Dit verandert op 1 mei: horecazaken krijgen controle en veroordeelden nieuwe straffen

© PN, SS

Horecazaken die verplicht zijn een witte kassa te hanteren, kunnen zich vanaf 1 mei aan controles verwachten. Rechters zullen vanaf 1 mei dan weer de mogelijkheid krijgen om probatie en elektronisch toezicht als een autonome straf op te leggen aan een veroordeelde.

Controle voor horecazaken

De witte kassa - officieel: het geregistreerde kassasysteem - werd ingevoerd als middel in de strijd tegen btw-fraude in de horecasector. Zaken die jaarlijks een omzet van meer dan 25.000 euro uit voeding halen, moeten in principe al sinds 1 januari uitgerust zijn met zo’n witte kassa. Tot nu toe werden daar geen controles op uitgevoerd, maar daar komt vanaf 1 mei verandering in.

“De fiscale inspecteurs hebben tot nu toe vooral proactief gewerkt om de horecazaken te informeren en te sensibiliseren voor de witte kassa. Vanaf 1 mei zullen ze ook gerichte controles doen op de aanwezigheid en het gebruik van de witte kassa”, zo luidt het in een mededeling van Bart Tommelein, voormalig staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude.

In het charter dat de horecasector met Tommelein en met minister van Financiën Johan Van Overtveldt had gesloten, wordt benadrukt dat de inspecteurs ook een ondersteunende rol zullen spelen. Wie een administratieve fout maakt, zal dus niet bestraft worden. Ook zullen de inspectiediensten de gegevens van de witte kassa niet systematisch gebruiken om controleacties uit te voeren naar het verleden. “Maar horecazaken die zich bezondigen aan manifeste sociale fraude, zullen we aanpakken. Alleen zo kan er eerlijke concurrentie zijn in de sector”, besluit Tommelein.

Straffen voor veroordeelden

Het elektronisch toezicht was tot nu toe geen autonome straf. Het was namelijk de strafuitvoeringsrechtbank die een veroordeelde met een gevangenisstraf van langer dan drie jaar na een bepaalde duur elektronisch toezicht kon toekennen. Bij een straf korter dan drie jaar was het de gevangenisdirecteur die daarover besliste.

Maar vanaf 1 mei kan een rechter meteen beslissen om die straf toe te kennen bij feiten die maximaal met een jaar gevangenis bestraft zouden worden. De zwaardere misdrijven zoals doodslag, verkrachting of gijzeling komen dus niet in aanmerking.

Daarnaast zal de rechter ook probatie - uitstel of opschorting - als autonome straf kunnen uitspreken. Mensen met een strafblad zullen met andere woorden weer uitzicht krijgen op probatie. Dat kan bijvoorbeeld een meerwaarde zijn bij drugsverslaafden, waar de rechter hen via de voorwaarden gekoppeld aan het strafuitstel kan dwingen om af te kicken.

Tot nu toe kon een uitstel van de straf enkel worden toegekend aan iemand die niet eerder veroordeeld was tot twaalf maanden cel of meer, voor een opschorting van de uitspraak was dat zelfs maar zes maanden. Probatie blijft wel uitgesloten bij zware feiten als verkrachting, doodslag of moord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen