Direct naar artikelinhoud

Samsom wil jaarlijks vele miljarden meer voor onderwijs

Bij de viering van het 70-jarig bestaan van zijn partij lanceert PvdA-leider Diederik Samsom vandaag het plan 'De Nieuwe School' om de toenemende tweedeling in het onderwijs tegen te gaan. Het is een meerjarenplan dat het onderwijs structureel op een hoger niveau moet brengen.

Diederik Samsom.Beeld anp

Samsom ziet voor de komende jaren vier doelen. Hij wil meer tijd, opleiding en ruimte voor docenten. Disfunctionerende docenten moeten hun lesbevoegdheid kunnen verliezen. Samsom herhaalt zijn eerder geopperde idee om 2-jarigen al naar school te laten gaan, onder het motto 'eerder beginnen met spelenderwijs leren'.

Hij houdt een pleidooi voor meer onderwijstijd voor leerlingen, die daarmee ook meer  maatschappelijke vaardigheden kunnen aanleren. En hij wil het aantal keuzemomenten voor leerlingen drastisch terugbrengen.

Kritiek op Bussemaker

Samsom heeft het plan van elf pagina's geschreven samen met Eric van 't Zelfde, die van de kwakkelende Hugo de Grootschool op Rotterdam-Zuid 'de beste school van Nederland' maakte. Het bouwt voort op ideeën die de PvdA-leider de voorbije jaren uitte, zoals de terugkeer van de ambachtsschool.

'Een nieuwe tweedeling is gaande, eentje die over meer dan inkomen of vermogen gaat. Juist andere vormen van menselijk kapitaal, zoals arbeidsmarktpositie, gezondheid, partnerkeuze en maatschappelijke status raken ongelijk verdeeld. Deze nieuwe kloof groeit in de breedte én in de diepte: de verschillen worden hardnekkiger en dreigen een erfelijk karakter te krijgen. Dat is funest voor de cohesie in de samenleving', waarschuwen de PvdA-voorman en de schooldirecteur.

In februari zei Samsom, op het congres van zijn partij en in een interview in dagblad Trouw, dat de onderwijsbegroting structureel omhoog moet. Ook die opmerking herhaalt hij. Om alle ambities waar te maken, zal de onderwijsbegroting op langere termijn 'vele miljarden, tot tien miljard euro, hoger zijn'. De begroting bedraagt nu 34 miljard euro.

Samsoms partijgenoot Jet Bussemaker, in het kabinet Rutte II minister van Onderwijs, kreeg de afgelopen weken in de Tweede Kamer veel kritiek te verduren, nadat de Onderwijsinspectie de toenemende tweedeling in het rapport De staat van het onderwijs 2016 had vastgesteld. Met zijn plan, waarin veel eerder geopperde voorstellen zijn verwerkt, lijkt Samsom die kritiek te willen ondervangen.

Vorig jaar liet partijvoorzitter Hans Spekman zich in de Volkskrant negatief uit over Bussemaker, die 'te veel aan de kant van de VVD' zou zitten. Spekman: 'Als ze geen wending maakt, moet onze fractie haar corrigeren vanuit de Tweede Kamer.'