Werklozenproject Nieuw-Buinen begint aan tweede leven

Het werklozenproject Wark4Joe wordt nieuw leven ingeblazen onder de noemer Veur Mekoar. FOTO ANP

Het werklozenproject Wark4Joe wordt nieuw leven ingeblazen onder de noemer Veur Mekoar. FOTO ANP

Wark4joe is ter ziele. Leve Veur Mekoar. Onder die noemer blaast ondernemer Ben Timmermans een werklozenproject nieuw leven in.

Drie langdurig werklozen worden met behoud van uitkering de komende tweeëenhalf tot drie jaar ter ondersteuning van het project Nije Daip in Nieuw-Buinen voor de kar gespannen om klussen te klaren die anders blijven liggen. Hoornstra, het bedrijf waar Timmermans directeur van is, faciliteert ze met een bedrijfsauto en werkkleding en betaalt de kosten.

,,Tijdens zo’n grootschalig project zijn er veel klussen die anders niet worden opgeknapt omdat niemand zich verantwoordelijk voor acht. Van wie is dit bultje grond? Wie heeft dit gat in de weg veroorzaakt? Meestal steekt niemand een vinger op. Dit soort klussen, dat anders tussen wal en schip belandt, komt straks op het bordje terecht van Veur Mekoar’’, legde Timmermans uit aan de bevolking van Nieuw-Buinen.

Trots

Dat deed hij bij de aftrap van de nieuwe fase van het nieuwbouwproject op het terrein waar vroeger de Parkschool stond. Trots presenteerden de drie klusjesmannen zich daar in gloednieuwe feloranje outfit van Hoornstra. Timmermans: ,,Als je geboren en getogen bent in Nieuw-Buinen, wat is er dan mooier dan hier zo’n project als Wark4Joe nieuw leven in te blazen?” Wark4Joe was een initiatief van de gemeente Borger-Odoorn. Die trok daar in december vorig jaar de stekker uit. Tot leedwezen van dorpscoördinator Chris Gras die de regie voerde over de beide klussenbrigades.

Gras juicht het initiatief van Timmermans van harte toe. ,,Deze mannen willen wel, hoor. Dat twee van de drie ook nog gediplomeerd stratenmaker zijn, is extra meegenomen.’’

Aannemers uit het hele land deden een gooi naar de order voor het uitgraven van een stuk kanaal, aanleg van riolering, een speeltuin en een parkachtig terrein. De begroting van 1,7 miljoen die het bedrijf uit Nieuw-Buinen indiende, werd door de gemeente Borger-Odoorn als beste beoordeeld. Inmiddels is het werk al in volle gang.