Direct naar artikelinhoud

Ajax op weg naar de titel na ruime winst op Twente

Ajax is normaal gesproken nog één zege verwijderd van de 34e landstitel. Het elftal van trainer Frank de Boer rekende met drie treffers in de laatste tien minuten uiteindelijk toch nog overtuigend af met FC Twente (4-0) en verdedigde zo de voorsprong op PSV, dat SC Cambuur met vier doelpunten verschil versloeg (6-2).

Vaclav Cerny scoort 1-0 en viert dit met zijn teamgenoten.Beeld Pro Shots

90'

Zo begint Ajax komende zondag met evenveel punten en een beter doelsaldo (+6) dan PSV aan de laatste competitiewedstrijd bij De Graafschap. Tegelijkertijd gaat de regerend kampioen uit Eindhoven op bezoek bij PEC Zwolle. Makkelijk ging het niet voor Ajax tegen FC Twente, dat pas capituleerde na de 2-0 van Mike van der Hoorn in de tachtigste minuut en daarna nog Viktor Fischer en Amin Younes zag scoren.

Rappe Tsjech
Václav Cerny had verrassend een basisplaats bij Ajax. De achttienjarige aanvaller mocht de geblesseerde Anwar El Ghazi vervangen. De rappe Tsjech kreeg de voorkeur boven Lasse Schöne en Viktor Fischer en maakte zijn uitverkiezing na 37 minuten waar. Hij was veel sneller dan zijn tegenstander Stefan Thesker en liet doelman Nick Marsman kansloos (1-0). Cerny vierde zijn doelpunt net zo uitgelaten als eind november, toen hij in Glasgow de winnende treffer tegen Celtic maakte (1-2).

Het doelpunt viel op een goed moment voor Ajax, want het openingsoffensief van de thuisploeg was net een beetje geluwd. Jerson Cabral mocht zich de treffer van Cerny aanrekenen. Hij verspeelde even voor de geslaagde actie van de jonge Tsjech de bal wel heel eenvoudig aan Joël Veltman. Cabral kreeg even voor rust de kans om zijn nonchalante actie goed te maken, maar schoot toen in de handen van doelman Jasper Cillessen.

Opluchting
Ajax zette FC Twente onder druk, onder aanvoering van een uitblinkende Thulani Serero die zijn uitverkiezing boven Riechedly Bazoer helemaal waarmaakte. Een snelle tweede treffer bleef echter uit. Arek Milik had pech dat hij onterecht voor buitenspel werd teruggefloten toen hij alleen op doelman Marsman kon aflopen.

Nick Viergever tikte de bal na een goed actie tegen de paal en ook Amin Younes hield de bezoekers in leven. Zo bleef het spannend voor de toeschouwers in de ArenA, want vooral Hakim Ziyech liet af en toe zien hoe goed hij kan voetballen. Misschien wel de beste speler van de eredivisie dwong keeper Cillessen tot een knappe redding.

Met een rake kopbal zorgde Van der Hoorn in de tachtigste minuut voor opluchting bij de thuisploeg. Fischer en Younes gaven vervolgens het startsein voor een vervroegd kampioensfeestje.

Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp

92'

Het zit erop! Ajax boekt een ruime zege op FC Twente. PSV scoort in de slotfase opnieuw en komt daarmee op 6-2, wat betekent dat het verschil in doelsaldo gelijk blijft als voor de wedstrijden van vandaag.

85' GOAL

Doelpunt! 4-0! Amin Younes pegelt de vierde goal van de wedstrijd binnen en zorgt ervoor dat Ajax (virtueel) nog een doelpunt uitloopt op PSV.

Twitter bericht wordt geladen...

81' GOAL

Doelpunt! 3-0! Viktor Fischer zorgt ervoor dat het doelsaldo van Ajax weer virtueel hetzelfde is als voorafgaand aan de wedstrijd: +6 tegenover PSV. De Deen schiet de bal droog in de linkerhoek vanaf randje zestien.

80' WISSEL

Het zit erop voor doelpuntenmaker Vaclav Cerny, die wordt vervangen door Viktor Fischer.

79' GOAL

Doelpunt! 2-0! Opluchting bij Ajax: Mike van der Hoorn tilt de marge naar twee na een knappe kopbal.

77'

Opnieuw goede actie van Cerny. De bal terug van de jonge aanvaller komt niet bij Klaassen aan en Twente werkt weg tot een corner.

75' WISSEL

Bij Twente gaat Robbert Schilder naar de kant en komt Tim Hölscher het veld in.

75' WISSEL

En ook Riechedly Bazoer komt in de plaats van Thulani Serero.

75' WISSEL

Twee wissels bij Ajax: Kenny Tete wordt vervangen door Jairo Riedewald.

73'

Ajax speelt steeds lakser en daarvan profiteert Twente. Een tweede goal zou het voor de Amsterdammers zoveel makkelijker maken, zeker nu PSV steeds meer goals maakt.

