‘College Stad spreekt zichzelf tegen bij kabelbaan’

Bij de afwijzing van de plannen voor een kabelbaan in de stad, spreekt het Groninger stadsbestuur zichzelf tegen. Dat vinden de fracties van ChristenUnie en VVD, de liberalen die lid zijn van de coalitie.

VVD en ChristenUnie willen met de gemeenteraad in gesprek over de afwijzing van de plannen die zijn uitgewerkt door de stichting Flyover Groningen.

Die stichting liet onderzoeksbureau Arcadis een haalbaarheidsonderzoek naar de kabelbaan opstellen. De positieve resultaten van dat onderzoek werden begin dit jaar aangeboden aan wethouder Paul de Rook.

Zonder dat er verder contact is geweest tussen gemeente en stichting besloten B en W twee maanden later het rapport naar de prullenbak te verwijzen. De Groningen Citcy Club (die inmiddels 80.000 euro in het project heeft gestoken) en de stichting zelf waren woest. B en W zouden argumenten gebruikt hebben die al lang bekend zijn, vinden ze.

'Argumenten te gemakkelijk'

Ook met het oog op de lange en veelbesproken geschiedenis van de kabelbaan vinden ChristenUnie en VVD de houding van B en W vreemd. De argumenten die B en W gebruiken, vinden ze te gemakkelijk. Zo had het college moeten weten dat de kabelbaan met openbaar vervoer te maken heeft.

Ook het argument dat de kabelbaan een onevenredige impact op de skyline van de stad heeft vinden de twee partijen niet legitiem. ,,Het mag voor B en W toch geen nieuws zijn dat de kabelbaan door de lucht gaat’', stellen ze.

4700 reizigers

Het rapport van Flyover gaat uit van maximaal 4700 reizigers per dag. B en W plaatsen vraagtekens bij dat aantal. VVD en ChristenUnie op hun beurt plaatsen weer vraagtekens bij dat argument van het college. ,,Een eerder gemaakte quick-scan ging uit van 7700 reizgers per dag. Voor het college was er toen geen reden om dat aantal in twijfel te trekken.''

Tenslotte serveren ChristenUnie en VVD het argument van B en W af dat de kabelbaan concurreert met de busbaan in de Europaweg. VVD en ChristenUnie hebben het raadsvoorstel over de aanleg van de busbaan erbij gepakt. Daarin staat: ‘...in afstemming met de stichting Flyover is geconstateerd dat het plan voor de busbaan en de kabelbaan elkaar niet hoeven uit te sluiten en elkaar juist kunnen versterken...’