toilet. Daardoor belandt waarschijnlijk meer van dit klein chemisch afval in het milieu.

Milieuvervuiling door weggegooide geneesmiddelen is een serieus probleem. Hormonen uit anticonceptiepillen zijn bijvoorbeeld schadelijk voor vissen. Patiënten kunnen overbodige medicijnen in principe terugbrengen naar de apotheek, die ze dan laat vernietigen bij het klein chemisch afval. Maar omdat de hoge kosten van die medicijnvernietiging voor rekening van de apotheker komen, sturen steeds meer apothekers hun klanten weer met hun oude medicijnen naar huis. Apothekers zijn niet verplicht geneesmiddelen retour te accepteren.

milieustraat

Een rondgang langs apothekers leert dat een meerderheid nog wel bereid is medicijnen retour te nemen en voor de kosten op te draaien. Tegelijkertijd neemt de onvrede toe. ‘Particulieren kunnen medicijnen gratis naar de milieustraat brengen, wij moeten ervoor betalen’, zegt een Maastrichtse apotheker, die anoniem wil blijven. ‘Als er iemand overleden is en er veel medicijnen over zijn, willen we nabestaanden wel tegemoetkomen. Maar in andere gevallen nemen we geen medicijnen meer in.’

De KNMP schat dat een apotheker gemiddeld 2000 tot 2500 euro per jaar kwijt is aan het laten verwerken van medicijnafval. ‘Terwijl de verwerking van klein chemisch afval een publieke taak is, waarvoor iedereen belasting betaalt’, zegt een woordvoerder. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.