Direct naar artikelinhoud
Update

Brusselblog: Aanslag Zaventem gereconstrueerd

Brussel is dinsdagochtend 22 maart opgeschrikt door een aanslag op luchthaven Zaventem en een op metrostation Maalbeek, in het centrum. Er zijn daarbij 32 doden en 300 gewonden gevallen. Alles over de gebeurtenissen sindsdien leest u in dit blog.

De Belgische vlag wordt hooggehouden tijdens de Mars tegen Terreur.Beeld anp

17:16 donderdag 19 mei 2016

In de Max Roosstraat in de Brusselse gemeente Schaarbeek heeft donderdagmiddag een reconstructie van de aanslagen op luchthaven Zaventem plaatsgevonden. Deze is "zonder bijzondere incidenten'' verlopen zo maakte het federaal parket dat het onderzoek leidt na afloop weten.

Het Belgische Openbaar Ministerie voegde toe in het belang van het onderzoek geen details vrij te geven over het verloop noch over het resultaat van de reconstructie.

Volgens Belgische media zal er later donderdag, wellicht in de late avond, ook in de vertrekhal van het vliegveld een nabootsing van de gebeurtenissen plaatsvinden.

Twee terroristen bliezen zich op 22 maart op in de vertrekhal van het vliegveld, een derde zag ervan af zich op te blazen. Deze man, Mohamed Abrini, werd later opgepakt. Hij zal meewerken aan de reconstructie, meldden Belgische media.

Abrini zal aan de Belgische autoriteiten moeten tonen hoe hij samen met de twee zelfmoordenaars vertrok uit Schaarbeek. Het drietal nam een taxi naar de luchthaven. Twee tassen moesten achterblijven in het appartement, omdat de kofferbak van de taxi te klein was. Ook moet hij laten zien wat het drietal precies deed op de luchthaven.

De aanslagen op de luchthaven en in het metrostation Maalbeek kostten 32 mensen het leven.

16:27 donderdag 19 mei 2016

De spontaan na de terreuraanslagen ontstane herdenkingsplek voor het Beursgebouw in hartje Brussel wordt vrijdag ontruimd. Alle bloemen, rouwberichten en kaarsen worden verwijderd, zo besloot het college van burgemeester en wethouders van Brussel donderdag.

Aan de trappen van het grote Beursgebouw in het centrum van Brussel kwamen na de aanslagen vrijwel direct mensen ter plaatse om te rouwen en te herdenken. Bijna twee maanden na de aanslagen zijn echter de vele bloemen verwelkt en is de plek enigszins bevuild met onder meer bierblikjes.

Direct na de aanslagen werden op het Beursplein kaarsen aangestoken, bloemen neergelegd en met stoepkrijt boodschappen op de grond geschrevenBeeld anp

15:49 zondag 1 mei 2016

Na een openingsceremonie konden zondag weer passagiers inchecken in de vertrekhal van Zaventem.

De Belgische premier Charles Michel wees in een korte toespraak bij de openingsceremonie op de veerkracht van de luchthaven. "We zijn zwaar getroffen, maar we zijn terug opgestaan. De vertrekhal is daar het sprekende bewijs van."

Ook andere leden van de regering waren bij de korte plechtigheid, net als andere politici, enkele burgemeesters en de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.

Vanaf maandag zullen 25 luchtvaartmaatschappijen van de vertrekhal gebruik maken. Zo'n dertig maatschappijen zijn voorlopig nog aangewezen op de tijdelijke balies.

11:20 vrijdag 29 april 2016

De vertrekhal op Brussels Airport gaat op zondag gedeeltelijk open. Passagiers van drie vluchten kunnen in de namiddag inchecken voor hun vliegreis.

In de vertrekhal worden 111 incheckbalies in bedrijf genomen. Ook de 36 balies in de tijdelijke constructies blijven open. De capaciteit van Zaventem is nu 80 procent van de situatie voor de aanslagen. In de tweede helft van juni moet die weer 100 procent zijn.

11:20 woensdag 27 april 2016

Een van de opgepakte verdachten van de terreuraanslagen in Brussel zou de explosieven, die in een rugzak zaten, door het toilet hebben gespoeld. Dat berichtten twee Franstalige Belgische kranten vrijdag.

Het gaat om de 23-jarige Zweed Osama Krayem die op bewakingsbeelden van de Brusselse metro te zien was naast de Belg Khalid el Bakraoui. Die blies zich even later op in het metrostation Maalbeek. Krayem heeft bekend dat hij ook een rugzak met explosieven droeg, maar dat hij op het laatste moment terugkrabbelde en de bom niet liet ontploffen.

De terrorist zou aan de autoriteiten hebben verklaard dat hij de springstof in zijn rugzak met water heeft verdund. Daarna heeft hij dit in het toilet gegooid en doorgespoeld. Volgens de kranten geloven de autoriteiten het verhaal.

07:31 maandag 25 april 2016

Het door terreur getroffen metrostation Maalbeek in Brussel gaat maandag opnieuw open voor reizigers. De herstelwerkzaamheden werden vrijdag afgerond.

Het metrostation was dicht sinds op 22 maart een terrorist zich opblies in een metrostel ter hoogte van het station, dat in het hart ligt van Belgische en Europese regeringsgebouwen. Eerder die dag hadden twee zelfmoordenaars zich opgeblazen in de vertrekhal van de luchthaven. Door de aanslagen kwamen 32 mensen om en meer dan driehonderd raakten gewond.

Afgelopen zaterdag bezochten rond de tweehonderd slachtoffers en nabestaanden het metrostation. In het station komt in afwachting van een permanent herdenkingsmonument een tijdelijke herdenkingswand, waar mensen een boodschap kunnen achterlaten.

De metro in Brussel is tussen 06.00 en 22.00 uur operationeel.

20:05 woensdag 20 april 2016

Najim Laachraoui, een van de terroristen die zich in maart opbliezen op de luchthaven van Brussel, zou vijf jaar op het vliegveld hebben gewerkt. Dat meldt het Belgische VTM.

Volgens de zender werkte Laachraoui op tijdelijke basis voor een firma die actief is op Zaventem. Na vijf jaar zou Laachraoui dan ook erg goed bekend zijn met de beveiliging op het vliegveld, aldus VTM.

VTM meldt tevens dat de politie kort voor de aanslagen een geheime gebedsruimte ontdekte op de luchthaven, in het deel waar bagage werd afgehandeld. Geradicaliseerde werknemers kwamen hier samen om te vergaderen en te bidden, stelt de Belgische zender.

19:56 dinsdag 19 april 2016

Een van de gearresteerde verdachten van de aanslagen in Brussel is ook officieel in staat van beschuldiging gesteld wegens betrokkenheid bij de terreurdaden in Parijs. Dat meldden Belgische media dinsdag.

Het gaat om de 23-jarige Zweed Osama Krayem die op bewakingsbeelden van de Brusselse metro te zien was naast de Belg Khalid el Bakraoui. Die blies zich even later op in het metrostation Maalbeek. Krayem heeft inmiddels bekend dat hij ook een rugzak met explosieven droeg maar dat hij op het laatste moment terugkrabbelde.

Hij wordt nu verdacht van de aanslagen in Parijs omdat DNA van hem is gevonden in safehouses die werden gebruikt tijdens de voorbereidingen van de aanslagen.

18:58 maandag 18 april 2016

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines raadt passagiers met een rechtstreekse vlucht vanaf Brussels Airport aan een dag vóór vertrek de bagage in te checken en af te leveren op de luchthaven. Zo moet het reizen vanaf de door terreur getroffen luchthaven makkelijker worden.

Passagiers kunnen hun bagage op een daarvoor speciaal ingerichte plek inchecken (Brucargo). Dagelijks zal de 'precheck-in' open zijn tussen 14.00 en 20.00 uur. Passagiers moeten wel persoonlijk de koffers en tassen komen brengen, met een uitzondering voor jonge kinderen. Voor hen mogen de ouders de bagage inchecken als ze op dezelfde vlucht meereizen.

17:01 zondag 17 april 2016

Naar schatting waren er zondag ruim 7000 mensen aanwezig bij de Mars tegen Terreur. Er zijn geen incidenten gemeld.

Veel deelnemers droegen witte rozen of de Belgische driekleur.

14:27 zondag 17 april 2016

Duizenden mensen zijn zondag in Brussel de straat opgegaan om mee te doen aan de Mars tegen Terreur. De optocht ging van start aan het Noordstation in de Belgische hoofdstad.

Via onder meer de wijk Molenbeek en de Beurs voert de route naar het Fontainasplein, waar muzikale acts en speeches gepland staan. De organisatie zei van tevoren ongeveer 15.000 deelnemers te verwachten. Meer dan 160 organisaties zijn bij de mars betrokken.

Op het Fontainasplein zullen onder meer nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag op luchthaven Zaventem aan het woord komen.

Uit veiligheidsoverwegingen zijn tassen verboden tijdens de mars. Het initiatief voor de mars ontstond kort na de aanslagen in Brussel van 22 maart. De mars stond in eerste instantie gepland voor 27 maart, maar werd vanwege een "mogelijke dreiging'' afgelast.

13:29 zaterdag 16 april 2016

Bij twee chauffeurs van het Europees Parlement is propagandamateriaal van terreurorganisatie Islamitische Staat gevonden, liet het Duitse magazine Der Spiegel zaterdag weten.

Een geval deed zich in Straatsburg voor, het andere in Brussel, schreef het blad op gezag van met de zaak vertrouwde bronnen.
De twee betrokken personen zijn ontslagen, de politie onderzoekt de zaak. Wanneer het propagandamateriaal, in het bijzonder cd's, precies werd gevonden, is niet duidelijk. Het Europees Parlement wenst voorlopig niet te reageren.

Het vervoer van de Europarlementariërs in Brussel en Straatsburg vormt al langer onderwerp van discussie, zeker nadat bleek dat een van de daders van de aanslagen in Brussel korte tijd voor het Europees Parlement gewerkt had. Deze week werd in het Europees Parlement nog gestemd over een voorstel om een eigen vervoersdienst te beginnen.

Op dit moment staan externe bedrijven in voor het vervoer van parlementsleden, goed voor 65 chauffeurs in Brussel en 85 in Straatsburg. Door een eigen vervoersdienst op te starten hoopt Europa deze chauffeurs beter te screenen en op te leiden. Een eigen dienst zou wel miljoenen euro's extra kosten.

10:31 vrijdag 15 april 2016

De Belgische minister van Mobiliteit Jacqueline Galant stapt op. Belgische media meldden vrijdag dat Galant haar ontslag gaat aanbieden. Om 11.00 uur geeft de minister een persconferentie.

Galants positie was onhoudbaar geworden na onthullingen over twee kritische Europese rapporten over de controle op de veiligheid van de Brusselse luchthaven Zaventem.

Galant zou vrijdagmiddag gehoord worden door de commissie Infrastructuur van de Belgische Kamer. Zij werd beschuldigd van nalatigheid en leugens na het uitlekken van de rapporten.

07:29 vrijdag 15 april 2016

Het parlement in Brussel heeft donderdagavond bijna unaniem een reeks maatregelen goedgekeurd in de bestrijding van terrorisme. Zo kunnen er vaker huiszoekingen worden gedaan en zijn de mogelijkheden voor een telefoontap uitgebreid. Ook zijn er gemeenschappelijke databanken in het leven geroepen met informatie over Syriëstrijders.

Een parlementaire onderzoekscommissie neemt de aanslagen op de luchthaven in Zaventem en metrostation Maalbeek van 22 maart onder de loep.

Brusselblog: Aanslag Zaventem gereconstrueerd
Beeld anp

07:28 vrijdag 15 april 2016

et vliegveld van Brussel kan donderdag de meeste vluchten verwerken. Luchtverkeersleider Belgocontrol heeft in ieder geval tot 22.00 uur voldoende personeel en denkt dat het werk ook daarna kan worden uitgevoerd.

Dinsdagmiddag meldden diverse luchtverkeersleiders zich ziek uit protest tegen een nieuwe pensioenregeling. Daardoor vielen dinsdagavond en woensdag in totaal zo'n driehonderd vluchten uit.

Sinds woensdagavond werkt Belgocontrol met een volledige bezetting, aldus een woordvoerder. Toch werden uit voorzorg ook donderdag nog zo'n veertig vluchten gecanceld.

De 'wilde staking' van de verkeersleiders heeft bij tal van organisaties, burgers en politici tot veel frustratie en woede geleid. Sommige luchtvaartmaatschappijen zouden overwegen niet meer te vliegen op het vliegveld in Zaventem.

14:59 donderdag 14 april 2016

De zes verdachten die vastzitten voor de aanslagen in Brussel blijven voorlopig in de cel. De rechtbank in Brussel verlengde hun hechtenis donderdag met een maand. Het gaat om Mohamed Abrini, Osama Krayem, Hervé B.M., Bilal El M. en de broers Smaïl en Ibrahim F.

De 31-jarige Abrini, de 'man met het hoedje' die zijn explosieven op het vliegveld niet liet afgaan, werd vorige week vrijdag opgepakt. Hij heeft volgens Belgische media verklaard dat hij 'geen vlieg' kwaad zou doen. Hij wordt ook in verband gebracht met de aanslagen in Parijs.

De advocaat van de 25-jarige Zweed Krayem, die betrokken was bij de aanslagen in het metrostation, zei dat zijn cliënt meewerkt met het onderzoek en verklaringen aflegt.

De andere vier verdachten zouden vooral logistieke hand- en spandiensten hebben verleend rondom de aanslagen op de luchthaven in Zaventem en metrostation Maalbeek van 22 maart.

15:20 woensdag 13 april 2016

Volgens het propagandablad Dabiq van Islamitische Staat (IS) zijn alle voorbereidingen voor de aanslagen in Parijs en Brussel begonnen bij de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui.

Die bliezen zich respectievelijk op in metrostation Maalbeek en op vliegveld Zaventem.

In de veertiende editie van het propagandablad staan portretten van drie zelfmoordterroristen die dood en verderf zaaiden op het vliegveld en het metrostation.

Door de aanslagen kwamen 32 mensen om. In het voorwoord in het blad wordt gedreigd met nieuwe aanslagen.

11:03 zondag 10 april 2016

De aanslagplegers die op 13 november toesloegen in Parijs, waren van plan om nog eens toe te slaan in Frankrijk. Omdat het onderzoek 'met grote stappen vooruitging', werd Brussel echter het doelwit. Dat meldt het federaal parket zondag.

Volgens het parket blijkt uit 'verschillende onderzoekselementen' dat de terreurgroep werd ingehaald door het onderzoek. Volgens de Vlaamse omroep VRT zou terreurverdachte Mohamed Abrini hebben verklaard dat de plannen om opnieuw toe te slaan in Frankrijk werden omgegooid en versneld na de arrestatie van Salah Abdeslam op 18 maart. De terroristen voelden zich 'opgejaagd'.

09:37 zondag 10 april 2016

De Belgische politie is op zoek naar een rugzak met explosieven na de aanslagen in Brussel, meldt de Belgische krant De Standaard op basis van anonieme bronnen.

Het gaat om de rugzak die de Zweedse verdachte Osama Krayem (24) bij zich droeg toen hij even voor de aanslagen op camerabeelden te zien was in metrostation Petillon naast Khalid El Bakraoui, de man die zich opblies in een metrostel bij station Maalbeek.

Krayem had een identieke rugzak om als El Bakraoui, waar vermoedelijk explosieven in zitten. Hij verliet het metrostel echter zonder explosieven tot ontploffing te brengen. De Zweed werd vrijdag aangehouden door de politie.

