Direct naar artikelinhoud

'NOS schikt met veroordeelde crimineel Huseyin Baybasin voor 10.000 euro'

De NOS betaalt de tot levenslang veroordeelde crimineel Huseyin Baybasin een schadevergoeding van 10.000 euro wegens twee onrechtmatige publicaties in 2015. Dat zijn de advocaten van de NOS en Baybasin in het geheim overeengekomen, meldt NRC Handelsblad zaterdag.

Het gebouw van de NOSBeeld anp

De advocaat van de NOS, Bas Le Poole, bevestigde tegenover de krant dat een regeling is bereikt. Over de inhoud van de schikking is niets bekend. De NOS heeft volgens de rechter ten onrechte in artikelen op de eigen website een verband gelegd tussen Baybasin en een verdachte van een liquidatie in Turkije in 2014.

Sinds dinsdag staat op de NOS-site op een opvallende plek al een rectificatie. Volgens NRC zou de NOS oorspronkelijk twee weken lang een pop-upscherm met de rectificatie hebben moeten tonen, maar is die eis met de geldelijke schikking afgekocht.

De Koerd zit in Nederland een levenslange celstraf uit voor moord, uitlokking van moord, gijzeling, handel in drugs en deelname aan een criminele orgnisatie. De man zit al 18 jaar vast in Nederland, maar is een hoofdpijndossier voor politie en justitie. Baybasin zelf zegt onschuldig te zijn; hij zou zijn veroordeeld op basis van door de Turkse geheime dienst vervalste taps. Zijn herzieningsverzoek bij de Hoge Raad loopt al vijf jaar.