© Belga

Anderlecht klopt AA Gent en wakkert titelstrijd aan

Anderlecht heeft een einde gemaakt aan het dipje van de voorbije weken met een belangrijke 2-0 overwinning tegen AA Gent. Kara Mbodji scoorde voor de rust een duidelijke buitenspelgoal, in de slotfase van de tweede helft verzilverde Acheampong het overwicht van de thuisploeg met een tweede treffer. Door deze zege komt Anderlecht naast Club Brugge met 41 punten, AA Gent blijft derde met 38 punten. Bekijk om 23u de videosamenvatting.

jtp

Anderlecht-trainer Besnik Hasi wijzigde zijn ploeg op slechts één plaats in vergelijking met de verloren wedstrijd tegen KV Oostende. Alexander Buttner nam de plaats in van Olivier Deschacht op de linksachter. Gent moest in extremis een wissel doorvoeren nadat Nana Asare uitviel in de opwarming, hij werd vervangen door Rafinha.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Anderlecht

AA Gent

Voor de wedstrijd zette Anderlecht nog wat clublegendes in de bloemetjes. De spelers die 40 jaar geleden de Europabeker wonnen tegen West Ham, met onder meer Robbie Rensenbrink, kregen een staande ovatie van het publiek. Anderlecht gebruikte de goede sfeer in de tribunes om meteen vol in de aanval te trekken, al in de tweede minuut leek Acheampong uit de greep te sprinten van Foket. De rechtsachter van Gent greep aan de noodrem en kwam meteen in het boekje van ref Gumienny te staan met een gele kaart.

Gent was echter niet onder de indruk en speelde een goede eerste helft. Kums leek zich knap een weg te dribbelen door de zestien, maar werd net op het cruciale afgehouden door Kara. De wedstrijd bleef gedurende de hele eerste helft goed op en neer gaan, de beste kans kwam er op naam van Dennis Praet. Na een aarzeling van Sels mocht de nummer 10 van Anderlecht solo met de bal richting doel, Sels bleef echter kalm en pakte knap het schot. Drie minuten later was de Gentse goalie echter wel geklopt, al zal er nog veel inkt vloeien over de manier waarop Anderlecht op voorsprong klom.

Büttner zwiepte een vrije trap vanop rechts voor doel, maar op die stilstaande fase stonden drie spelers (Okaka, Kara en Dendoncker) duidelijk offside. De bal bleef even hangen in de zestien na een ongelukkige tussenkomst, Kara profiteerde en duwde de 1-0 in doel tot woede van de Gentse spelers en het bezoekersvak. Anderlecht ging met een gelukje de rust in met een 1-0 voorsprong.

Na de rust ging het heel wat beter voor Anderlecht. Ondanks enkele aanvallende wissels, met Boussoufa en Wikheim tussen de lijnen, was het paars-wit dat het gevaarlijkst bleef. Op het uur spatte de 2-0 van Djuricic uiteen op de paal. Gent wist van geen hout meer pijlen te maken in het slotkwartier, en slikte drie minuten voor tijd nog de dodelijke 2-0. Franck Acheampong pikte de bal op in de zestien na een save van Foket en fusilleerde het doel van Sels. Diezelfde Acheampong leek nog een penalty te versieren na een diepe bal, maar de Ghanees werd terecht afgevlagd voor offside. Door deze overwinning komt Anderlecht op gelijke hoogte van Club Brugge op de eerste plaats, Gent staat derde met drie punten minder. Club Brugge speelt vanavond wel nog tegen Genk.