19:14 zaterdag 9 april 2016

Mohamed Abrini heeft bekend dat hij de derde man was die aanwezig was bij de aanslag op de Belgische nationale luchthaven bij Zaventem. Hij werd bekend als 'de man met het hoedje', die na de bloedige aanslag spoorloos verdween. Dat heeft het federaal parket in Brussel zaterdag meegedeeld.

Volgens justitie in Brussel is Abrini tijdens zijn verhoren geconfronteerd met de onderzoeken door deskundigen en 'heeft vervolgens zijn aanwezigheid bij de feiten toegegeven'. De verdachte heeft verklaard dat hij het bomvest dat hij in de luchthaven droeg later in een vuilnisbak heeft gegooid en het hoedje heeft doorverkocht, aldus het parket.

Abrini wordt tevens verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs op 13 november vorig jaar. Zijn vingerafdrukken zijn gevonden in de schuilplaatsen van de terroristen in Schaarbeek en Vorst, alsmede in de Renault Clio die werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs.

Mohamed Abrini was een van de zes terreurverdachten die vrijdag op diverse plaatsen werden opgepakt. Twee van hen zijn inmiddels weer vrijgelaten.

Brusselblog: Aanslag Zaventem gereconstrueerd
Beeld epa

17:01 zaterdag 9 april 2016

Het is nog steeds niet duidelijk of de gepakte terreurverdachte Mohammed Abrini de gezochte 'man met hoed' is, die te zien is op camerabeelden van voor de aanslagen op de Brusselse luchthaven Zaventem. Dat heeft de Belgische justitie zaterdag verklaard. Abrini wordt beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Abrini was een van de zes terreurverdachten die vrijdag werden opgepakt. Daarvan zijn er twee weer vrijgelaten.

Een van de arrestanten is Osama K. Justitie zegt dat hij is geïdentificeerd als de tweede man die aanwezig was bij de aanslag op het metrostation Maalbeek. Hi wordt beschuldigd van lidmaatschap van een terreurbeweging en van terroristische moorden.

17:00 zaterdag 9 april 2016

De grote politieactie zaterdag in de Brusselse gemeente Etterbeek is zonder resultaat afgesloten. Dat heeft het Belgische parket laten weten, meldt de Vlaamse zender VRT. Het is niet duidelijk waar de actie tegen gericht was en of het te maken heeft met de aanslagen in Brussel en Parijs.

De actie in de gemeente die grenst aan de stad Brussel, begon rond 12.45 uur. Volgens getuigen werden bewoners geëvacueerd. De politie was met zo'n vijftig man de gemeente ingetrokken. Op daken in de gemeente zouden scherpschutters zijn gezien. Ook speciale eenheden van de explosieven opruimingsdienst DOVO waren betrokken.

Rond 14.00 uur was de actie afgelopen. De politie doorzocht volgens Belgische media minstens een pand. Er zou niemand zijn gearresteerd. Etterbeek is een van de negentien gemeenten van het gewest Brussel en ligt aan de kant van de Europese wijk tegen de stad Brussel aan.

13:44 zaterdag 9 april 2016

In de Brusselse gemeente Etterbeek is zaterdag een grote politieactie gaande. Dat meldden Belgische media. Volgens getuigen zijn bewoners geëvacueerd. De politie is met zo'n vijftig man de gemeente in getrokken.

Ook speciale eenheden van de explosieven opruimingsdienst DOVO zijn bij de actie betrokken.

21:40 vrijdag 8 april 2016

Vrijdagavond heeft het federaal parket bevestigd dat terreurverdachten Mohammed Abrini en Osama K. zijn opgepakt door de Belgische politie.

Of Abrini de derde man (met hoedje) was die te zien is op camerabeelden van voor de aanslagen op luchthaven Zaventem, is nog niet zeker.

Osama K. is hoogstwaarschijnlijk de man die vlak voor de aanslagen in de metro sprak met de dader die zich daar opblies. De autoriteiten beschikken ook over camerabeelden uit een winkel waarop K. hetzelfde soort tassen koopt die gebruikt werden bij de aanslag op Zaventem.

Abrini werd aangehouden in Anderlecht, samen met nog twee andere verdachten. Zijn vingerafdrukken zijn aangetroffen niet alleen in de schuilplaatsen van de terroristen in Schaarbeek en Vorst, maar ook in de Renault Clio die werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs vorig jaar.

21:25 vrijdag 8 april 2016

In Maastricht hebben vrijdagavond ruim honderd mensen meegedaan aan een stille tocht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel op 22 maart.

Speciale aandacht ging uit naar Alexander en Sascha Pinczowski, de broer en zus uit een Maastrichts gezin die bij de zelfmoordaanslag op vliegveld Zaventem omkwamen.

De stille tocht begon om 20.00 uur vanaf van de Markt en voerde naar het Vrijthof. Daar voerde burgmeester Annemarie Penn-te Strake het woord.

De familie van de broer en zus was niet aanwezig. Zij waardeerden het initiatief van enkele fracties uit de gemeenteraad van de Limburgse hoofdstad, maar vonden het te emotioneel om erbij te zijn, aldus een woordvoerder van de gemeente. Door de aanslagen kwam ook een Nederlandse vrouw uit Deventer om.

17:11 vrijdag 8 april 2016

Terreurverdachte Mohamed Abrini is vrijdagmiddag opgepakt. Het is meer dan waarschijnlijk dat hij de 'man het hoedje' is. Dat meldt de Vlaamse omroep VRT.

De man met het vissershoedje liep op 22 maart met een bagagetrolley vol explosieven op het vliegveld van Brussel naast de twee terroristen die zich daar opbliezen. Hij was sindsdien voortvluchtig.

De politie heeft ook een tweede verdachte aangehouden. Het zou gaan om de man die in een metrostation in Brussel kort contact had met de terrorist die zich opblies in metrostation Maalbeek. Volgens de krant de Standaard betreft het een Zweed met de naam Osama K.

Het duo zou zijn aangehouden in de Brusselse gemeente Anderlecht. Het federaal parket bevestigt dat er vrijdag aanhoudingen zijn verricht in het onderzoek naar de aanslagen in metrostation Maalbeek en op vliegveld Zaventem, maar komt pas later met meer informatie.

15:34 donderdag 7 april 2016

Het Belgische Openbaar Ministerie roept de hulp in van het publiek in de zoektocht naar 'de man met de hoed'. Dat is de man die op 22 maart met een bagagetrolley vol explosieven op het vliegveld van Brussel liep naast de twee terroristen die zich daar opbliezen.

De route die de man met het vissershoedje nam nadat hij het vliegveld verliet is gereconstrueerd door de politie. Die roept nu iedereen op die foto's of videobeelden heeft waarop de man mogelijk te zien is contact op te nemen. Ook getuigen wordt gevraagd zich te melden.

De verdachte droeg ook een lichtgekleurde regenjas, die hij nadat hij door Zaventem was gewandeld wegwierp. Dat was een klein uur na de aanslagen. De politie zoekt mensen die de jas hebben gevonden of daar iets over weten. Het kledingstuk 'is belangrijk voor het onderzoek en kan belangrijke sporen bevatten'.

De man is ongeveer twee uur na de aanslagen voor het laatst vastgelegd op camerabeelden. Het hemd dat hij onder de jas droeg is vermoedelijk lichtblauw met donkere ellebooglappen. Hij droeg verder een donkere broek en bruine schoenen met witte zolen.

"Elke tip, hoe klein ook, kan belangrijk zijn voor het verdere onderzoek," aldus de politie in een opsporingsbericht. Vorige week waren er al 51 tips binnengekomen over de bebrilde voortvluchtige.

14:09 donderdag 7 april 2016

Terreurverdachte Salah Abdeslam wordt pas over enkele weken uitgeleverd aan Frankrijk. De Belgische onderzoeksrechter wil hem eerst nog ondervragen over zijn betrokkenheid bij een schietpartij in Brussel op 15 maart. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten aan Abeslams advocaat Sven Mary.

Abdeslam werd 18 maart opgepakt in Molenbeek. Drie dagen daarvoor werd bij een huiszoeking in de Brusselse gemeente Vorst geschoten op de politie, waarna een terreurverdachte werd doodgeschoten.

Twee mannen, onder wie waarschijnlijk Abdeslam, wisten te ontsnappen. Daar heeft het OM nog vragen over.
De rechtbank in Brussel buigt zich donderdag over de verlenging van Abdeslams detentie.

Abdeslam wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs in november. Hij is in Molenbeek geboren, maar heeft de Franse nationaliteit. Hij is bereid mee te werken met de Franse autoriteiten, aldus zijn advocaat.

14:06 donderdag 7 april 2016

De eerder uitgestelde mars tegen terreur en haat in Brussel vindt plaats op zondag 17 april. De tocht stond gepland op 27 maart, vijf dagen na de aanslagen in Brussel, maar werd op last van de autoriteiten geannuleerd vanwege een mogelijke dreiging.

"We willen onze eenheid in diversiteit en onze wil om samen te leven uitdrukken," aldus de organisatie. Veel organisaties waaronder vakbonden en mensen uit Molenbeek, hebben zich aangemeld.

"Als de democratie afwezig blijft, nemen extremen haar plaats in, zo toonden de gebeurtenissen van de voorbije weken aan," aldus medeorganisator Emmanuel Foulon. Hij verwijst hiermee naar de hooligans en extreemrechtse figuren die op de dag van de afgelaste tocht de rust verstoorden op het Beursplein, een centrale rouwplek in de stad.

14:00 donderdag 7 april 2016

De Tweede Kamer wil dat de Europese lidstaten hun informatie over terreurdreiging beter gaan uitwisselen, zo bleek donderdag tijdens het debat met veiligheidsminister Ard van der Steur over de aanslagen in Brussel.

In de uitwisseling van informatie over toekomstige daders ging voorafgaand aan dat drama nogal wat mis. PvdA-leider Diederik Samsom zei dat samenwerking in Europa tegen terreur "dwingender" moet worden opgelegd. Hij vindt dat gegevens verplicht moeten worden gedeeld met de terrorisme-afdeling van Europol.

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat de Europese lidstaten hun opsporingslijsten koppelen. Dat moet verplicht worden, benadrukte hij. Ook de ChristenUnie en D66 drongen op betere samenwerking aan. Van der Steur schreef deze week al dat hij "de les trekt dat een ruimere communicatie tussen diensten in internationaal verband, binnen de wettelijke bevoegdheden, een bijdrage kan leveren aan de bestrijding van het terrorisme". En hij verwacht van de diensten dat zij zich "proactief, alert en assertief" opstellen.

Tijdens het debat bleek ook dat de oppositie in de Tweede Kamer zeer bezorgd is over "een schrijnend gebrek" aan urgentie bij de aanpak van terreurbestrijding. Ze vinden dat justitieminister Ard van der Steur niet actief genoeg optreedt.

15:48 woensdag 6 april 2016

De Brusselse metro rijdt in de loop van volgende week weer volgens schema. Dat kondigden premier Charles Michel en minister-president van Brussel Rudi Vervoort woensdag aan op een persconferentie. "Extreme waakzaamheid blijft geboden, veiligheid staat voorop."

Nog onduidelijk is of de dienstregeling geleidelijk wordt hervat. Sowieso gaan politieagenten en militairen samen patrouilleren bij de stations. Momenteel zijn nog dertig van de 69 stations gesloten en wordt na 19.00 uur niet meer gereden.

Het normale leven in de hoofdstad moet zo veel en snel als mogelijk worden hervat na de menselijke tragedie van 22 maart op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek, aldus Michel. Steeds meer vliegtuigmaatschappijen maken bekend hun vluchten vanaf Brussels Airport te hervatten, voegde hij daaraan toe.

De terroristen willen alles waar Brussel voor staat doden en de samenleving ondergraven, zei Vervoort. "Als leider van Brussel wil ik hier plechtig verklaren dat ze hun doel nooit zullen bereiken.'' Hij verzekerde dat ook op toeristische plekken de veiligheid is gewaarborgd. "Brussel is niet verlamd, die vreselijke aanslagen komen we te boven.''

Michel benadrukte dat tal van maatregelen zijn en worden genomen om het veiligheidsniveau te verhogen, maar erkende dat "nul risico niet bestaat''. Hij weersprak suggesties dat België een falende staat is. De premier wees op de talrijke veroordelingen in terreurprocessen in het afgelopen jaar. Ook zei hij dat terreurverdachte Salah Abdeslam na vier maanden was opgepakt, terwijl dat bij Osama bin Laden tien jaar heeft geduurd.

15:48 zaterdag 2 april 2016

Het Brusselse vliegveld Zaventem gaat zondag weer open. Dan vertrekken er drie vluchten van Brussels Airlines met de bestemmingen Faro, Turijn en Athene. Dat maakte directeur Arnaud Feist van de luchthaven zaterdag bekend op een persconferentie.

De eerste dagen is de luchthaven alleen per auto of taxi bereikbaar. Andere vervoersvormen krijgen zo snel mogelijk daarna weer toegang.

Voordat passagiers het luchthavengebouw in mogen, moeten zij en hun bagage eerst worden gecontroleerd. De luchthaven heeft daarvoor een speciale locatie ingericht waar achthonderd passagiers per uur gescreend kunnen worden.

07:47 zaterdag 2 april 2016

De terreurverdachte Salah Abdeslam zou hebben geweigerd zichzelf op te blazen bij de aanslagen van 13 november in Parijs. Dit deed hij om levens te sparen, aldus zijn broer Mohamed Abdeslam vrijdag in een interview met het Franse BFMTV.

Ook zou Salah hebben gezegd dat hij niets te maken had met de aanslagen in Brussel van 22 maart en dat hij "verantwoording verschuldigd is aan Frankrijk, maar niet aan België''. Volgens Belgische autoriteiten zou hij echter zeker twee van de Brusselse terroristen hebben gekend.

Mohamed Abdeslam sprak vrijdag een uur lang met zijn broer in de gevangenis van Brugge. Daar zit de Franse terreurverdachte in afwachting van zijn uitlevering aan Frankrijk.

Salah werd op 18 maart opgepakt in de Brusselse gemeente Molenbeek. Volgens uitgelekte verhoorverslagen had hij eerder gezegd dat zijn rol bij de aanslagen in Parijs klein was. Hij zou alleen hotels en auto's hebben geregeld voor de daders. Zijn broer Brahim en Abdelhamid Abaaoud zouden de echte leiders zijn geweest.

20:51 vrijdag 1 april 2016

De Belgische autoriteiten hebben een akkoord gesloten met de politievakbonden over de beveiliging op luchthaven Zaventem. Dat meldden Belgische media. Volgens dagblad De Morgen wachten de bonden nog tot minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon met antwoorden op enkele vragen komt. Wanneer het vliegveld weer deels opengaat, is nog onbekend.
De precieze inhoud van het akkoord is nog niet bekend, maar Jan Adam van vakbond ACV gaf al wel enkele details prijs. Zo zullen passagiers en hun bagage voortaan volledig worden gescreend alvorens ze de luchthaven betreden. Ook luchthavenpersoneel wordt voortaan grondiger doorgelicht. Checkpoints rondom de luchthaven zijn ook een optie.

"Zowel de overheid als wijzelf hebben water in de wijn moeten doen," zei Adam tegen De Morgen.

18:49 vrijdag 1 april 2016

Ook de vakbonden van het personeel van Brussels Airport in Zaventem uiten in een open brief felle kritiek op het veiligheidsbeleid op de luchthaven. Eerder al nam de luchtvaartpolitie het veiligheidsbeleid onder vuur.

De vakbonden hekelen in de brief onder andere het feit dat signalen van onveiligheid nu pas serieus worden genomen, terwijl er al meerdere malen bezorgdheid geuit zou zijn. Het gebrek aan een evacuatieplan, onduidelijkheid over rolverdeling tijdens calamiteiten en onderbemande diensten worden in de brief genoemd als oorzaken van een onveilige situatie.

