Crombez: ‘Investeer in veiligheid in plaats van gevechtsvliegtuigen’

Crombez met Johan Vande Lanotte en Jean Vandecasteele © BELGA

In Oostende heeft SP.A-voorzitter John Crombez zondag tijdens zijn speech op de Dag van de Arbeid geijverd voor meer investeringen in veiligheidsmensen. Hij eiste dat het geld waarmee de regering gevechtsvliegtuigen koopt, geïnvesteerd wordt in de veiligheidsmensen op het terrein.

‘In deze tijden moeten onze veiligheids- en politiemensen hun werk goed kunnen doen. Hun werk moet werkbaar zijn. Het is uw job als minister om tijdens een crisis daadkracht te tonen. Het is uw job als minister om nu serieus werk te maken van veiligheid’, klonk het zondag in Oostende, nadat Crombez zaterdagavond al een volle Vooruit had toegesproken.

‘Het kan niet zijn dat teruggekeerde Syriëstrijders na zestien maanden nog altijd niet worden opgevolgd. Het kan niet zijn dat het Kanaalplan, dat de wijken in en rond Molenbeek moet versterken en leefbaar maken, een slappe vod is. Het kan niet zijn dat de maatregelen waar onze politie- en veiligheidsmensen nu al zestien maanden om vragen, er nog altijd niet zijn.’

De voorzitter van de socialisten begrijpt dat veiligheids- en politiemensen actievoeren, ‘als je een regering hebt die je feliciteert en daarna je pensioen aanpakt’. En dat leden van de antiterreurdiensten willen stoppen, ‘als je maanden dag en nacht werkt om daarna de schuld te krijgen’.

Voorts zei de SP.A-voorzitter dat wat de ministers ‘werkbaar werk’ noemen, eigenlijk een ‘trek-uw-planbeleid’ is. ‘Het zijn altijd dezelfden die betalen’, aldus Crombez. Hij herinnerde eraan dat mensen flexibeler zullen moeten werken om in ruil minder loon, pensioen en tijd over te houden. Hij verwees tot slot nog eens naar het ‘Eerlijk Plan’ van zijn partij als alternatief voor het huidige beleid.

Regering investeerde dit jaar al 400 miljoen euro in veiligheid

© BELGA

Deze regering heeft vorig jaar 100 miljoen en dit jaar 400 miljoen euro uitgetrokken voor investeringen in veiligheid. ‘De vorige regering heeft dat niet gedaan’, zo heeft vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) zondag in VTM Nieuws gereageerd op uitlatingen van SP.A-voorzitter John Crombez.

Crombez haalde tijdens zijn 1 mei-toespraak zondag in Oostende uit naar de regering-Michel omdat die volgens hem te weinig investeert in veiligheid. Crombez riep op om het geld dat besteed zal worden aan gevechtsvliegtuigen, te investeren in veiligheidsmensen.

De Croo wees er echter op dat het belangrijk is om zowel in binnenlandse als in buitenlandse veiligheid te investeren. ‘Het is niet het ene of het andere. We hebben een rol te spelen in het binnenland, maar ook in de rest van de wereld. Wat in ons land gebeurt, hangt ook samen met wat in de rest van de wereld gebeurt’, stelde De Croo.

Gevraagd naar een reactie op de aangekondigde staking van de vakbonden, wees De Croo er op dat ook deze regering zich inzet voor de werknemers. Dankzij de tax shift van de regering-Michel zullen werknemers nu 600 euro netto per jaar meer verdienen. ‘Tegen het einde van de legislatuur gaat het om 1.000 euro.’

In verband met de discussie over bedrijfswagens (die SP.A graag afgeschaft zou zien), liet De Croo weten dat hij voorstander is van een vrije keuze voor de werknemer.

‘Voor heel veel mensen die werken, is een bedrijfswagen een deel van het loonpakket. Ik ben voorstander om daar meer vrijheid in te krijgen.’ Open VLD wil werknemers dus de keuze laten tussen een bedrijfswagen of de waarde van die wagen in extra nettoloon.