Direct naar artikelinhoud

Wezel legt deeltjesversneller CERN plat

De deeltjesversneller van de Europese onderzoeksorganisatie CERN ligt voorlopig stil. Een wezel wist naar binnen te sluipen en zorgde voor kortsluiting in een transformator, meldt de BBC vrijdag. Het roofdier heeft zijn avontuur in het hypermoderne apparaat niet overleefd.

Deeltjesversneller in Genève.Beeld ap

De deeltjesversneller in het Zwitserse Genève stond aan toen er plots een 'ernstige elektrische verstoring' ontstond, zei een woordvoerder. De wezel is op geen enkel moment in de tunnel geweest waarin deeltjes op grote snelheid op elkaar af worden geschoten. Wanneer de deeltjesversneller weer aan kan, zei de woordvoerder niet.

Het is niet de eerste keer dat een dier voor problemen zorgt bij de fameuze deeltjesversneller. In 2009 liet een langsvliegende vogel een stukje brood in het apparaat vallen. Ook toen was de de Large Hadron Collider tijdelijk uitgeschakeld.

Vorig jaar werd in de deeltjesversneller het beroemde Higgs-deeltje gevonden. De enorme protonenbotser is 21 kilomoeter groot en ligt in de heuvels van de Zwitserse Jura.

Twitter bericht wordt geladen...