18:31 vrijdag 1 april 2016

Justitieminister Ard van der Steur heeft nog tot donderdagmorgen de tijd om zich voor te bereiden op de rest van het debat met de Tweede Kamer over de aanslagen in Brussel. Dat blijkt uit de agenda van de Kamer.

Het debat werd dinsdagavond geschorst, omdat Van der Steur lang niet op alle vragen uit de Kamer een afdoend antwoord had. Inmiddels zijn er nog meer vragen gerezen.

14:47 vrijdag 1 april 2016

Imams en rabbijnen uit Brussel en Frankrijk hebben vrijdag een bloemenkrans gelegd in de Belgische hoofdstad om de slachtoffers van de aanslagen te gedenken. Ze deden dat op het Beursplein, dat een centrale rouwplek is geworden.

Het initiatief werd genomen door de zogeheten Moslimexecutieve, die de moslims in België vertegenwoordigt. "We willen symbool staan voor de eenheid van het Belgische volk, ongeacht ras of geloof,'' zei voorzitter Salah Echallaoui nadat een minuut stilte in acht was genomen. "We zeggen 'neen' tegen het barbaarse gedrag van de terroristen.''

15:59 donderdag 31 maart 2016

Brussels Airport is er technisch klaar voor om weer passagiers te ontvangen. Tot vrijdagavond vinden echter nog geen passagiersvluchten plaats. Veel instanties hebben al groen licht gegeven voor de herstart, maar het wachten is nog op een politiek besluit. Dat laat de luchthaven donderdag weten.

Het vliegveld heeft een test met tijdelijke check-inconstructies door 800 vrijwilligers geëvalueerd met onder meer de brandweer, de politie en het leger. De problemen die daarbij aan het licht kwamen zijn opgelost. De luchthaven is er nu klaar voor om achthonderd passagiers per uur te ontvangen, ongeveer 20 procent van de normale capaciteit.

10:57 donderdag 31 maart 2016

Aanslagpleger Khalid El Bakraoui is op de ochtend van de aanslagen in Brussel heen-en-weer gereisd tussen de metrostations Maalbeek en Schuman. Dat blijkt uit bewakingsbeelden, meldt de Vlaamse krant De Morgen donderdag.

Hij had een kaartje gekocht bij de Vrije Universiteit Brussel, ten zuidoosten van de twee stations. El Bakraoui was daar volgens camerabeelden in gezelschap van een onbekende man, die ook een rugzak droeg. De politie zou er rekening mee houden dat ook hij een aanslag wilde plegen. Mogelijk is dus een nog onbekende terrorist met mogelijke explosieven bij zich op vrije voeten.

El Bakraoui bracht zijn bom uiteindelijk tot ontploffing op station Maalbeek, maar mogelijk was het enkele honderden meters verderop gelegen station Schuman zijn doelwit of dat van zijn kompaan. Het metroverkeer werd na de aanslag direct stilgelegd.

Station Schuman is aanzienlijk groter en ligt direct aan de belangrijkste Europese instellingen. Het OM heeft nog niets gezegd over een mogelijke tweede dader bij de metro. Wel is nog altijd een zoektocht gaande naar de 'man met het hoedje', wiens explosieven op vliegveld Zaventem niet direct ontploften.

20:30 woensdag 30 maart 2016

De Belgische luchthavenpolitie heeft woensdag in een open brief aan haar leidinggevenden een vernietigend oordeel geveld over de veiligheid op Brussels Airport, de nationale Belgische luchthaven waar extremisten op 22 maart een aanslag pleegden. Er was gebrek aan beveiliging, waardoor de terroristen onder meer gemakkelijk poolshoogte konden nemen. Bovendien heeft een groot deel van het personeel een strafblad.
Naar oordeel van de politie is de beveiliging van de luchthaven bijzonder laks aangepakt en werden signalen over de veiligheid gewoon genegeerd. Na de aanslag moest de luchthavenpolitie haar werk doen "in omstandigheden die vermeden hadden kunnen worden, vermeden hadden mòeten worden", staat in het schrijven. De briefschrijvers pleiten ervoor snel een interventieteam op te richten dat speciaal voor antiterreuracties is getraind.

De politie schetst een onthutsend beeld over de controle op de luchthaven. De vele waarschuwingen van het politiepersoneel ten spijt, werden geen adequate maatregelen genomen sinds in België de terreurdreiging groeide. In de brief schetsen de politiemensen opmerkelijke feiten. Zo zijn allerlei cruciale plekken op Zaventem voor iedereen vrij toegankelijk. De procedure voor achtergelaten bagage is bedenkelijk. Evacuatie wordt zelden toegepast gezien het belangrijke economische karakter van de luchthaven.

Er is, zo schrijft de politie, een personeelstekort. Te weinig mensen werken te lang om een 24-uurscontrole mogelijk te maken. De infrastructuur waarmee de politie moet werken is "abominabel". Gebouwen zijn oud en klein, de bewapening is verouderd en de voertuigen zijn verroest en niet altijd gepantserd.

Er gaat volgens de briefschrijvers enorm veel tijd verloren die eigenlijk aan de beveiliging van Zaventem zou moeten worden besteed. Het management wordt "laks en onpersoonlijk" genoemd. Het gevoel van veiligheid bij de reizigers op de luchthaven was vals. Neemt de leiding geen passende maatregelen: "Dan gaan wij op de rem staan."

10:22 woensdag 30 maart 2016

Niet de FBI stuurde Nederland informatie over de aanslagplegers Ibrahim en Khalid El Bakraoui, maar een andere Amerikaanse opsporingsinstantie, de Intelligence Division van de New York Police Department (NYPD).

Dat schrijft justitieminister Ard van der Steur woensdag aan de Tweede Kamer. Er is een vergissing gemaakt omtrent de afzender.

"De Nederlandse liaison op de ambassade in Washington heeft het bericht ontvangen van een andere grote Amerikaanse opsporingsinstantie, namelijk de Intelligence Division van de New York Police Department (NYPD). De liaison heeft deze informatie zoals te doen gebruikelijk zonder vermelding van de herkomst doorgestuurd aan de Nationale Politie. Vervolgens is in Nederland aangenomen dat de informatie afkomstig zou zijn van de FBI," schrijft Van der Steur.

De aanslagen waren op 22 maart, de informatie kwam voor die tijd.

Volgens Van der Steur is de inhoud van het bericht wel identiek aan wat hij de Kamer dinsdag meldde: dat de beide broers door de Belgische autoriteiten werden gezocht. Hij weet nog niet waarom de NYPD deze informatie aan Nederland gaf. Daar zal hij verder onderzoek naar doen.

20:29 dinsdag 29 maart 2016

Nederland en België hebben op 17 maart wel met elkaar gesproken over de radicale achtergrond van de Belgische broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui, twee aanslagplegers in Brussel. Van Nederlandse zijde is toen echter niet gemeld dat Nederland een dag eerder ook al een bericht daarover van de Amerikaanse opsporingsdienst FBI had gekregen.

Een woordvoerder van justitieminister Ard van der Steur zei dat dinsdag naar aanleiding van een bericht van de Belgische federale politie. In dat bericht wordt ontkend dat Nederland en België spraken over de FBI-informatie. Volgens de politieleiding werd er gesproken over de politieoperatie in de gemeente Vorst van 15 maart. Tijdens dit gesprek werd geen melding gemaakt van het bericht dat de FBI bezorgd zou hebben aan de Nederlandse politie, aldus de Belgen.

Maar volgens Justitie was het ook niet nodig om over de FBI te praten, omdat de Belgen zelf de informatie aan de FBI hadden geleverd. Maar er is wel degelijk gesproken over de beide broers en hun achtergrond. Bij Ibrahim ging het over zijn criminele achtergrond en bij Khalid over zijn band met terrorisme. "Er is dus geen sprake van een tegenstelling", aldus een woordvoerder van de minister.

19:20 dinsdag 29 maart 2016

Het vorige week dinsdag getroffen Zaventem gaat ook woensdag nog niet open. Dat meldt de luchthaven via Twitter. Wanneer de (gedeeltelijke) heropening wel zal gebeuren is nog niet duidelijk.

Dinsdag vond al wel een oefening plaats met 800 werknemers van het vliegveld, die het incheckproces simuleerden bij de tijdelijk gebouwde balies. Wanneer de luchthaven weer open gaat krijgen de langeafstandsvluchten eerste prioriteit, zo zei een woordvoerder dinsdag tegen VTM.

19:17 dinsdag 29 maart 2016

Bij de aanslagen van vorige week dinsdag zijn 17 Belgen en 15 mensen met een andere nationaliteit om het leven gekomen. Dat heeft het Belgische parket dinsdagavond bevestigd.

Het totale aantal doden valt daarmee klaarblijkelijk lager uit dan de 38 waarvan eerder werd uitgegaan.

16:17 dinsdag 29 maart 2016

De Belgische federale politie heeft inmiddels 51 tips gekregen over de 'man met het vissershoedje'. Dat is de man die vorige week dinsdag met een bagagetrolley vol explosieven op het vliegveld van Brussel liep naast de twee terroristen die zich daar opbliezen.

De politie zette maandag bewakingscamerabeelden van de drie online en vroeg het publiek om informatie. Later op de dag werd de donderdag opgepakte Fayçal C. vrijgelaten. Hij was volgens diverse Belgische media de man met het hoedje, maar hij bleek thuis te zitten ten tijde van de aanslagen.

De taxichauffeur die het drietal op de luchthaven had afgezet meende C., een activist en freelance journalist, te herkennen. C. is volgens zijn advocaat echter onschuldig.

De zoektocht naar de bebrilde man met het hoedje wordt voortgezet.

14:14 dinsdag 29 maart 2016

De Amerikaanse opsporingsdienst FBI heeft een paar dagen vóór de aanslagen in Brussel aan de Nederlandse politie informatie verstrekt over de criminele en radicale achtergrond van de aanslagplegers Ibrahim El Bakraoui en zijn broer Khalid. Dat gebeurde op 16 maart. Een dag later is hierover direct contact geweest tussen Nederland en de Belgische politiediensten.

Dat schrijft justitieminister Ard van der Steur dinsdag aan de Tweede Kamer. De aanslagen gebeurden op 22 maart. De broers bliezen zichzelf op in respectievelijk de internationale luchthaven Zaventem en in een metrostel bij de halte Maalbeek.

De Amerikanen meldden de criminele achtergrond van Ibrahim en de radicale en terroristische achtergrond van Khalid.

14:11 dinsdag 29 maart 2016

Justitieminister Ard van der Steur wil met de Turkse autoriteiten standaard rechtstreeks contact over elke uitzetting uit Turkije naar Nederland. Dat schrijft hij dinsdag aan de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen over Ibrahim El Bakraoui, een van de plegers van de aanslagen in Brussel.

Vorige week meldde Van der Steur dat de terrorist vorig jaar juli door Turkije is uitgezet naar Schiphol, maar dat de melding van de Turken aan de Nederlandse ambassade in Ankara hierover niet op tijd is opgemerkt. Volgens de minister hebben de Turken niet de "gebruikelijke weg" gevolgd om een uitzetting te melden.

De Tweede Kamer stelde 166 vragen over de affaire. Ook zal met de VS worden gesproken over het beter delen van gegevens van hun terrorisme-'watchlist'.

11:22 dinsdag 29 maart 2016

Voor het federaal parlement in Brussel geldt sinds zondagavond opnieuw het hoogste dreigingsniveau. Dat zei parlementsvoorzitter Siegfried Bracke dinsdag. Dat betekent dat de dreiging 'zeer ernstig en imminent is'.

Bracke zei er niet bij wat de reden is voor de verhoogde alertheid. De maatregel houdt onder meer in dat veiligheidsmedewerkers kogelwerende vesten dragen. Het dreigingsniveau in België werd donderdag, twee dagen na de bomaanslagen in Brussel, verlaagd van vier naar drie, het op een na hoogste peil.

In het Europees Parlement in Brussel geldt inmiddels weer alarmniveau geel, het op twee na hoogste. Dat houdt nog wel in dat er extra toegangscontroles zijn. Ook mogen niet meer dan honderd mensen aanwezig zijn bij bijeenkomsten. Het aantal evenementen wordt beperkt om zo snel mogelijk te kunnen reageren als er iets gebeurt.

10:30 dinsdag 29 maart 2016

Het duurt nog maanden voordat de Brusselse luchthaven Zaventem weer op volle kracht draait. Dat heeft de hoogste baas van Brussels Airport, Arnaud Feist, dinsdag verklaard in diverse Belgische media.

Dinsdag test de luchthaven de mogelijkheden om het vliegveld voor een deel weer te laten functioneren. Als die test goed uitpakt, zal Zaventem op zijn vroegst vanaf woensdag weer passagiers ontvangen, aldus Belgische media.

Het vliegveld en een metrowagon bij station Maalbeek in Brussel waren vorige week dinsdag doelwit van zelfmoordterroristen, waardoor zeker 35 mensen om het leven kwamen. Twee terroristen bliezen zichzelf op in de vertrekhal van de luchthaven.

08:01 dinsdag 29 maart 2016

Precies een week na de aanslagen in Brussel debatteert de Tweede Kamer hier dinsdagmiddag over met premier Mark Rutte en minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. De bewindslieden zullen zich onder meer moeten verantwoorden voor de gang van zaken rond Ibrahim El Bakraoui, een van de aanslagplegers.

Vorige week meldde Van der Steur dat de terrorist vorig jaar juli door Turkije is uitgezet naar Schiphol, maar dat de melding van de Turken aan de Nederlandse ambassade in Ankara hierover niet op tijd is opgemerkt. Volgens de minister hebben de Turken niet de "gebruikelijke weg" gevolgd om een uitzetting te melden.

Kamerleden maken zich zorgen. CDA-leider Sybrand Buma noemde het hele proces eerder "buitengewoon amateuristisch". Minister Van der Steur moet voor het debat nog 166 vragen beantwoorden over de uitzetting. Het Kamerdebat zou oorspronkelijk donderdag plaatsvinden, maar werd uitgesteld omdat een brief van Van der Steur over El Bakaraoui op zich liet wachten.

Bij de twee aanslagen in Brussel, die zijn opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS), vielen 35 doden onder wie drie Nederlanders.

16:50 maandag 28 maart 2016

De Belgische autoriteiten hebben terreurverdachte Fayçal C vrijgelaten wegens een gebrek aan bewijs. C. werd donderdagavond opgepakt voor de kantoren van het federaal parket. De afgelopen dagen werd gespeculeerd dat hij de derde verdachte van de aanslagen op luchthaven Zaventem was, maar daar lijken de autoriteiten dus geen bewijs voor te hebben gevonden.

Hij is geen onbekende van de autoriteiten. Hij presenteerde zich als verslaggever maar ook als verkondiger van extremistische boodschappen aan vluchtelingen. Hij heeft het herhaaldelijk aan de stok met de autoriteiten gehad.

13:37 maandag 28 maart 2016

De Belgische federale politie heeft een video vrijgegeven van een van de verdachten van de aanslagen in Brussel. Van de video was al vrij snel na de aanslagen een stilstaand beeld verspreid.

De verdachte, gekleed in een witte jas en met een vissershoedje op zijn hoofd, loopt in de video naast de twee mannen die zich dinsdag opbliezen op het vliegveld. De politie vraagt mensen die de man herkennen contact op te nemen.

12:45 maandag 28 maart 2016

Het Belgische parket heeft nog eens drie mensen aangeklaagd op verdenking van deelname aan een terroristische groepering. Een vierde verdachte is vrijgelaten. De vier werden zondag aangehouden tijdens politie-invallen in Brussel en Antwerpen. In het belang van het onderzoek wil het parket geen verdere informatie geven.

12:40 maandag 28 maart 2016

Nog eens vier mensen zijn in het ziekenhuis overleden aan de verwondingen die ze opliepen door de aanslagen in Brussel. De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft dat via Twitter bekendgemaakt. Het totale aantal slachtoffers komt daarmee op 35. De Block rekende in dat aantal de drie daders van de zelfmoordaanslagen niet mee.

Twitter bericht wordt geladen...

22:21 zondag 27 maart 2016

De politie van de Brusselse luchthaven Zaventem wil woensdag niet meer werken op het vliegveld als de veiligheidsmaatregelen daar niet aanzienlijk worden opgeschroefd. Er moet bijvoorbeeld meer personeel worden ingezet voor de beveiliging.

Het Belgische persbureau Belga berichtte zondagavond dat een zegsman van de betrokken politievakbond heeft bevestigd dat er wordt gestaakt als niet aan de eisen wordt voldaan. De bond eiste de maatregelen al voor de bloedige aanslagen van afgelopen dinsdag in de vertrekhal. De luchthavenautoriteiten willen 'Zaventem' woensdag weer openen.

16:53 zondag 27 maart 2016

Premier Charles Michel reageerde verbolgen op de komst van de hooligans naar het Beursplein. "Het is zeer ongepast dat betogers de bezinning aan de Beurs verbreken. Ik veroordeel deze ontsporingen met klem", aldus de regeringsleider.

De Brusselse burgemeester is woedend. "Ik ben verontwaardigd door wat er is gebeurd. Ik stel vast dat dit 'soort crapuul' (gespuis red.) onze mensen komt provoceren tijdens hun rouw." Ook is hij boos op de federale overheid, die dit had kunnen voorkomen. "We werden gisteren al gewaarschuwd, en ik stel vast dat er niets ondernomen is om hun komst naar Brussel te voorkomen", citeert de VRT hem. "Ik wil in ieder geval een reactie van de federale regering op wat hier is voorgevallen."

15:51 zondag 27 maart 2016

Een groot kordon van de oproerpolitie dreef de hooligans vervolgens van het plein af een zijstraat in. Om de menigte daar verder te verspreiden, zette de politie een waterkanon in. Rond 15.30 uur was het plein vrij en konden gewone bezoekers hun eer weer betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen van dinsdag. Op het plein ligt een zee aan bloemen.

15:23 zondag 27 maart 2016

Een herdenking op het Beursplein in Brussel wordt verstoord, meldt de Belgische krant De Morgen. Hoewel een geplande 'Mars tegen de angst' was afgelast na verzoek van de veiligheidsdiensten, kwamen er toch mensen naar het plein om de aanslagen te herdenken.

Een groep van zo'n 450 voetbalhooligans kwam het plein op en scandeerde leuzen als "Belgian hooligans. We zijn thuis."

Er hangt een gespannen sfeer op het plein, constateert een verslaggever van persbureau Belga. De politie sloot rond 15.15 uur het plein af. Niemand mag er nog op, mensen mogen alleen weg.

De Belgische autoriteiten hadden de bevolking juist opgeroepen deze zondag niet de straat op te gaan om te demonstreren.

Hooligans op het Beursplein in BrusselBeeld anp

15:18 zondag 27 maart 2016

De Belgische autoriteiten hebben deze ochtend op dertien plaatsen huiszoekingen gedaan in het kader van antiterreuronderzoeken. In onder meer Mechelen, Brussel, Laken en Molenbeek werden vier panden doorzocht.

Negen mensen zijn meegenomen en verhoord, vijf van hen zijn weer op vrije voeten gesteld, maakte het federaal parket bekend. De onderzoeksrechter zal later op de dag beslissen wat er verder met de vier overige verdachten moet gebeuren.

Wat de veiligheidsdiensten in de panden precies hebben aangetroffen, is nog niet bekendgemaakt.

14:03 zondag 27 maart 2016

De man die vrijdag in het been werd geschoten in Schaarbeek en werd opgepakt, wordt beschuldigd van 'deelname aan activiteiten van een terroristische beweging'.

Dat meldt het Belgische federaal parket. Op grond van de aanklacht kan de man, Abderamane A., langer worden vastgehouden.

Hij wordt in verband gebracht met Reda Kriket, de man die vorige donderdag is ingerekend in de Parijse voorstad Argenteuil, aldus de Belgische publieke omroep VRT. Kriket zou betrokken zijn bij de voorbereiding van een nieuwe aanslag in Frankrijk.

09:39 zondag 27 maart 2016

In een video heeft IS opnieuw de aanslagen in Brussel opgeëist, meldden verschillende Belgische media in de nacht van zaterdag op zondag. Op de beelden is de Antwerpse Syriëganger Hicham Chaib te zien. In het filmpje wordt eerst in het Frans gemeld dat de aanslagen in Brussel slechts 'een waarschuwing' waren en eindigt met een executie van een gevangene.

Daarna verschijnt Chaib die onder meer het volgende tegen de Belgische regering zegt: "De lessen van Parijs hebben jullie blijkbaar niets opgeleverd. Want jullie zijn maar blijven verdergaan met jullie strijd tegen de islam en de moslims. Daarom wil ik zeggen dat de aanvallen in Brussel enkel en alleen de oogst is die jullie hebben gezaaid met jullie eigen handen". Aan het einde van de video executeert hij een geknielde gevangene met twee schoten.

20:18 zaterdag 26 maart 2016

Het lijkt mee te vallen met de schade aan de vertrekhal van de Brusselse luchthaven Zaventem, die dinsdag werd getroffen door een terroristische aanslag. Uit onderzoek is gebleken dat het gebouw stabiel is en dat het gedeelte met de controleposten voor handbagage en passagiers intact is.

Brussels Airport onderzoekt nu de mogelijkheden om tijdelijke incheckbalies te organiseren, meldt de luchthaven zaterdag. Dat doet de luchthaven samen met de vliegmaatschappijen en bagageafhandelaars. Het vliegveld verwacht op zijn vroegst pas dinsdag weer open te gaan.

Brussels Airport herinnert passagiers eraan dat ze nog tot zondag hun auto en bagage kunnen komen ophalen.

17:27 zaterdag 26 maart 2016

De organisatoren van de herdenking die zondag in Brussel plaats zou vinden laten weten gehoor te geven aan het verzoek van de autoriteiten.

"De veiligheid van de burgers is een absolute topprioriteit. Daarom scharen we ons achter de beslissing van de autoriteiten om de manifestatie naar een latere datum te verplaatsen", melden ze in een persbericht. "We roepen op onze beurt alle burgers op om morgen niet naar Brussel te komen."

16:46 zaterdag 26 maart 2016

Van de 28 mensen die dinsdag omkwamen door zelfmoordaanslagen in Brussel zijn er 24 geïdentificeerd. Het gaat om 14 slachtoffers van de aanslag op de luchthaven Zaventem en 10 slachtoffers van de aanslag in metrostation Maalbeek.

Onder de 24 geïdentificeerde slachtoffers zijn acht verschillende nationaliteiten, zo hebben de Belgische autoriteiten zaterdag gemeld. Bij de aanslagen kwamen 31 mensen om, onder wie drie aanslagplegers.

Van de 101 gewonden liggen er nog 62 op de intensive care. Ongeveer de helft van hen heeft ernstige brandwonden. Zij worden later overgebracht naar gespecialiseerde brandwondencentra. De 39 minder zwaar gewonde patiënten liggen op reguliere verpleegafdelingen.

16:01 zaterdag 26 maart 2016

De Belgische autoriteiten hebben zaterdag de bevolking opgeroepen zondag geen herdenking van de aanslagen te houden in de hoofdstad. Het plan was zondag op het beursplein in Brussel een grote rouwplechtigheid te houden.

Eerder op zaterdag riep de plaatselijke politie al op geen tassen of zakken mee naar de plechtigheid te nemen. Later riepen de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur, op om uit veiligheidsoverwegingen helemaal geen bijeenkomst te houden, meldde persbureau Belga. Ze willen dat deze plechtigheid wordt uitgesteld.

14:53 zaterdag 26 maart 2016

Vier mannen die werden opgepakt, blijven aangehouden, zo meldt het federaal parket zaterdag aan De Standaard. Het gaat onder meer om Fayçal C. Volgens Belgische media is C. 'de man met het hoedje' oftewel de derde terrorist op vliegveld Zaventem wiens bomvest niet afging.

Nadat hij door een van de eerste explosies omver werd geblazen raakte C. en zijn bomvest gescheiden. De zelfverklaard journalist verliet daarna de luchthaven en verdween uit beeld.

14:31 zaterdag 26 maart 2016

D66 vindt dat het Europees Parlement een parlementaire enquête moet houden naar het Europese antiterreurbeleid. Dat zei europarlementariër Sophie in 't Veld in het radioprogramma Kamerbreed zaterdag naar aanleiding van de aanslagen in Brussel.

Volgens de politicus blijkt na elke aanslag weer dat er geen informatie wordt gedeeld door de inlichtingendiensten van de EU-lidstaten. Het onderzoek van het EP moet volgens haar duidelijk maken waar het beleid faalt.

Het is onaanvaardbaar dat diensten weigeren om inlichtingen te delen, aldus In 't Veld. "Je moet mensen zekerheid bieden dat je er alles aan gedaan hebt om aanslagen te voorkomen."

12:59 zaterdag 26 maart 2016

De derde terrorist die dinsdag na de explosie van twee bommen is ontkomen, is volgens de Belgische krant Le Soir opgepakt en geïdentificeerd. Het zou gaan om de Belgische Fayçal C., die zichzelf journalist noemt.

C. is donderdag in Brussel aangehouden.

12:41 zaterdag 26 maart 2016

Bill de Blasio, burgemeester van New York, heeft op Twitter de Nederlandse broer en zus Sascha en Alex Pinczowski herdacht. De twee kwamen om op vliegveld Zaventem.

De broer en zus zijn afkomstig uit Maastricht, maar woonden sinds enige tijd in de VS.

Twitter bericht wordt geladen...

12:13 zaterdag 26 maart 2016

De Europese antiterreurcoördinator, de Belg Gilles de Kerchove, gaat ervan uit dat terroristen binnen dit en vijf jaar zullen proberen om ook via het internet aanslagen te plegen. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen proberen in te breken in het beheerssysteem van kerncentrales, stuwdammen, het spoor- of luchtverkeer, zegt hij zaterdag in La Libre Belgique.

"Mijn vrees is dat nieuwe technologieën het mogelijk maken voor geïsoleerde individuen om aanslagen met een grote impact te plegen'', geeft De Kerchove aan.

11:59 zaterdag 26 maart 2016

Door een buitengewone speling van het lot is de derde bom op vliegveld Zaventem niet ontploft. De kracht van bom nummer twee was ­namelijk zo groot dat de zelfmoordterrorist met het hoedje, die even verderop stond te wachten met zijn eigen bompakket, weggeblazen werd, schrijft de Belgische krant Het Nieuwsblad zaterdag.

De derde terrorist stond volgens de krant in het midden van de vertrekhal met zijn trolley te wachten tot het zijn beurt zou zijn om te exploderen. Zover kwam het dus niet. De tweede knal maakte dat de terrorist met het hoedje meters naar ­achteren werd geblazen. Hij bleef enkele seconden liggen. Toen de man samen met anderen weer overeind krabbelde, keek hij even verdwaasd in het rond en liep met de panikerende massa mee naar buiten. Zijn pakket bleef onaangeroerd achter. Eenmaal ­buiten het luchthaven­gebouw raakte hij uit het zicht van de camera's.

10:34 zaterdag 26 maart 2016

Brussel probeert zich te herpakken na de aanslagen van dinsdag. Schrijver Joost Vandecasteele beschrijft de onrust in zijn woonplaats. "Dachten die terroristen echt dat ze ons van ons stuk konden brengen?"

Eerder beschreef Vandecasteele hoe de dinsdag, de dag dat Brussel werd opgeschrikt door de aanslagen, voor hem verliep.

Brusselblog: Aanslag Zaventem gereconstrueerd
Beeld Amaury Miller

09:30 zaterdag 26 maart 2016

Bij de Nederlandse politie zijn de afgelopen dagen 2000 meldingen binnengekomen over onder meer verdachte personen en achtergelaten koffers. Dat zijn er honderden meer dan normaal.

Zo stond woensdagmiddag een deel van Zaandam op z'n kop nadat bezoekers van een MacDonalds daar een 29-jarige man en 37-jarige vrouw op een wc zagen met 'iets met draadjes'. De afgezette omgeving werd urenlang belegerd, onder meer met honden en helikopters. Het bleek loos alarm.

09:21 zaterdag 26 maart 2016

Paroolcolumnist Roos Schlikker laat zich in haar wekelijkse column uit over de aanslagen in Brussel. "Bommen ontploffen door debielen, niet door mensen die bidden".

Roos SchlikkerBeeld Linda Stulic

20:34 vrijdag 25 maart 2016

Op de derde dag na de aanslagen in Brussel zijn de Belgische autoriteiten nog altijd op zoek naar enkele verdachten. Een kort overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen.

- Op diverse plekken in België werden opnieuw politieacties uitgevoerd. Bij twee huiszoekingen in Vorst en Sint-Gillis werden twee personen aangehouden, liet het federaal parket weten. De doorzoekingen hielden verband met de aanslag die donderdagavond werd verijdeld in de Franse stad Argenteuil. Eerder op de dag werd in de Brusselse wijk Schaarbeek een persoon die geen gehoor gaf aan de instructies van de politie neergeschoten.

- De tweede zelfmoordterrorist die zich op luchthaven Zaventem opblies was Najim Laachraoui. Het parket bevestigt daarmee verhalen die donderdag al de ronde deden. Laachraoui wordt ook in verband gebracht met de aanslagen in Parijs van november. DNA van de man werd aangetroffen op een bomgordel die werd gebruikt bij de aanslag op poppodium Bataclan.

- Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon zei tijdens een debat dat iemand op de Belgische ambassade in Turkije heeft geblunderd. Vorige zomer werd Ibrahim El Bakraoui opgepakt aan de Turks-Syrische grens en teruggestuurd, op eigen verzoek, naar Nederland. Volgens Jambon heeft de verbindingsofficier in Turkije 'geblunderd' door de informatie niet sneller door te spelen. Jambon is van plan stappen te nemen tegen de medewerker.

- De Franse president François Hollande waarschuwde voor meer terreurnetwerken die het gemunt hebben op westerse doelwitten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bezocht België voor overleg over de bestrijding van terrorisme.

17:44 vrijdag 25 maart 2016

De Brusselse metrolijnen 1 en 5 die het door een aanslag getroffen station Maalbeek aandoen, rijden weer. Er wordt niet gestopt in Maalbeek, maar de lijnen zijn nu niet meer onderbroken. Dat maakte openbaarvervoerbedrijf MIVB bekend.

16:24 vrijdag 25 maart 2016

De tweede man die zichzelf in de luchthaven Zaventem dinsdag opblies is inderdaad Najim Laachraoui. Het federaal parket bevestigde dit vrijdag. DNA-onderzoek heeft dat onder meer aangetoond.

Laachraoui wordt ook gelinkt aan de aanslagen in Parijs op 13 november. Zijn DNA is onder meer gevonden op een bomgordel die is gebruikt in concertzaal Bataclan.

Dinsdag bliezen twee mannen, Laachraoui en Ibrahim El Bakraoui, zich rond 08.00 uur op in de vertrekhal van de Brusselse luchthaven. Een derde man die met de twee zelfmoordenaars is vastgelegd op bewakingscamera's in de vertrekhal, is nog op de vlucht.

Het broertje van Ibrahim, Khalid, blies zichzelf even na 09.00 uur op in een metro ter hoogte van metrostation Maalbeek.

