Luister naar

Refojongeren mijden ouders op sociale media

Nieuws
Reformatorische jongeren zitten steeds minder op Facebook en Twitter. In plaats daarvan kiezen ze voor meer besloten sociale media, zoals WhatsApp, Instagram en Snapchat.
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
zaterdag 30 april 2016 om 15:58
Refojongeren mijden ouders op sociale media
Refojongeren mijden ouders op sociale media nd

Gouda

Die verschuiving van openbare naar meer besloten sociale media blijkt uit een zaterdag verschenen rapport van het lectoraat ‘Nieuwe media in vorming en onderwijs’ van de reformatorische Driestar hogeschool in Gouda. Het lectoraat deed in 2013 onderzoek naar de manier waarop christelijke scholieren omgaan met sociale media, en herhaalde dat drie jaar later. Uit de cijfers blijkt dat de middelen waarmee jongeren communiceren tussen 2013 en 2016 flink zijn veranderd.

Zo zitten jongeren nog nauwelijks op Twitter, terwijl drie jaar geleden een op de vijf jongeren nog vrijwel dagelijks twitterde. Ook Facebook is minder in trek, vooral onder twaalf- en dertienjarigen. In 2013 zat twee derde van de jongeren vrijwel dagelijks op Facebook, nu is dat iets meer dan vier op de tien. ‘Jongeren zoeken plekken waar ze met leeftijdgenoten samen kunnen zijn, maar liever niet met ouders die hen in de gaten houden’, zegt Steef de Bruijn, lector Nieuwe media aan de Driestar hogeschool. ‘Hoe meer ouders op Facebook gaan, hoe minder de populariteit daarvan onder jongeren.’

fietsenhok

In plaats daarvan kiezen jongeren liever voor sociale media die buiten het zicht van ouders en leerkrachten liggen. WhatsApp, waarbij je berichtjes en foto’s kunt sturen naar individuen of groepen, is verreweg het populairst. Ook Snapchat (waar verstuurde foto’s en berichten maar kort zichtbaar zijn), en Instagram (voor het uitwisselen van foto’s en video’s), winnen snel aan populariteit. Vooral jongeren tussen de veertien en zestien jaar zeggen Snapchat vrijwel dagelijks te gebruiken. Bij Instagram zijn dat met name veertien- en vijftienjarigen.

Lector Steef de Bruijn vergelijkt die beweging naar meer besloten communicatiekanalen met het fietsenhok waar jongeren elkaar vroeger opzochten: bij elkaar, maar buiten het zicht van ouders. Hij zou dat geen ‘vluchtgedrag’ willen noemen. ‘Jongeren hebben behoefte aan een eigen plekje. Dat is goed, tot er erge dingen gebeuren.’ In die zin is er ook reden voor bezorgdheid, zegt De Bruijn. Jongeren kunnen in contact komen met mensen met slechte bedoelingen, zonder dat iemand daar verder van weet. Dat geeft ouders en opvoeders extra verantwoordelijkheid, vindt de lector. ‘Het betekent dat je moet zorgen voor een open relatie met je kind. Zodat ze uit zichzelf dingen met jou als ouder bespreken, of je aanvoelt als er iets niet in de haak is.’

Met alleen regels stellen over het gebruik van sociale media komen ouders er niet. ‘Regels zijn zeker belangrijk, maar het gaat er ook om dat jongeren weten hoe je tot die regels komt en om onderling gesprek over de waarden die daaronder liggen. Dat is niet makkelijk, maar wel belangrijk.’

Het onderzoek werd in 2013 en 2015/16 uitgevoerd onder zo’n drieduizend jongeren tussen 12 en 21 jaar van overwegend reformatorische scholen. Op 25 mei houdt het lectoraat in Gouda een symposium, waar meer resultaten uit de enquête aan bod komen. <

meer smartphones, minder beeldschermtijd

Het smartphonebezit onder refojongeren tussen de 12 en 21 jaar is de afgelopen drie jaar verder toegenomen. In 2013 had 71 procent van de jongeren een smartphone, nu ligt dat rond de 84 procent. Van de twaalfjarigen heeft twee derde een telefoon, van de zestienjarigen heeft negen op de tien er een. Opvallend is dat de tijd die jongeren op een gemiddelde schooldag gebruikmaken van een beeldscherm (computer/laptop en smartphone) niet is toegenomen. In 2013 zei 43 procent van de jongeren meer dan drie uur per dag kwijt te zijn aan beeldschermen, dat percentage is gedaald tot 38 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.