Direct naar artikelinhoud

'Verpleeghuis geen schrikbeeld voor dementerenden'

Bewoners van een zorginstelling in Mijdrecht.

Dat nooit, denken velen bij het zien van dementerenden die lijken weg te kwijnen in een verpleeghuis. Is het leven in een verpleeghuis mensonwaardig? Nee, concludeert verpleegkundige en onderzoekster Hanneke Beerens. Nederland is Europees kampioen dementiezorg en de kwaliteit van leven is bij dementerenden in het verpleeghuis zeker niet slechter dan thuis.

Beerens promoveerde afgelopen week aan de Universiteit Maastricht. Het verpleeghuis hoeft geen schrikbeeld te zijn, stelt ze vast. "De zorg voor mensen met dementie is in Nederland goed in vergelijking met landen als Duitsland, Engeland en Frankrijk. Als het thuis niet meer gaat, is het verpleeghuis een goed alternatief."

Mensen met dementie zijn er niet minder gelukkig dan als ze nog thuis wonen, stelt Beerens vast. In haar onderzoek keek ze naar twee groepen dementerenden: net voor en kort na opname in een verpleeghuis. Beide groepen verkeren ongeveer in hetzelfde ziektestadium en zijn goed te vergelijken. Ze liet zowel mensen met dementie als hun mantelzorgers en zorgverleners de kwaliteit van leven beoordelen. "Vanuit beide perspectieven is die in het verpleeghuis zeker niet slechter dan thuis."

Het negatieve beeld van het verpleeghuis klopt niet, zegt Beerens. "Dat is gebaseerd op incidenten, die er ook zijn. Maar het is wetenschappelijk niet aan te tonen. Veel gaat juist wel goed."

Betere inzet van mantelzorgers
Toch valt er in de verpleeghuizen nog wel wat te verbeteren, met name in het betrekken van bewoners bij activiteiten, hun stemming en het maken van contact. "Dat klinkt als een inkoppertje, maar er is in verpleeghuizen toch te weinig aandacht voor. En bij een vergevorderd stadium van dementie is het ook moeilijk tot iemand door te dringen."

Een betere inzet van mantelzorgers in het verpleeghuis kan helpen, denkt Beerens. "Zij kennen hun naasten het beste." Daarnaast moet de kwaliteit van het personeel omhoog. In vergelijking met de thuiszorg ligt het opleidingsniveau in verpleeghuizen te laag. Er moeten meer verpleegkundigen aan het werk in het verpleeghuis, zegt ze, omdat de zorg er steeds complexer wordt.

De gemiddelde bewoner komt later in het verpleeghuis dan voorheen en heeft een complexere problematiek. "Het is niet alleen afhankelijk van hoeveel handen er aan het bed zijn, maar ook een kwestie van kwaliteit. In de opleiding mag er wel wat meer aandacht zijn voor de psychosociale kant. De zorg behelst inmiddels meer dan goed kunnen wassen en aankleden."

Vandaag in Trouw: een interview met Hanneke Beerens.

Als het thuis niet meer gaat, is het verpleeghuis een goed alternatief
Hanneke Beerens