14:38 vrijdag 25 maart 2016

Een 16-jarige jongen uit Breda is donderdagavond aangehouden omdat hij eerder op de dag naar de politie belde met de mededeling dat hij een aanslag in Brussel ging plegen.

Binnen enkele uren had de politie uitgezocht waar de telefoon zich bevond waarmee was gebeld. Een arrestatieteam viel de woning aan de Markendaalseweg in Breda binnen en hield de jongen aan. De beller zat vrijdag nog vast op het bureau. Het is nog onduidelijk waarom hij het telefoontje pleegde.

14:26 vrijdag 25 maart 2016

In Brussel is vrijdagmiddag een huiszoeking gaande. Speciale politie-eenheden zijn een woning binnengevallen nabij het Meiserplein in Schaarbeek. Bij het begin van de inval klonk een explosie, hoogstwaarschijnlijk een zogeheten flitsgranaat om eventuele aanwezigen te desoriënteren. Er zou een persoon zijn opgepakt, maar nadere informatie ontbreekt.

De Vlaamse omroep VTM meldt dat er "een rugzak met explosieven'' is gevonden.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

09:56 vrijdag 25 maart 2016

De politie heeft vrijdag in de Brusselse deelgemeente Vorst weer iemand aangehouden in verband met het onderzoek naar de terroristische aanslagen van dinsdag.

Donderdagavond zijn in Brussel zes mensen gearresteerd. Drie van de arrestanten werden vlakbij het Justitiepaleis in Brussel uit hun auto gesleurd. Het is niet duidelijk wat de verdachten voor dat gebouw uitvoerden, meldden Belgische media.

09:24 vrijdag 25 maart 2016

De drie Nederlanders die werden vermist na de aanslagen in Brussel, zijn inderdaad onder de dodelijke slachtoffers. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.

De slachtoffers zijn een broer en zus, woonachtig in de Verenigde Staten, en een vrouw uit Deventer.

De Belgische autoriteiten zijn op dit moment nog druk bezig met de identificatie van slachtoffers van zowel de aanslag op het vliegveld als die op metrostation Maalbeek.

Donderdag meldde de Belgische minister Maggie de Block op haar site dat van de 151 gewonden die nog in het ziekenhuis liggen, een tiental nog niet is geïdentificeerd. Ze worden in slaap gehouden omdat ze ernstige brandwonden hebben opgelopen.

Twitter bericht wordt geladen...

09:13 vrijdag 25 maart 2016

Belgische rechercheurs hebben terreurverdachte Salah Abdeslam slechts een uur ondervraagd in de tijd tussen zijn arrestatie vrijdag en de aanslagen in Brussel van dinsdag. Dat hebben Abdeslams advocaat en twee bronnen rond het onderzoek gezegd tegen Politico Europe.

Tijdens het bewuste gesprek in de gevangenis van Brugge, dat afgelopen zaterdag plaatsvond, ging het niet over mogelijke toekomstige terreurdaden.

De onderzoekers gingen volgens de bonnen van Politico Europe chronologisch te werk. Ze stelden de Franse Marokkaan in de eerste plaats vragen over diens betrokkenheid bij de terroristische aanslagen die in november 130 levens eisten in Parijs. "Ze dachten niet aan de mogelijkheid van wat dinsdagmorgen gebeurde'', citeert de in Brussel gevestigde nieuwssite een bron rond het onderzoek.

Omdat Abdeslam erg vermoeid was na een operatie aan zijn been, waar hij tijdens zijn arrestatie in geschoten was, duurde het gesprek maar kort.

Brusselblog: Aanslag Zaventem gereconstrueerd
Beeld anp

08:23 vrijdag 25 maart 2016

België verlaagt het dreigingsniveau van hoogste dreiging (vier) naar een na hoogste (drie), twee dagen na de bomaanslagen in Brussel. Na de verlaging van het dreigingsniveau zullen er geen systematische controles meer zijn bij de grote treinstations. In plaats daarvan komen er willekeurige controles bij de ingangen van stations, aldus het crisiscentrum.

08:11 vrijdag 25 maart 2016

Nog steeds liggen er 121 slachtoffers van de aanslagen in Brussel in een ziekenhuis. Van hen liggen 63 op de intensive care. Van de vier slachtoffers die nog in coma lagen en onbekend waren, zijn intussen twee personen geïdentificeerd.

08:10 vrijdag 25 maart 2016

Terreurverdachte El Bakraoui was onbekend voor de Nederlandse autoriteiten. Dat schrijft minister Ard van der Steur donderdag aan de Tweede Kamer. Hij is wel door Turkije naar Nederland uitgezet, maar hij stond in ons land niet geregistreerd in de opsporingssystemen. Er waren geen verdenkingen tegen hem van strafbare feiten.

07:16 vrijdag 25 maart 2016

De Tweede Kamer heeft het debat over de aanslagen in Brussel uitgesteld, omdat de brief van het ministerie van Veiligheid en Justitie over Ibrahim El Bakraoui er nog niet is. De zelfmoordterrorist die betrokken was bij de aanslagen zou volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan naar Nederland zijn uitgezet. De brief wordt nog wel donderdag verwacht.

Geert Wilders van de PVV kreeg zo ongeveer de hele Kamer achter zich in zijn kritiek dat het zo geen debatteren wordt. "We moeten de brief nog lezen, we hebben dan nog vragen, het is tè belangrijk om het zo te doen.''
De regeringspartijen hadden het donderdag wel willen houden, maar sloten zich aan bij de wens van de hele oppositie.
Het debat wordt volgende week, waarschijnlijk dinsdag, gevoerd.

07:08 vrijdag 25 maart 2016

Vliegveld Zaventem bij Brussel blijft zeker nog tot en met zondag gesloten voor alle passagiersvluchten. Op zijn vroegst maandag zal het vliegveld weer opengaan, liet Brussels Airport donderdag weten.

11:22 donderdag 24 maart 2016

Terreurverdachte Salah Abdeslam vecht zijn uitlevering naar Frankrijk niet langer aan. Zijn advocaat Sven Mary bevestigde dit donderdag tegenover media. Abdeslam, die wordt gezien als een van de daders van de bloedige aanslagen in Parijs op 13 november, werd vrijdag opgepakt in Brussel.

Eerder verzette Abdeslam zich tegen uitlevering aan Frankrijk. Nu zou hij zelfs 'zo snel mogelijk'' naar Frankrijk willen om daar verklaringen af te leggen.

Sinds de aanslagen dinsdag op een luchthaven en een metrostation in Brussel zou Abdeslam niet meer willen meewerken met de Belgische autoriteiten.

Abdeslam en twee kompanen moesten donderdag voor een rechter verschijnen die zou oordelen over verdere aanhouding. De zaak is verschoven tot 7 april.

10:29 donderdag 24 maart 2016

Volgens advocaat André Seebregts, die veel terrorismeverdachten bijstaat, gebeurt het redelijk vaak dat 'jongens' Turkije niet in mogen en worden teruggestuurd, ook als er geen concrete verdenking tegen hen is. Hij denkt dat er een soort lijst bestaat, waar ze op staan omdat ze optrekken met anderen die wel verdacht zijn. Bij aankomst op Schiphol staat er soms iemand te wachten van de AIVD, soms kunnen ze gewoon doorlopen en worden ze een tijdje later thuis bezocht.

Woensdagavond werd duidelijk dat Turkije vorig jaar een van de verdachten van de aanslagen in Brussel heeft 'teruggewezen' naar Nederland, het zou niet gaan om een uitlevering. De man zou in juli naar Nederland zijn gestuurd nadat hij een maand eerder in de buurt van de grens met Syrië was opgepakt. Hij was toen bij de Belgische autoriteiten nog niet bekend voor terrorisme.

Op de vraag hoe het komt dat zo iemand dan naar Nederland gestuurd wordt en niet naar België, verwijst Seebregts naar de open grenzen in Europa. "Hij heeft natuurlijk het recht om in Nederland te verblijven. Het maakt de Turken dan niet heel veel uit waar ze hem heen sturen, vermoed ik. Ik zie niet waarom ze zouden weigeren een Belg naar Nederland te sturen.''

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is aan het uitzoeken hoe het precies zit met de Belgische terreurverdachte die door Turkije naar Nederland zou zijn teruggewezen en verwacht later in de ochtend met meer informatie te komen.

09:52 donderdag 24 maart 2016

In de Al Kabir-moskee aan de Weesperzijde vindt vrijdag een herdenking plaats voor de slachtoffers van de aanslag. Organisator is het Veiligheidspact tegen Discriminatie, dat ook stil wil staan bij de (recente) aanslagen in Parijs, Beiroet en Istanbul.

08:04 donderdag 24 maart 2016

Bij de aanslag in de metro bij het station Maalbeek in Brussel dinsdag was een tweede terrorist betrokken. De man zou op bewakingscamera's te zien zijn met een grote tas. Dat meldt de Waalse omroep RTBF donderdag.

De omroep weet nog niets over de identiteit van de vermeende tweede terrorist. Het is ook niet bekend of de tweede betrokkene bij de explosie omkwam of op de vlucht is.

07:43 donderdag 24 maart 2016

De derde Nederlander die na de aanslagen in Brussel wordt vermist is volgens dagblad Tubantia de 41-jarige Elita Weah uit Deventer.

Weah zou dinsdag via vliegveld Zaventem naar Amerika vliegen, maar is sinds de aanslagen zoek. Vriendin Monica Ambrose vreest het ergste: "We are praying for her. Het is verschrikkelijk wat er gebeurt. Ze ging juist naar Amerika toe voor een begrafenis van een familielid. Dit is een verschrikkelijk gevoel."

06:26 donderdag 24 maart 2016

Bij de grens tussen België en Nederland is er donderdagochtend al vroeg vertraging door de extra controles na de aanslagen in Brussel. Bij de grensovergang op de E314 vanaf Maasmechelen kost het volgens de ANWB al een half uurextra om Nederland ter hoogte van Geleen in te kunnen rijden.

In België is de ring Antwerpen via de haven ook deels versperd omdat een Nederlandse vrachtwagen lading heeft verloren.

02:18 donderdag 24 maart 2016

De plannen van terreurorganisatie IS voor de aanslagen in Brussel waren vooraf bekend bij westerse veiligheidsdiensten, inclusief de Belgische. Dat schrijft althans de Israëlische krant Haaretz, zonder bronnen vor die stelling prijs te geven.

Volgens de krant beschikten de veiligheidsdiensten over "precieze informatie". "Ze wisten, met een hoge mate van zekerheid, dat aanslagen waren gepland in de zeer nabije toekomst", schrijft Haaretz. Dat luchthaven Zaventem doelwit zou zijn, was volgens het dagblad duidelijk. Het lijkt er volgens de bronnen van Haaretz op dat de diensten ook informatie hadden over de aanslag op de metro. Toch werd niet adequaat ingegrepen.

Voor zover bekend, zouden de plannen zijn beraamd in Raqqa, de 'hoofdstad' van het zelfverklaarde kalifaat.

21:04 woensdag 23 maart 2016

Zo'n 150 mensen hebben woensdag in de Belgische ambassade in Den Haag het condoleanceregister getekend ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen van Brussel. Dit heeft een zegsman van de diplomatieke vertegenwoordiging woensdagavond laten weten.

Tot de ondertekenaars behoren de leden van een delegatie van het kabinet onder leiding van premier Rutte, de voorzitters van Eerste en Tweede Kamer, fractieleiders van politieke partijen en burgemeester Van Aartsen van Den Haag. Ook tal van ambassadeurs en de directeur-generaal van de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) kwamen naar de kanselarij van de ambassade aan de Johan van Oldenbarneveltlaan.

Het condoleanceregister is ook getekend door gewone burgers, Nederlanders, Belgen en mensen uit andere landen. Tekenen kan ook donderdag en vrijdag nog.

21:01 woensdag 23 maart 2016

Turkije heeft vorig jaar een van de verdachten van de aanslagen in Brussel "teruggewezen'' naar Nederland. Dat heeft de Belgische minister van Justitie Koen Geens woensdag gezegd. Volgens hem was er geen sprake van uitlevering.

Geens reageerde op uitlatingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Die zei dat de man in juli naar Nederland was uitgezet, nadat deze een maand eerder in Gaziantep, in de buurt van de grens met Syrië, was opgepakt.

"Ik weet niet zeker of België op de hoogte was,'' zei Geens woensdagavond tegen de Vlaamse omroep VRT. "Ik weet wel dat hij naar Nederland is teruggewezen door Turkije. Op dat moment was de betrokkene bij ons niet bekend voor terrorisme.''

Het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag laat weten de zaak uit te zoeken. Het departement slaagt er waarschijnlijk niet in woensdag nog te reageren, aldus een woordvoerster.

20:53 woensdag 23 maart 2016

De daders van de aanslagen van dinsdag in Brussel hadden op Tweede Paasdag willen toeslaan, maar vervroegden de terreuroperatie wegens de arrestatie van Salah Abdeslam. Dat meldt de Vlaamse televisiezender VTM op gezag van ingewijde bronnen.

Eerder spraken terrorismedeskundigen al het vermoeden uit dat de berichten dat Abdeslam bereid zou zijn tegen de politie te verklaren zijn kompanen tot haast hebben aangezet. Het aandeel van Abdeslam in de aanslagen is nog altijd onduidelijk.

19:32 woensdag 23 maart 2016

Turkije heeft een van de verdachten van de aanslagen in Brussel vorig jaar uitgezet naar Nederland. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag gezegd.

De verdachte werd later door het kantoor van de Turkse president geïdentificeerd als Ibrahim El Bakraoui, die zich dinsdag op het Brusselse vliegveld Zaventem opblies.

De man werd volgens Erdogan in juni opgepakt in Gaziantep in het zuiden van Turkije en een maand later uitgezet. Het is onduidelijk wat er na de uitzetting precies is gebeurd.

19:30 woensdag 23 maart 2016

Ook vrijdag zullen er geen passagiersvluchten vertrekken of landen op de Brusselse luchthaven. Dat maakte Brussels Airport woensdagavond bekend.

Er zal vanaf woensdagavond al wel enig vliegverkeer plaatsvinden. Dan gaat het om vrachtvluchten en vluchten met privéjets (uitgevoerd door General Aviation).

Het onderzoek naar de bloedige en dodelijk terreuraanslagen in de vertrekhal van de luchthaven Zaventem is nog steeds gaande.

"Wij kunnen helaas nu geen indicatie geven over wanneer de vertrekhal vrijgegeven kan worden en klaar zal zijn voor inspectie door personeel van de luchthaven om de schade te bepalen en te beginnen met de reconstructie,'' aldus de persverklaring.

18:48 woensdag 23 maart 2016

De tweede man die zichzelf opblies op de luchthaven van Brussel zou zijn geïdentificeerd. Het zou volgens een bron tegen de Vlaamse krant De Standaard gaan om Najim Laachraoui, een gesignaleerd staande Syriëstrijder.

Eerder op de dag maakte het federaal parket bekend dat twee broers betrokken zijn bij de dodelijke terreuraanslagen in Brussel van dinsdag: Ibrahim El Bakraoui blies zichzelf op in de vertrekhal van het vliegveld, zijn broertje Khalid deed dat even later in een metro ter hoogte van station Maalbeek.

De autoriteiten zoeken in ieder geval nog naar een derde man die op de luchthaven was. Hij verliet volgens het Openbaar Ministerie nog voor de explosies het vliegveld en liet zijn bomtas achter.

17:32 woensdag 23 maart 2016

De Tweede Kamer herdenkt morgen om 14.00 uur de aanslagen in Brussel. De Kamer stond gisteren al kort stil bij de radicaalislamitische terreur in de Belgische en Europese hoofdstad.

