Direct naar artikelinhoud

Lichaam topklimmer Alex Lowe na 16 jaar teruggevonden

Lichaam topklimmer Alex Lowe na 16 jaar teruggevonden

In de Himalaya zijn de lichamen teruggevonden van een Amerikaanse bergbeklimmer en een cameraman die zestien jaar geleden bedolven raakten onder een lawine.

De weduwe van de destijds wereldberoemde bergbeklimmer Alex Lowe liet vrijdag weten dat twee alpinisten die de Shishapangma in Tibet afdaalden, de resten hadden gevonden van twee mensen in een smeltende gletsjer.

De klimmers beschreven de kledij en rugzakken van de lichamen aan Conrad Anker, die in oktober 1999 samen met Lowe en cameraman David Bridges de berg beklom, maar zelf de lawine overleefde. Op basis van de beschrijving concludeerde Anker dat het om zijn twee vrienden ging.

Lowe werd beschouwd als de beste bergbeklimmer ter wereld toen hij op 40-jarige leeftijd om het leven kwam. Hij had onder andere twee keer de Mount Everest bedwongen en kreeg de bijnaam 'Longen met Benen' voor zijn ongelooflijke kracht en doorzettingsvermogen. In 1995 was hij betrokken bij de redding van een groep klimmers in Alaska. Ook David Bridges (29) was een ervaren klimmer en cameraman.

'Alex en David verdwenen, werden gevangen en bevroren in de tijd. Zestien jaar zijn voorbijgestreken en nu zijn ze gevonden. We zijn dankbaar', zo zei Jenni Lowe-Anker in haar verklaring.

De vrouw trouwde in 2001 met Anker, een vriend van haar overleden echtgenoot. Ze wonen in Bozeman, Montana, waar ze samen de Alex Lowe Liefdadigheidsorganisatie beheren, zo schrijft The Guardian.

Twitter bericht wordt geladen...

Vondst is opluchting
Voor Anker is de ontdekking een opluchting. Hoewel hij geen foto's van de stoffelijke resten heeft gezien, is de man ervan overtuigd dat het om Lowe en Bridges gaat. 'Ze lagen dicht bij elkaar. Blauwe en rode rugzakken van The North Face. Gele Koflachlaarzen. Het was allemaal materiaal van die periode. Ze waren zo goed als de enige twee alpinisten die daar waren', zegt hij.

Lowe, Anker en Bridges zouden samen met een groep andere alpinisten de Shishapangma, de veertiende hoogste berg ter wereld, beklimmen en dan naar beneden skiën. De mannen waren routes aan het verkennen op zo'n 5800 meter hoogte toen zo'n 2000 meter hoger een sneeuwplaat loskwam.