Direct naar artikelinhoud

Nieuwe topman Air France KLM

Jean-Marc Janaillac wordt de nieuwe topman van Air France KLM. Dit heeft de raad van bestuur van de luchtvaartmaatschappij zondag besloten, aldus het bedrijf zondagavond.

Het voormalige hoofd van Air France KLM, Alexandre de Juniac.Beeld anp

Janaillac (63) volgt Alexandre de Juniac op aan het hoofd van het Frans-Nederlandse bedrijf. Juniac vertrekt uiterlijk eind juli.

Janaillac is sinds 2012 de topman bij het internationale transportbedrijf Transdev, dochterbedrijf van onder meer Veolia, dat zowel in Frankrijk als in Nederland actief is.

De selectiecommissie koos voor hem onder meer wegens zijn kennis van de transportsector in beide landen. 

Hij werkte eerder al voor Air France en voor het Parijse stadsvervoerbedrijf RATP. Hij heeft gestudeerd aan de eliteschool ENA.

Verschillende namen de ronde
De afgelopen tijd circuleerde een aantal namen die Juniac zou moeten opvolgen. Het ging daarbij onder meer om Frédéric Gagey, topman van Air France. Woensdag wist zakenkrant La Tribune dat topman Philippe Mellier van het Zuid-Afrikaanse diamantbedrijf De Beers in beeld was.

Ook twee divisiedirecteuren van vliegtuigbouwer Airbus, Guillaume Faury en François Auque, werden door de krant genoemd. Andere namen die de ronde deden, waren die van Jean-François Cirelli, topman bij BlackRock in Frankrijk. Ook topman Fabrice Brégier van Airbus werd vaak geopperd.

Jean-Marc Janaillac (rechts) krijgt een prijs opgespeld door president Hollande.Beeld anp