Onze manier van leven ligt onder vuur, zei premier Mark Rutte toen in een toespraak. Kamervoorzitter Khadija Arib zei dat een open en vrije samenleving nooit zal wijken voor dit soort geweld.

17:17 woensdag 23 maart 2016

Een derde Nederlander wordt vermist na de aanslagen in Brussel. Dat twitterde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Twitter bericht wordt geladen...

16:55 woensdag 23 maart 2016

Het aantal koffers dat op de luchthaven van Brussel door passagiers is achtergelaten na de aanslag van dinsdag is niet bekend. "We weten niet exact hoeveel mensen er op het moment van de aanslag op het vliegveld waren en we weten ook niet of mensen al dan niet hun spullen hebben achtergelaten of meegenomen,'' meldde een woordvoerster van Brussels Airport woensdag.

De omvang van de hoeveelheid bagage is bovendien lastig inschatten omdat het personeel nog niet de luchthaven in is geweest en dat ook nog niet kan. Het gerechtelijk onderzoek is nog gaande. "Wij kunnen daarom geen visuele vaststelling doen omtrent het aantal koffers dat er staat. Speculeren daarover heeft weinig zin,'' aldus de woordvoerster.

Passagiers die hun koffers terug willen moeten geduld hebben. Er is hen verzocht in eerste instantie contact te zoeken met de luchtvaartmaatschappij waar mee ze vlogen of zouden vliegen.

Ook kan gebruik worden gemaakt van een formulier op de website van het vliegveld, waarmee verloren bagage kan worden gemeld.

Luchthaven Zaventem blijft ook donderdag nog gesloten, zo werd eerder woensdag meegedeeld.

16:52 woensdag 23 maart 2016

De man die zich dinsdag opblies in de vertrekhal van de Belgische luchthaven bij Zaventem vreesde "in de cel te belanden''. Hij voelde zich opgejaagd, niet veilig en "wist niet meer wat te doen''.

Dat staat in zijn testament, dat de autoriteiten vonden op een laptop in een vuilnisbak in Schaarbeek. Tijdens een persconferentie woensdag citeerde de procureur uit het testament van de zelfmoordenaar.

Ibrahim El Bakraoui (1986) blies zichzelf op op de luchthaven. Zijn broertje Khalid (1989) deed dat even later in een metro ter hoogte van station Maalbeek.

14:27 woensdag 23 maart 2016

De interland tussen België en Portugal gaat toch door. Het duel zou oorspronkelijk komende dinsdag in het Koning Boudewijnstadion in Brussel worden gespeeld, maar vanwege de terreurdreiging in de Belgische hoofdstad werd afgezien van de wedstrijd. Het vriendschappelijk onderonsje wordt nu gespeeld in het Portugese Leiria.

14:14 woensdag 23 maart 2016

De Hoge Hotelschool in Maastricht leeft intens mee met de ouders van de twee Nederlanders die sinds dinsdag in Brussel vermist worden.

Vader Pinczowski van dochter Sascha en zoon Alexander is docent aan de school. Beide kinderen waren op Zaventem, toen de explosies plaatsvonden en sindsdien heeft de familie niets meer van hen vernomen.

"Pinczowski is hier een uitermate geliefd docent'', aldus een woordvoerder van de school. "Dit raakt iedereen heel hard. We hopen het allerbeste voor hem en zijn familie.''

14:08 woensdag 23 maart 2016

De man die de metro bestuurde waarin een man zich ter hoogte van metrostation Maalbeek opblies, is vandaag al weer aan het werk gegaan. Dat weet brusselsnieuws.be te melden.

De metrobestuurder, Christian Delhasse, raakte niet gewond bij de aanslag. Daarom ziet hij geen reden om thuis te blijven. De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB stemde daarin toe.

14:02 woensdag 23 maart 2016


Een delegatie van het kabinet is vanmiddag aanwezig bij de herdenking van de aanslagen in Brussel op de Belgische ambassade in Den Haag.

Premier Rutte zal hier namens het kabinet spreken. Tijdens de herdenking wordt een minuut stilte gehouden.

13:56 woensdag 23 maart 2016

Te midden van marktbezoekers, kooplui en pers had de koning het verder over van een "even laffe als verschrikkelijke aanslag''.

"Máxima en ik leven heel erg mee, intens mee, met allen die getroffen zijn door deze verschrikkelijke daad. We leven mee met de nabestaanden en hopen dat de gewonden snel weer beter zullen zijn.''

13:46 woensdag 23 maart 2016

Koning Willem-Alexander heeft opnieuw gereageerd op de aanslagen in Brussel. Hij deed dat op de Haagse markt tijdens een bezoek aan de wijk Transvaal en de Schilderswijk:

"We moeten gewoon onze rug recht houden. Dit is een aanval op onze open en vrije samenleving. Net zoals Parijs vorig jaar is Brussel op een verschrikkelijke manier getroffen."

13:30 woensdag 23 maart 2016

Tijdens de huiszoeking in Schaarbeek werden 15 kilo explosieven, 150 liter aceton, 30 liter zuurstofwater, ontstekingsmechanisme, een grote tas gevuld met vijzen en bouten en materiaal om bommen te maken.

Op een laptop werd het testament van Ibrahim El Badraoui gevonden.

13:24 woensdag 23 maart 2016

De derde bom is waarschijnlijk niet afgegaan omdat iemand Najim Laachraoui in de gaten heeft gehad. De 24-jarige terreurverdachte is op de vlucht geslagen en wordt gezocht.

13:21 woensdag 23 maart 2016

Op de persconferentie wordt aangegeven dat niet beide broers El Badraoui op de luchthaven aanwezig waren. Ibrahim was op de luchthaven, Khalid pleegde de aanslag bij de metro Maalbeek.

Op de videobeelden van luchthaven Zaventem zijn drie personen te zien. De middelste is de 29-jarige Ibrahim El Bakraoui.

13:20 woensdag 23 maart 2016

Op de persconferentie in Brussel worden 31 doden en 270 gewonden gemeld. Dit aantal gaat nog oplopen.

Het terreurniveau blijft voorlopig op 4.

13:18 woensdag 23 maart 2016

Inmiddels zijn verschillende huiszoekingen gedaan waarbij ook een aanhouding is verricht. Het gaat hierbij niet om Laachraoui. Huiszoekingen werden gedaan na de tip van de taxichauffeur.

13:15 woensdag 23 maart 2016

,,De eerste explosie vond plaats op 7.58,28 uur, de tweede volgde nog geen minuut later." Ibrahim El Badraoui werd geïdentificeerd aan de hand van vingerafdrukken.

De explosieven die door de verdachte in lichte kleding zijn meegebracht, waren het zwaarste. Deze ging niet af in bijzijn van onschuldige aanwezigen. Vuurwapens werden niet gevonden.

13:12 woensdag 23 maart 2016

In Brussel is de persconferentie van de veiligheidsdiensten, het crisiscentrum en het parket begonnen. De namen van de broers El Badraoui worden bevestigd. Net als het verhaal van de taxichauffeur die het drietal naar Zaventem heeft gebracht.

13:00 woensdag 23 maart 2016

,,Ik doe opnieuw een oproep tot alle mensen van goede wil om deze afschuwelijke wreedheden, die enkel dood, terreur en ontzetting teweegbrengen, eenstemmig te veroordelen", zo sprak Paus Franciscus tijdens de algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein. De hele Belgische bevolking en de nabestaanden van de slachtoffers liggen hem na aan het hart en hij bidt voor hen.

Brusselblog: Aanslag Zaventem gereconstrueerd
Beeld photo_news

12:36 woensdag 23 maart 2016

De Belgische koning Filip gaat vanmiddag naar de nationale luchthaven waar dinsdag een aanslag werd gepleegd in de vertrekhal. Filip wordt vergezeld door koningin Mathilde.

Het koningspaar ontmoet op het vliegveld personen die dinsdag hebben deelgenomen aan de hulp- en veiligheidsoperaties en met de operationele ploegen die de luchthaven opruimen, maakte het paleis bekend.

Bij de aanslagen op het vliegveld en in een metrostation in Brussel kwamen 31 mensen om het leven en zeker 260 mensen raakten gewond.

12:35 woensdag 23 maart 2016

De man die vanochtend is opgepakt in Brussel is toch niet de terreurverdachte Najim Laachraoui. De Franstalige krant La Dernière Heure trekt de berichtgeving in. De man die in de pizzeria zou zijn aangehouden, is iemand anders.

12:28 woensdag 23 maart 2016

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt dat er na de aanslag op vliegveld Zaventem twee Nederlanders worden vermist. Limburgse media meldden dinsdagavond al dat de familie van de broer en zus voor hun lot vreesde.

,,Een vreselijke situatie voor de familie die in onzekerheid zit. Onze medewerkers staan in nauw contact met hen. De ambassade doet er alles aan om bij de Belgische autoriteiten snel duidelijkheid te krijgen'', liet minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag weten.

12:18 woensdag 23 maart 2016

Op donderdag zullen ook nog geen vluchten van en naar vliegveld Zaventem gaan. De luchthaven blijft gesloten.

Twitter bericht wordt geladen...

12:16 woensdag 23 maart 2016

De oefeninterland tussen België en Portugal, die dinsdag op het programma stond, gaat definitief niet door. Dat maakte de Belgische voetbalbond bekend.

Twitter bericht wordt geladen...

12:05 woensdag 23 maart 2016

Het is nog altijd niet bevestigd dat terreurverdachte Najim Laachraoui is aangehouden. Hij was de derde persoon, naast de broers El Badraoui op luchthaven Zaventem, van wie de bom uiteindelijk niet af ging. Hij overleefde als enige van de drie de aanslag.

12:00 woensdag 23 maart 2016

Om klokslag 12.00 uur was het overal in België een minuut stil ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Twitter bericht wordt geladen...

11:57 woensdag 23 maart 2016

De familie Pinczowski uit Maastricht heeft sinds de aanslagen op Zaventem niets meer van kinderen Alexander en Sascha gehoord. Dat meldt Limburg1. De broer en zus waren op weg naar New York, waar ze beiden wonen. De kinderen waren aan het bellen met hun ouders toen de bom ontplofte. Daarna is er geen contact meer geweest.

11:49 woensdag 23 maart 2016

De oefeninterland tussen België en Portugal die op dinsdag stond gepland in het Koning Boudewijn Stadion, gaat waarschijnlijk niet door. De stad Brussel heeft dit aan de Belgische voetbalbond verzocht.

11:47 woensdag 23 maart 2016

De geplande verhoren met Salah Abdeslam wordt voorlopig uitgesteld naar donderdag. De terreurverdachte werd vrijdag aangehouden voor de aanslagen in Parijs.

11:40 woensdag 23 maart 2016

Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken in België heeft meer dan 10.000 oproepen gekregen via 1771, het noodnummer dat geactiveerd werd naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. Het noodnummer 1771 is vandaag nog steeds bereikbaar.

Brusselblog: Aanslag Zaventem gereconstrueerd
Beeld photo_news

11:36 woensdag 23 maart 2016

Bij de wielerwedstrijd Dwars door Vlaanderen krijgen alle renners een rouwbandje van de organisatie. De wedstrijd gaat ondanks de aanslagen 'gewoon' door.

Voor de start van Dwars door Vlaanderen zal het peloton een minuut stilte in acht nemen. Het vertreksein wordt om 11.50 uur gegeven.

Twitter bericht wordt geladen...

11:34 woensdag 23 maart 2016

De Brusselse hotels blijven gratis kamers ter beschikking stellen voor wie getroffen is door de aanslagen in Brussel. Dat meldt De Morgen. Brussels Hotels Association (BHA) stelde honderden kamers ter beschikking. Een informatielijn kreeg zowat 150 oproepen binnen.

11:33 woensdag 23 maart 2016

Het Belgische federale parket houdt om 13.00 uur een persconferentie bij het hoofdkwartier in Brussel. Mogelijk wordt daar meer duidelijk over de aanhouding van Najim Laachraoui.

11:25 woensdag 23 maart 2016

Yvan Mayeur, burgemeester van Brussel, heeft gezegd dat metrostation Maalbeek nog weken blijft afgesloten. De Wetstraat, de verkeersader waaraan het station grenst, is nog afgesloten.

11:19 woensdag 23 maart 2016

Najim Laachraoui zou tijdens zijn aanhouding in een pizzeria hebben gezeten, zeggen Belgische media. Deze berichtgeving is nog niet bevestigd.

10:56 woensdag 23 maart 2016

De derde verdachte van de aanslag op vliegveld Zaventem zou zijn opgepakt. Dat meldt La Dernière Heure. De aanhouding zou in de Brusselse wijk Anderlecht zijn geweest. De aanhouding is nog niet bevestigd.

De 24-jarige Najim Laachraoui was een bekende van Salah Abdeslam en is de man in het lichte outfit die door camera's werd gezien op vliegveld Zaventem, kort voor de aanslag. Laachraoui gebruikte lange tijd de schuilnaam Soufiane Kayal en wordt in verband gebracht met zowel de aanslagen in Brussel als de aanslagen in Parijs.

Brusselblog: Aanslag Zaventem gereconstrueerd
Beeld -

Twitter bericht wordt geladen...

10:36 woensdag 23 maart 2016

Alle overheidsgebouwen in Nederland voeren donderdag de vlaggen halfstok. Ook vertegenwoordigingen in het buitenland worden verzocht zich aan deze instructie van premier Rutte te houden.

10:18 woensdag 23 maart 2016

Over de broers El Badraoui wordt steeds meer bekend. Het duo kwam eerder al in aanraking met de politie en sinds de aanslagen in Parijs werden ze gelinkt aan de terreurcel waar de aanslag werd voorbereid. Khalid kwam nog meer onder de aandacht toen hij onder een valse naam meerdere woningen huurde, onder meer de flat in Vorst waar vorige de schietpartij plaatsvond.

Khalid (27) werd al eens voor vijf jaar cel veroordeeld voor het gewelddadig stelen voor auto's. Zijn broer Ibrahim werd veroordeeld voor negen jaar cel voor een gewapende overval en schotenwisselingen met de politie.

Over de daders van de aanslag bij het metrostation is nog weinig bekend.

09:48 woensdag 23 maart 2016

Overal in Brussel zijn veel militairen op de been. Vooral op openbare plekken, zoals metro- en treinstation, staan zwaargewapende militairen. De ochtend is tot nu toe rustig verlopen.

09:46 woensdag 23 maart 2016

Op het Centraal Station in Brussel ontstaan lange wachtrijen door de verscherpte controles. Alle bagage wordt gecontroleerd en mensen worden in rijen gezet op hun weg naar buiten.

Twitter bericht wordt geladen...

09:40 woensdag 23 maart 2016

De Belgische koning Filip en koningin Mathilde bezoeken woensdagochtend het Erasmus Ziekenhuis in de Brusselse gemeente Anderlecht. Zij ontmoeten daar onder anderen slachtoffers van de aanslagen en verplegend personeel.

09:18 woensdag 23 maart 2016

'Totale ontreddering in Brussel', 'Brussel in shock', 'Recht in ons hart'; de ochtendkranten staan uitgebreid stil bij de aanslagen in de Belgische hoofdstad.

09:10 woensdag 23 maart 2016

Het vliegveld van Toulouse is weer vrijgegeven nadat het enige tijd was ontruimd. Een verdacht pakketje werd aangetroffen, maar het bleek later loos alarm.

08:46 woensdag 23 maart 2016

Verschillende media melden dat Najim Laachraoui de derde verdachte op de beelden op vliegveld Zaventem is. De 24-jarige Laachraoui is een bekende van Abdeslam en staat bekend als 'bommenmaker'. Hij wordt ook in verband gebracht met de aanslagen in Brussel.

