Direct naar artikelinhoud

Honderden arrestaties bij AfD-congres

Honderden arrestaties bij AfD-congres

Voor het begin van het partijcongres van het populistische Alternative für Deutschland (AfD) in Stuttgart is het zaterdag tot schermutselingen gekomen tussen demonstranten en de politie. Ongeveer vierhonderd betogers zijn in hechtenis genomen, aldus de politie.

De politie sprak van meerdere honderden gewelddadige linksautonomen, die met ijzeren staven en houten latten op het partijcongres waren afgekomen. Ze probeerden een parkeergarage te blokkeren en staken autobanden in brand, zei een politiewoordvoerder. Volgens een ooggetuige heeft de politie pepperspray gebruikt.

De politie heeft meer dan duizend man ingezet om confrontaties tussen AfD-leden en linkse demonstranten te voorkomen. Ook waterkanonnen zijn beschikbaar. Voor het partijcongres hebben zich meer dan 2000 AfD-leden aangemeld.

Koers uitstippelen
Op het congres bepaalt het AfD de koers voor de komende tijd. De partij behaalde de afgelopen tijd bij de regionale verkiezingen in Duitsland veel stemmen, en lijkt zich te vestigen als populistisch-rechtse kracht in de Duitse politiek, ter rechterzijde van de CDU. Maar de partij is ook intern verdeeld. Sommige leden willen AfD vooral profileren als een anti-islam partij, andere willen een gematigd nationaal-conservatief geluid laten horen.

Voorzitter Frauke Petry lijkt niet blij met de macht van rechts binnen AfD, die de afgelopen tijd alleen maar toeneemt. Als haar partij de 'rode lijn' naar racisme en geweld overschrijdt, zal ze haar partijleiderschap opgeven, zei Petry deze week in weekblad Stern.

De partij schuift de 74-jarige Albrecht Glaser naar voren als kandidaat voor het presidentschap, maakte Petry vandaag bekend op het congres. Glaser is mede-oprichter en vicevoorzitter van AfP. De leden stemmen morgen over een landelijk partijprogramma.

Abonnees van Trouw lezen vandaag een uitgebreid profiel van de stromingen binnen AfD.