Direct naar artikelinhoud

'Deetman intimideerde om parlementaire enquête kerkmisbruik te voorkomen'

Bestuursleden van de slachtofferbelangenorganisatie van seksueel misbruik in de ­katholieke kerk hebben zich onder druk gezet gevoeld door Wim Deetman. Deetman, die dit sek­sueel misbruik had onderzocht, zou hebben gewild dat de Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Misbruik (KLOKK) zou afzien van zijn verzoek om een parlementaire enquête.

Wim DeetmanBeeld anp

Dit blijkt uit een dit weekend uitgezonden reconstructie van het radioprogramma Argos. Een commissie onder leiding van CDA-politicus Wim Deetman publiceerde in december 2011 haar onderzoeksrapport naar het seksueel misbruik van minderjarigen in de katholieke kerk, geschreven in opdracht van de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Tienduizenden kinderen bleken te zijn misbruikt in de periode van 1945 tot 2010.

Veel slachtoffers vonden dat onderzoek in opdracht van de kerk niet afdoende en wilden dat er een parlementaire enquête naar het misbruik zou worden gehouden. Ook KLOKK pleitte aanvankelijk voor deze vervolgstap. Maar Deetman zag die roep om een enquête als een persoonlijke aanval op zijn werk, zegt voormalig ­bestuurslid Annemie Knibbe: 'Deetman wilde ons dwingen om af te zien van een parlementaire enquête. Hij nam het heel persoonlijk op.'

Deetman oefende druk op hen uit, volgens de vier KLOKK-bestuurs­leden die met Argos hebben gesproken, tijdens een gesprek op 30 maart 2012 in Den Haag. Ook Deetmans onderzoeks­manager Bert Kreemers was daarbij  aanwezig.

Onvolledig

Ruim twee weken na dit gesprek zei KLOKK-voorzitter Guido Klabbers in de Tweede Kamer dat hij geen voorstander was van een parlementaire enquête. Tot dat moment was er voor zo'n onderzoek politieke steun bij de PvdA, GroenLinks en SP. Toenmalig Kamerlid Khadija Arib (PvdA) zegt dat Klabbers' pleidooi om de parlementaire enquête te laten varen voor haar zwaar heeft gewogen.

Deetman en Kreemers ontkennen dat zij de bestuursleden onder druk hebben gezet om van mening te veranderen. 'Deetman heeft destijds meerdere keren benadrukt dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid heeft om al dan niet te pleiten voor een eventueel parlementair onderzoek: parlement, kerk en slachtoffers. Het is aan het parlement om daar een beslissing over te nemen', zei zijn woordvoerder dit weekend. Deetman wilde niet persoonlijk reageren.

In het gesprek van 30 maart 2012 drong Deetman er volgens zijn woordvoerder bij KLOKK 'uitsluitend op aan een standpunt te bepalen over het vertrouwen in de commissie en hem, zodat hij voor zichzelf de afweging kon maken of hij door zou gaan met aanvullende onderzoeken op dit vlak'.

Lees ook

Kunsthistoricus Willem Knaap schreef een boek over het misbruik in zijn jeugd waarvoor hij, na een lange strijd, de maximale schadevergoeding kreeg. 'Wat ik me vooral herinner, is de dreiging. Het feit dat ik geen kant op kon.'