Direct naar artikelinhoud
Persvrijheid

Hoofdredacteur pro-Koerdische televisiezender opgepakt in Turkije

President Recep Tayyip Erdogan.

De Turkse autoriteiten hebben vandaag de hoofdredacteur van een pro-Koerdische televisiezender opgepakt, blijkbaar omwille van kritische tweets over het aanslepende conflict tussen de Turkse staat en de Koerdische militanten in het zuidoosten van het land.

De politie viel vanochtend binnen in de woning van Hamza Aktan in Istanboel, zo stelt televisiezender IMC in een mededeling.

Volgens de zender is de journalist ondervraagd over tweets die hij vorig jaar verstuurde. Ook wil de politie weten waarom Aktan de standpunten van twee invloedrijke Koerdische commentatoren geretweet heeft, aldus IMC. Aktan is ook auteur van een boek over de Koerdische minderheid in Turkije.

Het private televisiestation IMC bestaat sinds 2011 en kwam al vaker in aanraking met de Turkse overheid. De zender is populair in het Koerdische zuidoosten en bij bepaalde geledingen van de oppositie tegen de regerende AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan. In februari werd IMC uit de ether gehaald, maar de zender blijft programma's uitzenden via internet.

Een lokale journalistenvereniging veroordeelde de arrestatie van Aktan als de laatste "aanval op de vrijheid van meningsuiting" in Turkije. De Turkse regering komt de laatste tijd steeds vaker in het nieuws met acties tegen journalisten. Zo zijn de voorbije twee weken minstens vijf buitenlandse journalisten het land uitgezet of geweigerd het land binnen te komen.

Twitter bericht wordt geladen...

Hoofdredacteur pro-Koerdische televisiezender opgepakt in Turkije