Opnieuw reizigers in heropende vertrekhal Brussels Airport

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

1 / 7
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Op Brussels Airport hebben zondagnamiddag na een herdenkingsceremonie de eerste passagiers ingecheckt in de vertrekhal van de luchthaven. Die is opnieuw gedeeltelijk operationeel na de aanslagen van 22 maart. Er zijn zondag drie vluchten gepland via de vertrekhal, vanaf maandag nemen 25 luchtvaartmaatschappijen er opnieuw hun intrek.

De eerste vlucht met passagiers die in de vertrekhal incheckten, is er eentje van luchtvaartmaatschappij Jetairfly naar Palma de Mallorca. Die vertrekt normaal om 17 uur. Een kwartier later volgen twee vluchten van Brussels Airlines, naar Lissabon en Malaga. Voor die vluchten checkten in totaal circa 400 mensen in.

In de gedeeltelijk heropende vertrekhal zijn 111 check-inbalies beschikbaar. De komende weken blijft ook de na de aanslagen opgerichte tijdelijke constructie (met nog eens 36 check-inbalies) operationeel. Brussels Airport kan zo de capaciteit opdrijven naar 80 procent.

Concreet handelen 25 luchtvaartmaatschappijen vanaf maandag de check-in voor hun vluchten opnieuw af in de vertrekhal. Daarbij onder meer Jetairfly en Thomas Cook, die beide ook vanaf maandag weer al hun Brussel-vluchten vanop de luchthaven in Zaventem uitvoeren. De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair daarentegen, die vanaf dinsdag volledig terugkeert naar Brussels Airport, blijft opereren vanuit de tijdelijke constructie, net als bijvoorbeeld easyJet en Vueling.

Minstens drie uur op voorhand

De maatschappijen brengen normaal de passagiers op de hoogte van de plaats waar ze moeten inchecken. Brussels Airport vraagt de reizigers nog altijd om 3 uur voor het vertrek van hun vlucht op de luchthaven te zijn en hun reservatie, ticket of instapkaart af te drukken. Enkel passagiers mogen de tijdelijke structuur of de vertrekhal betreden.

Het is de bedoeling om tegen het begin van de zomeruittocht opnieuw alle passagiers te kunnen ontvangen in de vertrekhal zelf. Delen van het gebouw zijn nu nog afgeschermd, omdat er nog herstellingen moeten worden uitgevoerd.

"Nieuwe stap in de heropbouw"

Lees ook: Premier Michel bij heropening vertrekhal: “Brussels is back in bussines”

"Veertig dagen geleden was een duistere, donkere dag omdat het terrorisme had toegeslagen", zei Marc Descheemaecker, de voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport, tijdens een korte openingsceremonie voor de grotendeels herstelde vertrekhal. "De snelle hervatting van de activiteiten in de vertrekhal geeft blijk van onze wil, niet om recht te krabbelen na de aanslagen, maar om recht te springen, sterker dan ooit tevoren."

"De activiteiten heropstarten was een prioriteit vanaf de eerste dag na de aanslagen", voegde luchthaven-CEO Arnaud Feist toe. Dat gebeurde twaalf dagen na de aanslagen via een tijdelijke check-inconstructie. "Nu volgt een nieuwe stap in de heropbouw van Brussels Airport: vanaf vandaag kunnen we 80 procent van de capaciteit van vroeger verzekeren." Feist hoopt in juni opnieuw op volle capaciteit te kunnen draaien, als de vertrekhal volledig hersteld is. Tot dan blijft de tijdelijke check-in ook operationeel.

De luchthavenuitbater denkt ondertussen al na over "the terminal of the future", een moderniseringsoperatie voor de vertrekhal die binnen een jaar of twee zou plaatsvinden. "Die moet ertoe bijdragen dat Brussels Airport een van de beste luchthavens van Europa blijft", klonk het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen