Direct naar artikelinhoud

Sluiting dreigt voor café Hermes in De Pijp

De eigenaresse van biljartcafé Hermes op de Ceintuurbaan schrok zich rot toen ze te horen kreeg dat het pand over een jaar leeg moet zijn. 'Ik zou zo graag het honderdjarig bestaan meemaken.'

Hermes op de Ceintuurbaan wil bruin blijven.Beeld Marc Driessen

Op het zeil van de biljarttafel ligt kat en bourgondiër Max languit, voor de kast met daarin het tweede album van singer-songwriter Douwe Bob. "Die kwam uit in Paradiso, maar het eerste album werd hier gepresenteerd," zegt Béa Servais-Smit (52), eigenaresse van café Hermes, trots.

Al van jongs af aan is de zanger kind aan huis in het café, waar oude trekzakken de bovenkant van de bar sieren en elke tierelantijn een eigen verhaal heeft. "Het zijn er zo veel. Ik moet ze schoon blazen met een föhn, dat zeg ik maar eerlijk."

Sigarettenrook
Café Hermes is een typische Amsterdamse bruine kroeg aan de Ceintuurbaan in De Pijp, waar de volkszangers op de achtergrond klinken, de sigarettenrook in de muren zit en waar je nog gewoon koffie en een tosti kunt bestellen. De dinsdag, woensdag en donderdag zijn voor de kaarters, biljarters en sjoelers, 'maar moderne karaoke hebben we tegenwoordig ook'.

Begin april sloeg de schrik Servais-Smit om het hart, toen ze een brief ontving met de mededeling dat het café per 1 mei 2017 leeg moet zijn vanwege een renovatie. Wat als ze niet meer terug zou kunnen komen? Of erger misschien wel: als het eruit zou komen te zien als een witte, strak getrokken hippe tent? "Zie je het voor je? Dan is het Hermes niet meer." 

Tijgerprint
De Amsterdamse, geboren in de Kinkerbuurt, vindt het belangrijk dat de buurt zijn bruin café behoudt. "Er zit in De Pijp al zo veel van hetzelfde." Nog meer daarvan zou volgens haar afbreuk doen aan de buurt.

"Als het aan mij lag maakte ik er een regenboogcafé van, met stoeltjes met tijgerprint en grote vlinders, maar dat kan niet. Er zit ziel in dit café, en warmte. Het is een ouderwets buurtcafé, daar vind je er niet zo veel meer van. Het hoort gewoon bij Amsterdam."

Zie je het voor je? Dan is het Hermes niet meer
Béa Servais-Smit

Het café kent een lange geschiedenis en bestaat in mei 2022 zelfs honderd jaar. "Ik snap dat het gerenoveerd moet worden, maar ik zou zo graag de honderd meemaken," zegt ze. "Het is altijd een café geweest, tijdens de oorlog met een schuilkelder, daarna is het nog van twee dames geweest. Jojo heette het. Later ging mijn man in het café werken totdat hij het kon overnemen. Ik stond altijd voor de bar als gastvrouw en deed de hapjes." Sinds anderhalf jaar staat ze zelf achter de bar. "De afgelopen maanden heb ik echt moeten knokken, het ging juist net weer beter."

Douwe Bob
Ondanks de brief is nog onduidelijk wat precies met het café gaat gebeuren. De betrokken partijen hebben inmiddels aangegeven dat er nog niets definitief besloten is wat betreft sluiting, maar buurtbewoners hadden al een handtekeningenactie georganiseerd en ook Douwe Bob, die het café als decor voor zijn nieuwste videoclip koos, sprong in de bres.

Servais-Smit kijkt naar het interieur, dat ook na Koningsdag nog oranje kleurt. "Dat is alvast voor 10 mei natuurlijk, als Douwe op het songfestival in Stockholm staat. Dan wordt het hier één groot feest." 

Zeker verzetten
De pandeigenaar van café Hermes verhuurt het aan bierbrouwer Heineken, die het weer verhuurt aan Brals Horeca. Deze verhuurt het café op zijn beurt door aan Béa Servais-Smit, die het café exploiteert. 

Op zich geen ongebruikelijke constructie in de horeca, zegt Rik Van Dessel van Brals Horeca. "De pandeigenaar, die twee jaar geleden het pand kocht, wil renoveren en funderen. Of Servais-Smit er definitief uit moet is nog niet zeker. Wij komen op voor haar belangen en willen eerst onderbouwd zien of een verbouwing of renovatie echt nodig is en of het café daarvoor gesloten moet worden. Indien dat niet noodzakelijk is zullen we ons zeker verzetten tegen de opzegging."

Ik snap dat het gerenoveerd moet worden, maar ik zou zo graag de honderd meemaken

Eigenaar wil funderen
De pandeigenaar van café Hermes verhuurt het aan bierbrouwer Heineken, die het weer verhuurt aan Brals Horeca. Deze verhuurt het café op zijn beurt door aan Béa Servais-Smit, die het café exploiteert. Op zich geen ongebruikelijke constructie in de horeca, zegt Rik Van Dessel van Brals Horeca. "De pandeigenaar, die twee jaar geleden het pand kocht, wil renoveren en funderen. Of Servais-Smit er definitief uit moet is nog niet zeker. Wij komen op voor haar belangen en willen eerst onderbouwd zien of een verbouwing of renovatie echt nodig is en of het café daarvoor gesloten moet worden. Indien dat niet noodzakelijk is zullen we ons zeker verzetten tegen de opzegging."