Direct naar artikelinhoud

Economie in Europa trekt aan, maar prijzen dalen

Het gaat beter met de Europese economie dan de somberaars tot nu toe dachten. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de economie in de 19 eurozonelanden met 0,6 procent, het dubbele van dat in het laatste kwartaal van 2015. Op jaarbasis bedraagt de groei nu 1,6 procent. Dat houdt niet over, maar de economie is niet geheel gestagneerd, zoals wel werd gevreesd.

Het gaat beter met de Europese economie dan gedacht.Beeld anp

Eurostat verstrekt geen cijfers van de afzonderlijke landen, maar Frankrijk en Spanje verrasten eerder al met groeicijfers van respectievelijk 0,5 en 0,8 procent.

Ook de werkloosheid daalt. Eind maart waren er 16,4 miljoen werklozen in de eurozone (10,2 procent van de beroepsbevolking). Dat zijn er 226 duizend minder dan eind februari. Eind maart vorig jaar waren er nog 1,5 miljoen werklozen meer (11,5 procent). Duitsland heeft ondanks de enorme immigratiestroom met 4,2 procent de laagste werkloosheid van de eurozone. Spanje en Griekenland staan nog steeds bovenaan met 20,4 en 24,4 procent werklozen.

In Nederland bedraagt het werkloosheidspercentage in de maand maart 6,4 procent van de beroepsbevolking. De jeugdwerkloosheid in de muntunie stond in maart op ruim 2,9 miljoen mensen onder de 25 jaar, ofwel 21,2 procent.

Slechter nieuws is er over de prijsontwikkeling. In de eurozone daalden de prijzen in de maand april met 0,2 procent, hetgeen betekent dat er sprake is van deflatie. Als geen rekening wordt gehouden met de dalende prijzen voor olie en andere daaraan gekoppelde energie ging de inflatie in april van 1 procent naar 0,8 procent - ook een daling.

Dat is vooral verontrustend voor de Europese Centrale Bank, die nu al werkt met negatieve rentes en iedere maand 80 miljard euro in de economie pompt met het doel de inflatie naar 2 procent te brengen. Tot nu toe helpt dat weinig.

Analist Elmer de Groot zegt dat hij altijd heeft betwijfeld of het ECB-beleid zoden aan de dijk zou zetten. 'Eén cijfer van -0,2 procent is slechter dan was verwacht. Maar we moeten vooral kijken naar de kerninflatie, waar de energieprijzen niet meetellen. Ook die is omlaag gegaan, maar dat heeft voor een deel ook te maken met het feit dat Pasen, een moment waarop relatief veel wordt uitgegeven, al in maart viel.'

Het voormalige hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank in Frankfurt.Beeld anp

Binnenlandse bestedingen

Hij vindt echter geen reden tot paniek. 'Het wil niet vlotten met de inflatie, maar de ECB kan er wel op wijzen dat de economie aantrekt en dat de werkloosheid daalt. Dat is de voorbode van inflatie. Er moet wat geduld worden betracht, maar er is reden om te veronderstellen dat de inflatie in de tweede helft van dit jaar aantrekt.'

De Groot is vooral positief over het aantrekken van de binnenlandse bestedingen in bijna alle eurozonelanden. Mensen consumeren meer. 'En dat zie je ook terug in het aantrekken van de investeringen', stelt hij.