Direct naar artikelinhoud

Pentagon: Amerikaans bombardement op ziekenhuis geen oorlogsmisdaad

Het Amerikaanse leger heeft geen oorlogsmisdaad begaan toen het in het Afghaanse Kunduz een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen bombardeerde. Dat is de uitkomst van het onderzoek dat het Pentagon uitvoerde naar het bombardement. De verantwoordelijke militairen worden volgens het leger dan ook niet strafrechtelijk vervolgd, maar geschorst. Bij het bombardement in oktober vielen 42 doden.

Pentagon: Amerikaans bombardement op ziekenhuis geen oorlogsmisdaad
Beeld ap

'Er was sprake van technologische en menselijke vergissingen', aldus generaal Joseph Votel. Artsen zonder Grenzen noemt de straf voor de militairen veel te slap in verhouding tot het drama dat de aanval teweeg bracht. Volgens AzG sturen de VS een verkeerd signaal naar de strijdende partijen in het land door niet kordaat op te treden.

In plaats van een gebouw met Taliban-strijders te bombarderen, viel een Amerikaanse AC-130 door een fout het vlakbij gelegen ziekenhuis aan. In 29 minuten werden 211 granaten afgevuurd op het hospitaal.

De bemanning van het Hercules-toestel, dat is volgestouwd met zware mitrailleurs en boordkanonnen, was op pad gestuurd toen Kunduz werd ingenomen door de Taliban. Bij het gebied aangekomen had de bemanning volgens het Pentagon problemen met de sensors die het doelwit moesten opsporen.

Het leger kondigde vrijdag aan dat de betrokkenen schadevergoedingen tegemoet kunnen zien. Ook betaalt het ministerie van Defensie 5,7 miljoen dollar voor de wederopbouw van de medische kliniek. Na het bombardement beëindigde AzG de medische hulp in het gebied omdat dit te gevaarlijk zou zijn. De organisatie wil eerst harde garanties van de strijdende partijen krijgen dat de faciliteit een beschermde status heeft.

De uitkomst van het onderzoek komt naar buiten, twee dagen nadat in het Syrische Aleppo een ziekenhuis werd gebombardeerd waarbij zeker 50 doden vielen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Syrische luchtmacht verantwoordelijk is voor de aanval op het ziekenhuis. Het Witte Huis veroordeelde de reeks luchtaanvallen op Aleppo en toonde zich 'vooral ontzet' door de aanval op het ziekenhuis.

Pentagon: Amerikaans bombardement op ziekenhuis geen oorlogsmisdaad
Beeld ap