Laachraoui is een ex-Syriëganger die afkomstig is uit de wijk Schaarbeek.

LaachrouiBeeld epa

08:39 woensdag 23 maart 2016

Zangeres Adele heeft tijdens haar concert in Londen dinsdagavond enkele nummers opgedragen aan de slachtoffers in Brussel. "Het volgende nummer is Make You Feel My Love en is voor Brussel. Ik wil dat jullie allemaal meezingen zodat ze ons kunnen horen."

08:36 woensdag 23 maart 2016

Hoewel het dreigingsniveau in Nederland is gehandhaafd op 'substantieel', kun je er donder op zeggen dat uitgebreid is gewikt en gewogen over de status van de veiligheid in Europa. Dit zegt Arthur Docters van Leeuwen, in 1989 hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst, de huidige AIVD. "Iedereen heeft ongetwijfeld met iedereen gebeld," aldus Docters van Leeuwen, doelend op de diverse ministeries, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, en de diverse betrokken andere instanties. Hij sprak gisteravond voor BNR-radio over de gevolgen van de aanslagen in Brussel.

Volgens Van Leeuwen moet er rekening mee gehouden worden dat wat in België kan, ook in Nederland kan gebeuren. Hij wees er op dat de terreur dichterbij komt, tot enkele tientallen kilometers van de Nederlandse grens, en dat de intensiteit ervan toeneemt. "Met deze aantallen begint het wel vervelend te worden, zacht uitgegedrukt." Er is wel sprake van 'goede intelligente. "As men claimt dat men behoorlijk veel heeft ondervangen is dat waar," zegt Docters van Leeuwen. Maar het is volgens hem onmogelijk iedereen zo te volgen dat een aanslag onmogelijk is.

Arthur Docters van LeeuwenBeeld anp

08:26 woensdag 23 maart 2016

In Brussel proberen bewoners op de dag na de aanslagen hun weg te vinden. Het vliegveld Zaventem blijft dicht, net als het bijbehorende treinstation. De internationale treinen gaan naar verwachting wel weer rijden.

De metrostations zijn alleen geopend tussen 7.00 uur en 19.00 uur. Niet alleen lijnen rijden. Het zorgt voor grote wachtrijen.

Twitter bericht wordt geladen...

08:14 woensdag 23 maart 2016

Volgens het Franse RBTF zijn twee van de drie terroristen inmiddels geïdentificeerd. Het zou gaan om de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui. Ze waren bekenden van de politie door hun activiteiten in de georganiseerde misdaad. Met terrorisme werden ze niet in verband gebracht.

Brusselblog: Aanslag Zaventem gereconstrueerd
Beeld -

08:06 woensdag 23 maart 2016

Salah Abdeslam, die vrijdag werd opgepakt in Molenbeek, had dinsdag ook betrokken moeten zijn bij de aanslagen in Brussel. Dat meldt Politico. Die conclusie wordt getrokken na de vondst van de ontstekingsmechanismen in het appartement waar de terreurverdachte aanwezig was.

08:03 woensdag 23 maart 2016

Diverse koepelorganisaties van moskeeën en moslims willen vrijdag op de Dam een bijeenkomst houden om hun steun aan het door de aanslagen getroffen België te betuigen. Dat zegt de de Raad van Marokkaanse Moskeeën (RMMN) woensdag in een verklaring die namens de diverse organisaties is uitgebracht.

08:01 woensdag 23 maart 2016

In het Zuid-Franse Toulouse wordt op dit moment het vliegveld ontruimd. Waarom dat gebeurt, is nog niet duidelijk.

Twitter bericht wordt geladen...

21:58 dinsdag 22 maart 2016

De treinen richting België gaan woensdag weer rijden. Dat heeft de NS dinsdagavond laten weten.
In overleg met de autoriteiten en de spoorpartners - NMBS en Thalys - is besloten om vanaf woensdagochtend vroeg de treinen van en naar België weer te laten vertrekken. Thalys en Intercity Brussel zullen daarmee weer volgens de dienstregeling rijden.

Advies aan reizigers is wel om kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

21:54 dinsdag 22 maart 2016

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Brussel afschaalt van rood naar geel. Dat houdt in dat reizen niet meer afgeraden wordt, maar voorzichtigheid geboden blijft. Er zijn volgens het ministerie nog altijd veiligheidsrisico's verbonden aan de Belgische hoofdstad.

Twitter bericht wordt geladen...

20:17 dinsdag 22 maart 2016

In Brussel wordt zondag een zogenoemde "mars tegen de angst" gelopen. Initiatiefnemer is Emmanuel Foulon, woordvoerder van het Europees Parlement. “Iedere Europese burger is aangevallen in zijn rechten en zijn vrijheden. Het is belangrijk om te tonen dat België zich weigert te onderwerpen aan het terrorisme”, aldus Foulon.

De tocht vertrekt om 2 uur 's middags vanaf de Beurs.

19:43 dinsdag 22 maart 2016

Bij een huiszoeking in de Brusselse gemeente Schaarbeek heeft de politie dinsdag een spijkerbom, chemische stoffen en een zwarte vlag van Islamitische Staat aangetroffen.

Dat meldt het Belgisch federaal parket dinsdagavond. Over het hele land worden getuigen verhoord en vinden huiszoekingen plaats, aldus het parket. Wel wordt voorzichtig met informatie omgesprongen. Onderzoeksgegevens worden alleen vrijgegeven 'als die geverifieerd is en het onderzoek niet schaadt', aldus de opsporingsinstantie.

19:13 dinsdag 22 maart 2016

De aanslagen op de Brusselse luchthaven zijn vermoedelijk gepleegd door zelfmoordenaars. Dat zei de procureur van het Federaal Parket vanavond tijdens een persconferentie. De autoriteiten hebben een foto verspreid van drie verdachten, ieder achter een bagagetrolley. Twee van hen bliezen zich vermoedelijk op, zei de procureur.

19:11 dinsdag 22 maart 2016

De Amerikaanse keten van koffieshops Starbucks heeft dinsdag aangekondigd dat het al zijn vestigingen in België tot nader order sluit, in verband met de aanslagen in Brussel. "We volgen de situatie op de voet en geven meer info zodra we die hebben", aldus de groep.

Volgens de keten is bij een van de ontploffingen op Brussels Airport de gevel van hun winkel op de luchthaven vernield. "Al onze personeelsleden zijn in veiligheid, al is er een die kleinere verwondingen heeft opgelopen", meldt Starbucks.

18:51 dinsdag 22 maart 2016

Het Paleis op de Dam kleurt vanavond, net als de Domtoren in Utrecht, rood-geel-zwart, de kleuren van de Belgische vlag.

Twitter bericht wordt geladen...

18:40 dinsdag 22 maart 2016

De controles aan de grens tussen België en Nederland hebben vanmiddag geleid tot flinke files. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Na de aanslagen in Brussel zijn de controles op de snelwegen tussen Antwerpen en Bergen op Zoom (A4), tussen Antwerpen en Breda (A16) en tussen Brussel en Geleen (A76) aangescherpt.

Twitter bericht wordt geladen...

18:22 dinsdag 22 maart 2016

RTL Nieuws heeft een video van de Belgische omroep VRT verspreid waarin een arts van een Vlaams ziekenhuis uitlegt wat een spijkerbom, die door de aanslagplegers op Zaventem werd gebruikt, voor schade kan veroorzaken.

18:16 dinsdag 22 maart 2016

Wielerwedstrijd Dwars door Vlaanderen gaat woensdag voorlopig gewoon door. Dat liet de organisatie van de koers dinsdag aan het einde van de middag weten na overleg met de politie. Er werd eerder rekening gehouden met een afgelasting na de aanslagen in Brussel. Het zou wel nog kunnen dat de regering beslist dat er niet gekoerst mag worden. Ook is het de vraag of alle ploegen wel aan de start kunnen verschijnen vanwege het verstoorde vliegverkeerd.

18:13 dinsdag 22 maart 2016

De Belgische politie heeft vanmiddag huiszoeking verricht in huizen in de Brusselse deelgemeentes Jette en Schaarbeek. Dat meldt de Waalse omroep RTBF op gezag van bronnen bij het gerecht. Het is onduidelijk of de actie iets heeft opgeleverd.

De politie is op zoek naar minstens één verdachte, die te zien zou zijn op een beeld van een bewakingscamera van vliegveld Zaventem dat Belgische media hebben gepubliceerd. Hij draagt op de afbeelding een witte jas of vest en een zwart hoedje.

18:12 dinsdag 22 maart 2016

Islamitische Staat heeft dinsdagmiddag in een verklaring laten weten dat 'er zwarte dagen zullen komen' als antwoord op de agressie die tegen de organisatie is gericht.

'Wij beloven dat er voor de alliantie tegen Islamitische Staat zwarte dagen zullen komen,' aldus een via internet verspreide verklaring van IS, nadat de extremisten eerder al de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Brussel hadden opgeëist.

18:05 dinsdag 22 maart 2016

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft per brief zijn medeleven betuigt aan zijn Brusselse collega Yvan Mayeur.

"Alhoewel woorden tekort schieten om uiting te geven aan ons verdriet en medeleven met nabestaanden van de slachtoffers, wens ik hen namens alle Amsterdammers veel sterkte toe met het dragen van dit grote verlies," schrijft Van der Laan. "Wij voelen ons verbonden met u allen."

17:59 dinsdag 22 maart 2016

De politie en de NMBS, de Belgische spoorwegen, hebben met name forensen opgeroepen hun vertrek uit Brussel uit te stellen. De stations Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord zijn vanmiddag om 16.00 uur weer open gegaan maar vanwege de versterkte beveiligingsmaatregelen zijn er lange wachtrijen. Het openbaar vervoer in de Belgische hoofdstad lag stil na de aanslagen dinsdagochtend.

Per station is maar één grote ingang open. Vele reizigers hadden al enige uren gewacht tot ze hun trein konden nemen maar vanaf half 5 kwam ook het forensenverkeer op gang. De NMBS heeft extra personeel ingezet omdat alle passagiers gefouilleerd moeten worden. Ook politie en militairen zijn volop aanwezig.

17:51 dinsdag 22 maart 2016

De Belgische koning Filip spreekt vanavond de Belgische bevolking toe naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. Het staatshoofd houdt om 19.00 uur een toespraak die op de nationale zenders wordt uitgezonden, laat het koninklijk paleis weten.

17:49 dinsdag 22 maart 2016

De lidstaten van de Europese Unie zullen de terreurdreiging gezamenlijk 'met alle noodzakelijke middelen' het hoofd bieden. Dat stellen leiders van de landenunie dinsdag in een gezamenlijke verklaring. "De EU rouwt om de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Brussel."

De 28 leiders stellen "eensgezind en krachtig te staan in de strijd tegen haat, gewelddadig extremisme en terrorisme'. "Het was een aanval op onze open democratische samenleving. De aanslagen versterken onze vastbeslotenheid om de Europese waarden en tolerantie te verdedigen tegen de aanvallen van de onverdraagzamen", schrijven de leiders.
De EU staat 'in solidariteit' naast België, aldus de verklaring.

17:47 dinsdag 22 maart 2016

Sympathisanten van Islamitische Staat hebben geprobeerd de paniek na de aanslagen in Brussel nog te vergroten door valse geruchten over nieuwe aanslagen te verspreiden. Dat schrijft de Franse krant Le Monde.

Onmiddellijk na de ontploffingen op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek van dinsdagochtend stuurden onmiskenbaar met IS geestverwante twitteraars alarmerende en dreigende tweets de wereld in. Ze maakten onder meer gewag van bomaanslagen op het hoofdstedelijke ziekenhuis Sint-Pieter, de Vrije Universiteit Brussel en het hoofdkwartier van de Europese Commissie. Uit de tekstuele overeenkomsten en de uitwisseling van beeldmateriaal maakt Le Monde op dat de twitteraars samenwerkten.

Twitter haalde de gewraakte accounts snel uit de lucht, maar er verschenen spoedig nieuwe.

17:22 dinsdag 22 maart 2016

De eerste lijkwagens zijn gearriveerd op vliegveld Zaventem. Daar vielen vanochtend veertien doden bij de aanslag. Op metrostation Maalbeek vielen twintig doden.

Twitter bericht wordt geladen...

17:21 dinsdag 22 maart 2016

De Brusselse luchthaven nabij Zaventem blijft ook woensdag gesloten. Er zullen geen vliegtuigen landen of opstijgen, zo maakte de topman van het vliegveld, Arnaud Feist dinsdagmiddag bekend.

Het vliegveld bekijkt of wellicht donderdag de luchthaven weer open gaat. Sinds de aanslagen dinsdagochtend was de luchthaven gesloten. Zeshonderd vluchten stonden gepland, zei Feist.

17:20 dinsdag 22 maart 2016

Paus Franciscus heeft in een rouwtelegram zijn medeleven en solidariteit uitgesproken met alle nabestaanden van de aanslagen in Brussel en met de Belgische bevolking. De paus verstuurde het telegram naar de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, Jozef De Kesel.

17:19 dinsdag 22 maart 2016

De Domtoren in Utrecht wordt vanavond verlicht in de kleuren van de Belgische vlag als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Het zwart, geel en rood van de driekleur van België zal vanaf half acht het beste te zien zijn.

17:18 dinsdag 22 maart 2016

Een derde bomgordel op het Brusselse vliegveld Zaventem is door veiligheidsdiensten onschadelijk gemaakt, heeft de gouverneur van Vlaams-Brabant bekendgemaakt. Volgens hem waren op de luchthaven drie bommen aanwezig, maar kwam er een niet tot ontploffing.

16:58 dinsdag 22 maart 2016

Direct na de aanslagen op luchthaven Zaventem in Brussel zijn 32 vliegtuigen naar andere bestemmingen geleid, maakt de Belgische luchtverkeersleiding zojuist bekend. Dertien ervan landden uiteindelijk op de luchthaven van Luik, acht op Oostende, zeven op Charleroi, twee op Antwerpen. Een vlucht werd naar Frankrijk omgeleid (Lille) en een naar Nederland (Beek).

16:58 dinsdag 22 maart 2016

De komende dagen wordt de grens tussen Nederland en België intensief bewaakt. Dat meldt de politie op Twitter. De politie werkt hierbij nauw samen met de marechaussee, laat de politie weten.

Brusselblog: Aanslag Zaventem gereconstrueerd
Beeld ANP

16:38 dinsdag 22 maart 2016

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft de aanslagen in Brussel nu ook zelf opgeëist via het eigen nieuwsagentschap Amaq. Eerder meldde alleen het Koerdische medianetwerk Rudaw dat IS de aanslagen opeiste.

'Strijders van IS openden het vuur in de luchthaven Zaventem, voordat verschillenden van hen hun explosievengordel lieten ontploffen,' schrijft Amaq. Een martelaar blies daarna ook zichzelf op in het station Maalbeek, aldus de mededeling. De aanval werd volgens het persbericht uitgevoerd in een land dat deel uitmaakt van de internationale coalitie tegen IS.

16:30 dinsdag 22 maart 2016

Bij de aanslag op het vliegveld van Brussel is één Nederlander gewond geraakt. Dat meldt een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het slachotffer raakte lichtgewond en is behandeld in het ziekenhuis.

15:59 dinsdag 22 maart 2016

De verdachten van de aanslagen op de Brusselse luchthaven Zaventem zijn te zien op beelden van bewakingscamera's. De Waalse krant La Dernière Heure drukte een still van camerabeelden af waarop drie mannen zichtbaar zijn. Wie van de drie als verdachte zijn aangemerkt is onduidelijk.

Volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws is de politie op zoek naar een man in een wit vest en getooid met een zwart hoedje. Hij staat rechts op de foto.

