Direct naar artikelinhoud

AzG laakt lage straffen VS voor bommen op kliniek Kunduz

Een medewerker van Artsen zonder Grenzen na het bombardement op het ziekenhuis in Kunduz.

Een combinatie van menselijke fouten, schendingen van gevechtsregels en storingen in de apparatuur hebben geleid tot het Amerikaanse bombardement op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in het Afghaanse Kunduz vorig jaar oktober. Maar van oorlogsmisdaden is volgens het Pentagon geen sprake.

en

Bij het bombardement kwamen 42 mensen om het leven. Zestien militairen zijn geschorst, maar geen van hen wordt strafrechtelijk vervolgd.

Het ziekenhuis in Kunduz werd dertig minuten onder vuur genomen voordat het Amerikaanse leger ontdekte dat het fout zat. Doelwit was een Afghaans inlichtingenkantoor, 400 meter verderop.

Artsen zonder Grenzen (AzG) noemt de schorsingen een veel te slappe maatregel. Volgens AzG sturen de VS een verkeerd signaal naar de strijdende partijen in het land door niet kordaat op te treden. "De administratieve sancties zijn helemaal niet in verhouding tot de vernietiging van een beschermde medische structuur, de dood van 42 mensen, de verwonding van tientallen mensen en het volledige verlies van cruciale medische diensten voor honderdduizend mensen. Het gebrek aan een betekenisvolle verantwoording stuurt een verkeerd signaal naar de strijdende partijen, en werkt niet als afschrikking voor toekomstige inbreuken op het oorlogsrecht."

Het Amerikaanse leger kondigde aan dat de betrokkenen wel schadevergoedingen tegemoet kunnen zien. Ook betaalt het ministerie van Defensie 5,7 miljoen dollar voor de wederopbouw van de medische kliniek.

Na het bombardement beëindigde AzG de medische hulp in het gebied omdat dit te gevaarlijk zou zijn. De organisatie wil eerst harde garanties van de strijdende partijen krijgen dat de faciliteit een beschermde status heeft.   Het onderzoek verschijnt twee dagen na een bombardement op een Syrisch AzG-ziekenhuis in Aleppo. Daarbij vielen minstens 50 doden. Volgens de Verenigde Staten is de Syrische luchtmacht verantwoordelijk voor de aanval.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie