Direct naar artikelinhoud

'Hervormers winnen ook tweede ronde verkiezing Iran'

De hervormingsgezinden rond president Hassan Rohani hebben vrijdag ook de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Iran gewonnen. Dit meldden diverse media in het land zaterdag.

De Iraanse president Hassan RohaniBeeld anp

De coalitie van hervormers en gematigde conservatieven, die zich de 'Lijst van Hoop' noemt, kreeg 60 procent van de stemmen. De conservatieve hardliners wonnen 30 procent van de stemmen en 10 procent ging naar onafhankelijke kandidaten.

Daarmee heeft de pro-Rohani-coalitie het succes van de eerste verkiezingsronde in februari voortgezet. Bij de tweede ronde waren 68 nog resterende zetels te verdelen van de in totaal 290 parlementszetels.

Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de hervormers een absolute meerderheid halen in het parlement. Bij de eerste ronde in februari haalde de gevestigde orde van conservatieve geestelijken 110 zetels binnen. Kandidaten van het politieke midden en hervormingsgezinden waren goed voor ruim 90 zetels. Een aanzienlijke winst voor Rohani's bondgenoten, die daarmee een eind maakten aan de conservatieve dominantie in het parlement.

Een opsteker voor Rohani was ook dat in Teheran zijn medestanders in de eerste ronde van de verkiezingen al alle dertig zetels hadden gewonnen. De officiële resultaten worden zaterdagavond door het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

Iran stemt tegen de hardliners

In Iran lijken de scherpste kantjes van de ideologie wat af te vlakken.(+) Dat maakt het makkelijker om economische hervormingen door te voeren.

Wraak

Bij de eerste stemronde, eind februari, hoorde onze correspondent Thomas Erdbrink dat het volk voornamelijk wraak wilde nemen in plaats van nieuwe politici een mandaat geven. 'Wraak op de hardliners, die nu al een decennium lang bijna alle macht in handen hebben. Hun uiterlijk, hun manier van praten, provinciaals en direct, doet de modieuze Teherani's rillen van afkeer. Al die tijd moesten ze zich aanpassen aan de grillen van de hardliners, die de moraalpolitie op hen afstuurden en de satellietzenders verstoorden met kankerverwekkende microgolven.'