Direct naar artikelinhoud

Omzet en resultaat KPN dalen weer, beleggers toch tevreden

KPN had in de eerste drie maanden van dit jaar opnieuw last van de dalende vraag uit de zakelijke markt. Daardoor gingen omzet en resultaat van het telecombedrijf verder onderuit. Toch waren de beleggers niet ontevreden.

Het hoofdkantoor van KPN aan de Maanweg in Den Haag.Beeld Angelo Blankespoor

KPN boekte vorig kwartaal een omzet van 1,7 miljard euro. Dat was bijna 4 procent minder dan een jaar eerder. Het voor eenmalige posten aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) zakte met 4,5 procent, naar 568 miljoen euro.

De consumentenmarkt leverde KPN vorig kwartaal 3 procent meer omzet op dan een jaar eerder. De zakelijke omzet zakte echter bijna 7 procent. KPN kondigde vorige maand stappen aan om daar wat aan te doen. Het bedrijf wil zich transformeren tot een ict-dienstverlener.


Topman Eelco Blok herhaalde in een toelichting de verwachting dat het resultaat op de zakelijke markt de komende tijd zal verbeteren. Een exacte voorspelling wanneer het zover is, wilde hij niet geven. Beleggers gaven Blok echter het voordeel van de twijfel. KPN was vrijdag de enige stijger op de Amsterdamse beurs. Kenners denken dat de bodem voor KPN op de zakelijke markt in zich is. Ook zouden de bezuinigingen zich de komende tijd moeten gaan uitbetalen.

KPN wist vorig kwartaal per saldo 36 duizend nieuwe abonnees voor mobiele telefonie te werven. Daarnaast kwamen er 22 duizend breedbandklanten bij en groeide het bereik van digitale televisie met 53 duizend aansluitingen. KPN verwacht de goede lijn op de consumentenmarkt door te kunnen trekken.


Aandeelhouders van KPN mogen rekenen op een extra dividend, dankzij het bedrag van 110 miljoen euro dat het bedrijf zelf verwacht te krijgen door zijn belang in Telefónica Deutschland. Het telecombedrijf hield vrijdag verder vast aan zijn verwachtingen voor de rest van dit jaar.