Direct naar artikelinhoud

ING laat spoor aan opvallende vastgoeddeals achter

ING Bank heeft het afgelopen jaar voor de verhuizing van zijn hoofdkantoor in Amsterdam-Zuidoost een spoor aan opvallende vastgoeddeals achtergelaten.

Het 'Zandkasteel' in Zuidoost is voor maar 16,1 miljoen euro verkocht. Woningbouwplannen kunnen tot 115 miljoen euro opleveren.Beeld anp

Zo is het huidige hoofdkantoor van de bank, Amsterdamse Poort (in de volksmond: het Zandkasteel) voor maar 16,1 miljoen euro gekocht door dezelfde projectontwikkelaars die even verderop een nieuw hoofdkantoor voor ING zullen bouwen.

Een Duits investeringsfonds betaalde er in 2004 nog 125 miljoen euro voor. De nieuwe eigenaren, projectontwikkelaars OVG en G&S, willen er 500 woningen in bouwen, wat bij verkoop 65 tot 115 miljoen euro kan opleveren.

'Marktconform'
Ook aan het toekomstige hoofdkantoor van de bank ligt een opvallende vastgoeddeal ten grondslag. ING kocht het zomer vorig jaar voor 11,5 miljoen euro van corporatie Rochdale, die er in 2008 nog 46,5 miljoen euro voor betaalde. ING heeft het gebouw doorgesluisd naar G&S en OVG, die het slopen voor de nieuwe 'ING Campus'.

ING bevestigt die aankoopsom, maar wil verder niet ingaan op financiële details van de overeenkomsten. Volgens G&S en OVG zijn 'marktconforme prijzen' betaald.

Lees verder: Nieuw hoofdkantoor ING in Zuidoost: kolos voor een prikkie [+]

Impressie van de nieuwe ING Campus in Zuidoost. De bestaande kantoren werden vorig jaar door Rochdale met een verlies van 35 miljoen euro aan ING verkocht.Beeld Benthem Crouwel Architecten