Doelsaldo op dit moment: Ajax +57, PSV +53.

70'

Weer een update uit Eindhoven: het staat 5-2 voor PSV.

68' GELE KAART

Gele kaart voor Hakim Ziyech, die zijn frustraties uit tegen de scheidsrechter.

67' GELE KAART

Twente-speler Peet Bijen gaat op de bon na een overtreding op Serero.

64'

Opnieuw is het Ziyech die voor gevaar zorgt, maar zijn voorzet gaat voorlangs zonder dat iemand van zijn team erbij kan. PSV staat inmiddels op 4-2.

63'

En nu is het Younes die de 2-0 kan maken. Zijn schot belandt op de paal, nadat Marsman misgrijpt. Weer nét geen goal, maar Ajax heeft de wedstrijd in handen.

55'

Na een geweldige counter van Ajax komt Viergever heel dicht bij de 2-0, maar de bal eindigt op de paal.

Beeld Pro Shots

51'

Ondertussen zijn Fischer en Riedewald zich aan het warmlopen langs de zijlijn.

51'

Schot van een afstand van Ziyech wordt goed gered door Cillessen.

46'

Goede poging van Veltman! Een harde uithaal van de rechtsback gaat maar net langs de kruising.

45'

En de bal rolt weer in de Arena; de tweede helft is begonnen.

46'

Rust in de Arena. Na een spannende eerst helft, waarin Ajax daadkrachtig van start ging, staat het na een goal van Cerny 1-0.

45'

Opnieuw een serieuze kans voor FC Twente, maar Cillessen weet de bal van Ziyech te stoppen.

43'

Opnieuw een doelpunt in het PSV Stadion. Nu is het Cambuur dat scoort: 3-2.

42' GELE KAART

Gele kaart voor Nick Viergever na een forse tackle.

42'

Enorme kans voor Twente! Ziyech loopt helemaal vrij voor de goal van Ajax, maar Cabral besluit het zelf te proberen. Dat loopt op niks uit.

40'

In Eindhoven staat het inmiddels 3-1 voor PSV.

36' GOAL

Doelpunt! 1-0! Vaclav Cerny kan na een goede pass van Veltman naar binnen lopen en passeert dan (eindelijk) doelman Marsman. Prachtige goal en de eerste in de eredivisie voor de 18-jarige Tsjech.

Beeld photo_news

29'

Ziyech ligt geblesseerd op de grond, Younes speelt de bal sportief over de zijlijn. Daarmee kwam wel een aanval van Ajax ten einde.

25'

Inmiddels 25 minuten op de klok. PSV staat weer op voorsprong tegen Cambuur: 2-1. Bij Ajax kabbelt het wat.

20'

Ondanks het gretige begin van Ajax, wordt Twente nu ook voor de tweede keer gevaarlijk via Ajax-huurling El Azzouzi.

17'

Twee minuten later goed nieuws uit Eindhoven: het staat 1-1.

15'

Terwijl bij Ajax steeds keeper Marsman in de weg ligt, staat PSV tegen Cambuur inmiddels op 1-0 voorsprong.

12'

Opnieuw een vrije trap net buiten de zestien, nadat Schilder Serero neerlegt. Het schot van Milik eindigt in de Twentse muur.

9'

En de tweede kans voor Milik. Een voorzet van Veltman eindigt op het hoofd van de Pool, maar zijn kopbal wordt gered door Marsman.

9'

En nu komt Cerny van links er doorheen, maar zijn schot wordt geblokkeerd.

5'

Cerny laat zien waarin hij zich onderscheidt van Schöne: snelheid. De jonge speler vliegt bijna over het veld.

3'

Oef, dat scheelde niks! Milik neemt de vrije trap snoeihard, maar Twentekeeper Marsman weet hem te stoppen.

3'

Ajax krijgt een vrije trap op randje zestienmeter nadat Younes, die onderweg was naar de goal, onderuit wordt gehaald.

0'

We zijn begonnen! Milik en Klaassen hebben afgetrapt,

14:26 zondag 1 mei 2016

Nog vijf minuten tot de aftrap in een volle en zonnige Arena.

14:16 zondag 1 mei 2016

Voor FC Twente hangt er niks af van de wedstrijd zondag. De ploeg staat dertiende en speelt eigenlijk alleen nog om de eer.

14:05 zondag 1 mei 2016

Het is de vijftigste keer in de eredivisie dat Ajax en FC Twente elkaar treffen in Amsterdam. Ajax won 38 edities, de ploeg uit Twente slechts 3. Het afgelopen seizoen won Ajax met 4-2, na doelpunten van Kishna (tweemaal), Bazoer en Viergever.

