Direct naar artikelinhoud

Rapport: IS schroeft aanvallen op in reactie op terreinverlies

Als reactie op terreinverlies heeft terreurgroep Islamitische Staat (IS) dit jaar het aantal aanvallen in Irak en Syrië opgeschroefd. Dat staat in een zondag uitgebracht rapport van het Amerikaanse IHS Jane's Terrorisme en Opstand Centrum (JTIC).

Een IS-vlag wappert op een gebouw in Raqqa, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat.Beeld AFP

Volgens de analytici voerde IS 891 aanvallen uit in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is het hoogste aantal in een periode van drie maanden sinds halverwege 2014, toen de extremisten een grote opmars maakten in de twee landen. Bij de aanvallen kwamen zeker 2.150 mensen om het leven. 44 procent meer dan de drie maanden ervoor.

Volgens een hoofdonderzoeker richt IS zich meer op aanvallen met veel slachtoffers, nu het kalifaat van verschillende kanten onder druk staat. Het Amerikaanse ministerie van Defensie schat dat IS sinds 2014 ongeveer 40 procent aan terrein in Irak heeft verloren en in Syrië 20 procent.

Het Iraakse leger heeft IS vier maanden geleden uit Ramadi verdreven en rukt steeds verder op richting de Syrische grens. In Syrië hebben regeringstroepen met behulp van Russische gevechtsvliegtuigen terrein op IS weten te veroveren in onder meer de antieke woestijnstad Palmyra.

In Libië boekt IS juist terreinwinst. Volgens JTIC zijn de aanvallen van de terreurgroep in het land opgevoerd. IS heeft de centrale stad Sirte veroverd en olievelden aangevallen. Ook in buurland Tunesië voert IS meer aanvallen uit dan voorheen.

Iraakse troepen vieren hun overwinning in Ramadi.Beeld AFP

Tachtig executies

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat het conflict vanuit Londen monitort, heeft IS tussen 29 februari en 29 maart van dit jaar 80 mensen geëxecuteerd in de provincies en steden Deir Ezzor, Damascus, Aleppo, Raqqa, al-Hasakah en Homs. Onder hen zouden 37 burgers, 24 IS-leden en ten minste 6 strijders van andere rebellengroepen zijn.

De executies hebben plaatsgevonden vanwege verschillende 'vergrijpen' zoals homoseksuele gedragingen, afvalligheid, het stelen van geld van moslims, het vechten tegen IS, spionage en het filmen van het hoofdkwartier van de organisatie.

Het totale aantal executies in Syrië door IS komt volgens het Observatorium uit op 4.144, sinds de terreurgroep in juni 2014 een kalifaat uitriep in Syrië en Irak.

Weer aanslagen

Maandag is Bagdad opnieuw opgeschrikt door aanslagen. Zeker veertien mensen zijn gedood en meer dan veertig gewond geraakt. De meeste slachtoffers vielen door een autobom die ontplofte bij een sjiitische optocht. De aanslag is nog niet meteen opgeëist, maar in het verleden heeft Islamitische Staat (IS) dit soort aanvallen uitgevoerd op sjiieten, die de soennitische beweging als ketters beschouwen. Elders doodde een bermbom twee personen. Eenzelfde soort explosief kostte in Khalisa, even ten zuiden van de hoofdstad, aan één persoon het leven.