Direct naar artikelinhoud

Gedood in de gevaarlijkste stad ter wereld

De Syrische kinderarts Mohammed Waseem Moaz is deze week gesneuveld tijdens een bombardement

Met één bom maakte een Syrische of Russische piloot woensdag een einde aan het leven van de Syrische kinderarts Mohammed Waseem Moaz en aan die van minstens vijftig anderen. De 36-jarige Moaz bevond zich in het Al-Quds ziekenhuis in een rebellenwijk in Aleppo, waar hij werkte.

Maar zij waren niet de enige slachtoffers: de kinderen in de rebellenwijken van Aleppo moeten het nu stellen zonder kinderarts. Moaz was namelijk de laatste kinderarts die nog actief was in de wijken, waar naar verluidt nog zo'n 250.000 mensen wonen, onder wie nog veel kinderen. Daarmee voltrekken zich in Syrië meerdere rampen tegelijk: het aantal doden en gewonden neemt toe, het aantal artsen neemt af.

Geliefd
Op sociale media wordt geschokt gereageerd op de dood van de dokter, onder meer door een zekere Hatem, die directeur is van het Kinderziekenhuis in Aleppo en met Moaz heeft gewerkt. Op Facebook schrijft hij over zijn omgekomen collega: "Dokter Moaz bleef in Aleppo, de gevaarlijkste stad in de wereld, vanwege zijn toewijding aan zijn patiënten. Ziekenhuizen zijn vaak doelwit van Russische en regeringsstraaljagers." Volgens Hatem was Moaz een van de 'meest geliefde artsen', die 'doorgaans veel grapjes maakte met het personeel.'

Hatem schreef over de vele gevaren die Moaz dagelijks moest trotseren om maar te kunnen werken: "Een aantal dagen voordat dokter Moaz het leven werd ontnomen, was er een luchtaanval gepleegd op slechts 200 meter van ons ziekenhuis vandaan. Toen het bombardement heviger werd, rende de medische staf naar de benedenverdieping, waarbij ze de babies in de couveuses naar de begane grond brachten om ze zo te beschermen."

Hatem concludeert vervolgens: "Zoals velen anderen, werd dokter Moaz gedood voor het redden van levens. Vandaag gedenken wij dokter Moaz' menselijkheid en zijn moed."

Binnenkort zullen er geen medici meer zijn in Aleppo. Tot wie moeten burgers zich dan wenden?

Opnieuw bommen op ziekenhuis
Voor de tweede keer in een week is vrijdag een ziekenhuis in de Syrische stad Aleppo gebombardeerd. Door de aanval op de wijk Al-Marja raakten verschillende mensen gewond, onder wie een verpleegkundige. Dat heeft de burgerbeschermingsorganisatie Witte Helmen tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera gezegd.

Het aantal doden en gewonden had veel hoger kunnen zijn als het ziekenhuis niet geëvacueerd was. Na het eerste bombardement is besloten alle ziekenhuizen in de omgeving te evacueren, aldus een woordvoerder van de Canadese organisatie die het ziekenhuis leidt. "Gelukkig was er dus niemand op het moment van de aanval."

Bustan Al Qasr, Aleppo

Wapenstilstand heeft gefaald
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Raad Al Hussein, beschuldigt alle partijen in de burgeroorlog in Syrië van 'monsterlijke veronachtzaming' van de bevolking. Uit Aleppo, Homs, Damascus en omgeving, Idlib en Deir Ezzor komen meldingen van aanvallen op klinieken en markten, met veel burgerslachtoffers als gevolg.

Het geweld snelt terug naar het niveau van voor het gedeeltelijke staakt-het-vuren dat eind februari inging, zei Zeid gisteren. Hij zegt diep verontrust te zijn over militaire versterkingen 'die wijzen op voorbereidingen voor een dodelijke escalatie'.

Luchtaanvallen en mortierbeschietingen hebben in een week tijd in Aleppo aan minstens 202 burgers het leven gekost: 131 in de delen die in handen van rebellen zijn en 71 in de gebieden die door de regering worden beheerst. Onder de doden waren 36 kinderen, zegt het in Groot-Brittannië gevestigde Observatorium voor de Mensenrechten.

Sinds de Syrische burgeroorlog vijf jaar geleden begon, zijn er minstens 730 artsen omgekomen. Een aantal artsen eerde gisteren in een open brief ook een omgekomen tandarts, die bij de luchtaanval op het Al-Quds-ziekenhuis omkwam. "Een andere geliefde vriend, dokter Mohammed Ahmad, een van de laatste tien tandartsen die in Oost-Aleppo zijn gebleven, was ook gedood bij de luchtaanvallen."

Ze vrezen het ergste: "Onze ziekenhuizen naderen het breekpunt. Als dit nog niet voldoende bewijs is dat de wapenstilstand heeft gefaald, dan weten wij het ook niet meer. Binnenkort zullen er geen medici meer zijn in Aleppo. Tot wie moeten de burgers zich dan wenden voor hulp en aandacht?"