14:02 zondag 1 mei 2016

Frank de Boer heeft een paar verrassende keuzes gemaakt voor zondag. De 18-jarige Cerny vervangt op de rechterflank - in plaats van Schöne - de geblesseerde Anwar El Ghazi. Ook zit Bazoer opnieuw op de bank en speelt Serero. Kenny Tete na lang blessureleed terug in de basis.

13:58 zondag 1 mei 2016

Over een half uur gaat de wedstrijd in de Arena van start, waarbij het belangrijk is dat Ajax drie punten pakt. De ploeg heeft evenveel punten als PSV, maar het doelsaldo van de club uit Amsterdam is zes treffers beter. PSV zal dus tegen Cambuur op jacht gaan naar zoveel mogelijk doelpunten.

13:57 zondag 1 mei 2016

Goedemiddag en welkom in dit liveblog van het laatste thuisduel van Ajax. De Amsterdammers krijgen zondagmiddag bezoek van FC Twente.

De achttienjarige Cerny vervangt op de rechterflank de geblesseerde Anwar El Ghazi. Hij krijgt de voorkeur boven Lasse Schöne. Tete keert terug in de basisformatie als vervanger van de geschorste Mitchell Dijks. Serero houdt Riechedly Bazoer weer op bank.

Tete ontbrak de laatste maanden bij Ajax omdat hij eind januari een enkelband scheurde in een thuisduel met Vitesse. Serero greep anderhalve week geleden zijn kans toen hij tegen sc Heerenveen mocht beginnen. Hij kwam weer in beeld bij trainer Frank de Boer na een paar mindere wedstrijden van Bazoer.

Opstelling Ajax: Cillessen; Veltman, Van der Hoorn, Viergever en Tete; Gudelj, Klaassen en Serero; Cerny, Milik en Younes.

Doelsaldo
Ajax en PSV hebben evenveel punten maar het doelsaldo van de club uit Amsterdam is zes treffers beter. PSV wil het duel met hekkensluiter SC Cambuur aangrijpen om het doelsaldo flink op te vijzelen. De bezoekers uit Friesland strijden wel voor een laatste kans. Zij kunnen in Eindhoven degraderen uit de hoogste klasse van het betaalde voetbal.

De eredivisie telt na zondag nog één speelronde. Ajax gaat volgende week op bezoek bij De Graafschap. PSV sluit af met een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle.

Riedewald
Ajax moet het zondag stellen zonder Anwar El Ghazi. De aanvaller heeft nog te veel last van zijn lies, meldde de club zaterdag. Jairo Riedewald en Kenny Tete zitten wel bij de wedstrijdselectie.

Trainer Frank de Boer liet vrijdag al weten dat El Ghazi een twijfelgeval was. Het belangrijke duel in de strijd om de titel komt inderdaad te vroeg voor de aanvaller.

Riedewald zit juist voor het eerst sinds begin februari weer bij de selectie. Hij blesseerde zich toen aan een van zijn enkels en was lang uitgeschakeld.

'Bizarre ontknoping'
"Het maakt niet meer uit hoe Ajax wint, als ze maar winnen en PSV achter zich laten,' zegt oud-spits en tegenwoordig John Bosman spitsentrainer bij de jeugd van Ajax in een interview in Het Parool.

Bosman noemt de strijd om het kampioenschap heel spannend. "Ik heb het zelf meegemaakt in 1991, in het ene jaar dat ik bij PSV speelde. Werden we kampioen op doelsaldo. We wonnen zelf in de laatste wedstrijd van de competitie met 3-0 van Volendam en Ajax won ook maar 3-1 tegen Willem II. Dat was een bizarre ontknoping. Hopelijk is het dit seizoen andersom en wordt Ajax kampioen."

Ajax neemt het zondag in de Arena op tegen FC Twente, een ploeg waar Bosman tot 1999 bij speelde. "Het is niet meer zo'n hecht team als het de afgelopen jaren was. Dat zal ook komen door alle financiële problemen die de club heeft, maar ze hebben nog steeds goede spelers, zoals Hakim Ziyech, een prachtige voetballer."

Huntelaar
Bosman raadt Ajax aan op zoek te gaan naar een extra spits. "De huidige spits, Arek Milik, kan alles wel een beetje. Niet uitzonderlijk, maar hij doet het goed. Hij scoort, heeft een heel goed linkerbeen en hij blijft koelbloedig, zoals hij tegen FC Utrecht liet zien door vlak voor tijd een strafschop te benutten. Op dit moment een goede spits voor Ajax, en de enige echte aanvalsleider." zegt Bosman Hij noemt het neerzetten van Klaassen of El Ghazi in de spits 'noodverbanden'.

De terugkeer van Klaas-Jan Huntelaar naar Amsterdam ziet hij wel zitten. "Hij zou hier prima kunnen spelen, maar dat is aan de directie en het technisch hart."

Lees het hele interview met John Basman hier. Zondag volg je het thuisduel tussen Ajax en FC Twente in dit liveblog.