Zelf plukken én afrekenen in de Tulpenpluktuin in Beilen

Marieke Vredeveld (rechts) is samen met Quinty de Vet (links) tulpen aan het plukken. FOTO JASPAR MOULIJN

Marieke Vredeveld (rechts) is samen met Quinty de Vet (links) tulpen aan het plukken. FOTO JASPAR MOULIJN

Zon, wolken en tulpen. Nederlandser kan haast niet. Ziedaar het decor van de tulpenpluktuin in het Brunstingerveld in Beilen.

Het is een komen en gaan bij de Flaming Flag, Prinses Irene en Queen of the Night, om maar enkele voorbeelden te noemen. Klinkt niet vriendelijk, maar: 'zo laag mogelijk bij de steel pakken en zonder aarzelen uit de grond trekken'.

Voor alle duidelijkheid: het gaat hier over een bezoekje aan de tulpenpluktuin van de firma Seubring in Beilen. Het plukadvies is duidelijk: 1. zoek een tulp met kleur op de knop. 2. zover mogelijk onderaan de steel vastpakken. 3. rechtop uit de grond trekken.

Mensen komen en gaan, met steevast een bosje tulpen in de knuisten. Zelf geplukt. Lichtpaarse Flaming Flag, donkerpaarse Queen of the Night, Unique de France, uiteraard Bordeaux rood, roze Pink Ribbon, spierwitte Snowboard, gele Strong Gold en, hoe kan het anders, oranje Prinsessen Irene.

Zelf af te rekenen bij het (onbemande) stalletje, waar op bepaalde dagen hulp aanwezig is voor het samenstellen van een fraai boeket. ,,Ach, het zal vast gebeuren dat eens iemand niet afrekent, maar over het algemeen betalen mensen keurig’’, weet Alexander Zwier, medewerker van het bloembollenbedrijf.

Roelie Dunning uit Hoogeveen kiest voor Unique de France. Samen met haar man Johan rijdt ze de Tulpenroute. ,,Dan moeten we toch ook even een bosje plukken.’’ Over de bloemen is ze meer dan tevreden. ,,Het zijn prachtige tulpen. Moet je zien hoe mooi het blad glimt. Zo kom je ze niet tegen in de winkel. Vorig jaar zijn we in de Keukenhof geweest, maar dit is veel dichterbij.’’

,,Moet je zien hoe mooi het blad glimt. Zo kom je ze niet tegen in de winkel"

Roelie is vrijwilligster bij het Toeristisch Informatiecentrum in Hoogeveen en weet dus het nodige van de regio. ,,Maar via de Tulpenroute kwamen we op plekjes waar we niet eerder waren geweest. Ook over zandpaden. Dus morgen maar even de auto wassen’’, zegt ze lachend, met een knipoog naar echtgenoot Johan.

Een vrouw knielt voor de bloemenpracht, om foto’s te maken. ,,Fotograferen is mijn nieuwe hobby. Die tulpen vind ik geweldig, maar ik moet nog veel leren. Kijk maar: de foto’s zijn niet echt mooi, toch? Hoe ik heet? Noem mij maar lezeres uit Elim.’’

Gerjanne Waninge is met haar moeder en beide kinderen vanuit Pesse naar Beilen gereden. ,,Ga maar een mooie bos voor oma plukken.’’ Dat laten de kinderen zich geen twee keer zeggen. Het wordt een kleurrijk boeket, dat is zeker. ,,Dan pluk ik wel een bosje voor mezelf’’, zegt ze.