Brusselblog: Aanslag Zaventem gereconstrueerd
Beeld La Dernière Heure

15:51 dinsdag 22 maart 2016

De Kinepolis-bioscoop in Antwerpen is op last van het federaal crisiscentrum in België ontruimd. Dat zegt de Antwerpse politie.

Een reden voor de ontruiming is nog niet bekend. De bioscoop ligt net buiten het centrum van de havenstad.

15:46 dinsdag 22 maart 2016

In België is drie dagen nationale rouw afgekondigd. Dat maakte de Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon net bekend.

15:46 dinsdag 22 maart 2016

Om 16.00 uur gaan de grote treinstations Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord weer open. Dat liet de Belgische minister van Mobiliteit Jacqueline Galant weten via Twitter.

15:34 dinsdag 22 maart 2016

Brussel is dinsdag opgeschrikt door aanslagen op de luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek, in het centrum van de stad. Bij het geweld zijn zeker 34 doden en 240 gewonden gevallen. Bij de explosie inmetrostation Maalbeek vielen twintig doden; op vliegveld Zaventem veertien.

In reactie op het geweld zijn ook in Nederland veiligheidsmaatregelen opgeschroeft. Op Amsterdam Centraal is extra politie ingezet.

Het laatste nieuws over de aanslagen en de gevolgen voor Nederland zijn ook hier te vinden.

15:16 dinsdag 22 maart 2016

Ook de zoekacties in het vliegveld naar verdere slachtoffers zijn beëindigd.

15:15 dinsdag 22 maart 2016

De derde, niet-ontplofte bomgordel die gebruikt werd bij de aanslagen in de vertrekhal van het Brusselse vliegveld is door de autoriteiten gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

14:40 dinsdag 22 maart 2016

Alle activiteiten in het Europees Parlement in Brussel voor dinsdagmiddag en woensdag zijn geschrapt.

Alleen het hoofdgebouw van het parlement blijft open. Medewerkers is gevraagd binnen te blijven en woensdag vanaf huis te werken. Het bezoekerscentrum is dicht.

Militairen patrouilleren door het centrum van de Brussel.Beeld ANP

14:39 dinsdag 22 maart 2016

Alle mensen die bij een bomaanslag in het Brusselse metrostation gewond zijn geraakt, zijn nu uit het station geëvacueerd.

14:33 dinsdag 22 maart 2016

Het Belgische crisiscentrum roept op om het internet zoveel mogelijk vrij te houden voor communicatie. "Vermijd voorlopig streaming van video en muziek."

Eerder werd al gevraagd om niet te telefoneren, omdat het netwerk overbelast is. Communicatie kan beter via sms of social media.


Twitter bericht wordt geladen...

14:29 dinsdag 22 maart 2016

"We moeten reëel zijn. Onze manier van leven ligt onder vuur.'' Dat zei premier Mark Rutte net, toen hij de Tweede Kamer toesprak.

Rutte wees daarbij ook op eerdere aanslagen in onder meer Ankara, Parijs en Brussel.

Brusselblog: Aanslag Zaventem gereconstrueerd
Beeld anp

14:17 dinsdag 22 maart 2016

Via hashtag #ikwilhelpen op Twitter bieden inwoners van Brussel slaapplaatsen en vervoer voor gestrande reizigers aan. Ook #opendoors wordt gebruik, om aan te geven dat mensen welkom zijn.

14:10 dinsdag 22 maart 2016

Politiebronnen melden aan VTM: De twee explosies op de Brusselse luchthaven Zaventem zijn veroorzaakt door twee zelfmoordterroristen.

Er is een derde bomgordel gevonden, die mogelijk van een derde terreurverdachte was. Die zou dan nu echter voortvluchtig zijn.

Het crisiscentrum meldt dat op de luchthaven een verdacht object zal worden 'geneutraliseerd'. Volgens Belgische media wordt daarmee waarschijnlijk de bomgordel bedoeld.

14:00 dinsdag 22 maart 2016

De politie heeft bovendien naar verluidt een niet-ontplofte bomgordel gevonden die mogelijk van een derde terrorist is. De Belgische explosievenopruimingsdienst DOVO gaat de bomgordel gecontroleerd laten ontploffen.

13:59 dinsdag 22 maart 2016

Bij het lichaam van de zelfmoordterrorist op de Brusselse luchthaven Zaventem is dinsdag een kalasjnikov aangetroffen. Dat meldt de Vlaamse zender VRT.

13:58 dinsdag 22 maart 2016

Luchtvaartmaatschappij American Airlines ontkent berichten dat een van de explosies op de luchthaven in Brussel gebeurde bij haar balie.

Het Amerikaanse bedrijf zegt ook geen berichten te hebben van dodelijke slachtoffers of gewonden onder het personeel op de luchthaven Zaventem.

13:49 dinsdag 22 maart 2016

Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz heeft namens het parlement zijn medeleven en solidariteit betuigd aan de Belgische premier Charles Michel en het Belgische volk.

"Ik ben geschokt door de verachtelijke en laffe aanvallen in Brussel vandaag. Mijn gedachten gaan eerst en vooral uit naar de slachtoffers en gewonden, en hun familie en vrienden'', aldus een "kwade en bedroefde'' Schulz.

13:39 dinsdag 22 maart 2016

De autoriteiten in België hebben kennelijk niet de capaciteit om terreurdreiging goed in te schatten, zegt Edwin Bakker, hoogleraar terrorisme en contraterrorisme aan de Universiteit Leiden, tegen Het Parool.

"Dit kan overal gebeuren. Maar er is de afgelopen jaren toch iets mis gegaan in België. Er zijn een aantal factoren: er is te weinig geïnvesteerd in veiligheidsdiensten, je hebt te maken met politiek-bestuurlijke tweespalt als gevolg van de taalstrijd en de lastige federale constructie, zeker in Brussel."

"En het aantal uitreizigers naar Syrië en sympathisanten is twee keer zo groot als in Nederland. België heeft ook minder zicht dan Nederland op wat er in bepaalde wijken gebeurt. Moslimgemeenschappen daar hebben veel meer mensen laten vertrekken naar Syrië en bevatten genoeg mensen die iemand willen beschermen die betrokken is geweest bij de moord op 130 mensen in Parijs."

13:31 dinsdag 22 maart 2016

Het Militair Hospitaal Koningin Astrid (MHKA) in Neder-Over-Heembeek bij Brussel heeft in de loop van de ochtend 55 gewonden van de aanslagen in de Belgische hoofdstad opgevangen.

Het hospitaal heeft een gespecialiseerd brandwondencentrum en dat blijkt hard nodig. Lichtgewonden worden vanuit het MHKA per helikopter en ambulances doorgestuurd naar het Erasmusziekenhuis in Brussel en het Gasthuisberg, het universitair ziekenhuis in Leuven.

13:30 dinsdag 22 maart 2016

Er komen nieuwe getallen binnen: Er zouden 14 mensen zijn omgekomen bij de twee explosies op de Brusselse luchthaven. In metrostation Maalbeek gaat het om 20 doden, melden Belgische media.

13:29 dinsdag 22 maart 2016

Een luchtverschuiving, alsof er een andere metro passeerde, zo beschreef ooggetuige Anne-Marie Swinnen tegen omroep VTM de bomaanslag in de metro van Brussel.

Ze zat in een ander metrostel. "Maar er was geen andere metro. Dat was waarschijnlijk de ontploffing. Even later stopte de metro en werd steeds de boodschap herhaald: er is een incident gebeurd.''

13:23 dinsdag 22 maart 2016

De reden van de afsluiting van station Hoofddorp vanmorgen was dat er mogelijk iets verdachts was in een trein die daar stilstond. Dat blijkt loos alarm.

De politie heeft de trein doorzocht en heeft ook mensen gecontroleerd. Na uitvoerig onderzoek werd er niets verdachts aangetroffen. De trein is vrijgegeven, maar rijdt niet meer verder.

Passagiers reizen verder met de bus. De actie had niets te maken met een mogelijke dreiging in verband met de aanslagen in Brussel, beweert een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Lees hier verder over de onrust op station Hoofddorp

13:23 dinsdag 22 maart 2016

De evacuatie van luchthaven Zaventem is inmiddels bijna klaar. Er rijdend nog steeds bussen af en aan, maar die zijn lang niet meer vol.

13:22 dinsdag 22 maart 2016

De bewakingsbeelden van de Brusselse luchthaven worden nu geanalyseerd om te zoeken naar verdachte personen of voorwerpen. Pas daarna wordt het hele gebouw doorzocht.

13:21 dinsdag 22 maart 2016

Het gevaar op de Brusselse luchthaven Zaventem is nog niet geweken. Dat meldden politiebronnen zojuist.

Vijf uur na de explosies in de vertrekhal weten de veiligheidsdiensten nog niet zeker of er nog terroristen in het gebouw zijn.

13:20 dinsdag 22 maart 2016

Het Federaal Parket, het Belgische Openbaar Ministerie dat onderzoek doet naar de aanslagen in Brussel, maant de pers "geen informatie te verspreiden over het lopende onderzoek''. Dit om het onderzoek niet te schaden, aldus het parket in een persmededeling.

13:18 dinsdag 22 maart 2016

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb noemt de aanslagen in Brussel een gruwelijke, mensonterende daad. "Die heeft veel mensen het leven gekost. Tientallen mensen zijn gewond geraakt.''

Aboutaleb zegt dat Rotterdam meeleeft met Brussel. "Onze gedachten en ons medeleven gaan uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers.''

Hij stelt dat terroristen maar op één ding uit zijn: angst en tweedracht zaaien in de samenleving. "Daar zullen wij nooit voor buigen. We zijn één in ons verdriet, we zijn één in onze afschuw.''

12:53 dinsdag 22 maart 2016

Zeker duizend mensen zijn na de aanslagen op de Brusselse luchthaven Zaventem geëvacueerd uit het gebouw. Volgens de politie ter plaatse is de ontruiming nog niet volledig afgelopen. De politie doorzoekt het gebouw nog steeds, op zoek naar eventuele slachtoffers of mensen die zich verbergen.

12:45 dinsdag 22 maart 2016

Marjan Temmerman is journalist van de Belgische radiozender VRT en ging zodra ze hoorde van de aanslagen naar station Maalbeek. De ontploffing was tien minuten daarvoor gebeurd, de straat was net afgesloten.

"Ik stond bij de kleinste van de drie uitgangen van de metrohalte, die van de Jozef II-straat, en er kwamen nog steeds veel gewonde mensen naar buiten", vertelt Temmerman aan Het Parool.

"Voor de ingang stonden al veel ambulances en brandweerwagens waar mensen werdenverzorgd, daar omheen zaten zo'n twintig mensen op straat onder van die thermische dekens. Zij waren ernstig gewond, veel hadden opgezwollen gezichten, zaten onder het bloed, waren plukken haar kwijt en hun kleding was gescheurd. Niet fijn om te zien. Toen ik aankwam riep de politie dat iedereen moest maken dat ie wegkwam. Deze mensen werden opgehaald met een bus van de openbare diensten, voor de heel ernstige gevallen bleven ambulances af en aan rijden."

Lees hier het hele ooggetuigenverslag

12:41 dinsdag 22 maart 2016

Update: Het verdachte pakketje dat werd gevonden bij de gevangenis waar terreurverdachte Salah Abdeslam wordt vastgehouden was ongevaarlijk. De explosievenopruimingsdienst heeft het onschadelijk gemaakt, meldt de politie van Brugge.

12:37 dinsdag 22 maart 2016

Twitter bericht wordt geladen...

12:29 dinsdag 22 maart 2016

Een van de grote kantorentoren nabij het station Brussel-Zuid, de Zuidertoren, is ontruimd. In het gebouw is onder meer de Belgische overheidsdienst voor Pensioenen gevestigd.

12:26 dinsdag 22 maart 2016

Een journalist van de Belgische VRT meldt dat de ziekenhuizen in Brussel een oproep hebben gedaan voor meer bloeddonoren.

12:26 dinsdag 22 maart 2016

Twitter bericht wordt geladen...

12:25 dinsdag 22 maart 2016

Op Schiphol komt het treinverkeer weer op gang, meldt onze verslaggever. Station Hoofddorp is nog steeds dicht.

12:23 dinsdag 22 maart 2016

Bij de gevangenis in Brugge waar terreurverdachte Salah Abdeslam wordt vastgehouden, is een verdacht pakket gevonden. Dat meldt de politie.

Een gebied rondom het verdachte object is afgesloten en er zijn enkele woningen ontruimd. De explosievenopruimingsdienst doet onderzoek.

12:21 dinsdag 22 maart 2016

Ook secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg heeft zojuist gereageerd op de aanslagen: "Dit is een aanslag op onze waarden en onze open samenleving. Terrorisme zal democratie niet verslaan en onze vrijheden wegnemen.''

Ook op het NAVO-hoofdkantoor in Evere, niet ver van Brussels Airport, zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt, zei Stoltenberg.

12:18 dinsdag 22 maart 2016

Veel families van slachtoffers moeten snel veel informatie hebben, maar dat is heel moeilijk. Dat zei de Belgische minister van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

"We vragen een zeer kalme reactie van de bevolking'', zei hij. "Het is een zwaar drama, we richten ons nu eerst op hulp aan de slachtoffers en het onderzoek.''

12:14 dinsdag 22 maart 2016

Duitsland heeft inmiddels ook de bewaking bij vliegvelden, treinstations en de grensovergangen naar België, Frankrijk, Nederland en Luxemburg naar aanleiding van de aanslagen in Brussel verscherpt. Dat heeft de federale politie meegedeeld.

12:12 dinsdag 22 maart 2016

Update van het dodental bij metrostation Maalbeek: 15 doden, 55 gewonden en vermoedelijk 10 mensen in levensgevaar.

Bij luchthaven Zaventem zijn zeker 11 mensen omgekomen.

12:10 dinsdag 22 maart 2016

Wie achter de aanslagen in Brussel zit is nog onduidelijk, aldus Michel. "Onze eerste prioriteit is de veiligheid en steun voor de slachtoffers.'' IS heeft volgens andere berichten de aanslagen opgeeist.

Michel voegde toe dat hij "geen informatie'' heeft dat er een link is tussen de aanslagen van dinsdag en de opgepakte terreurverdachte Salah Abdeslam.

12:05 dinsdag 22 maart 2016

De Belgische premier Michel zei op zijn persconferentie ook nog: "Dit is een zwarte dag voor ons land'', zei Michel. Hij riep iedereen "rustig te blijven en solidair te zijn''.

12:04 dinsdag 22 maart 2016

Hulpverleners bij een slachtoffer van de aanslag op metrostation Maalbeek.

Twitter bericht wordt geladen...

Brusselblog: Aanslag Zaventem gereconstrueerd
Beeld ANP

11:59 dinsdag 22 maart 2016

Op Schiphol zijn inmiddels alle treinperrons afgesloten. Ook is station Hoofddorp nog steeds dicht.

Treinperrons op Schiphol afgesloten.Beeld Maxime Smit

11:54 dinsdag 22 maart 2016

Koning Willem-Alexander heeft zojuist zijn medeleven overgebracht aan koning Filip van België vanwege de aanslagen in dat land.

"Nederland leeft intens mee met de mensen die zijn getroffen en met de inwoners van Brussel die nu in onzekerheid en angst leven.''

In een verklaring zegt Willem-Alexander verder: "Europa wordt opnieuw zwaar op de proef gesteld. Wat nu nodig is, is dat wij onze gezamenlijke kracht tonen en de waarden van vrijheid en solidariteit hoog houden''.

11:53 dinsdag 22 maart 2016

Twitter bericht wordt geladen...

11:52 dinsdag 22 maart 2016

Frankrijk zet 1600 extra politiemensen in om de grenzen extra te bewaken en het openbaar vervoer te beveiligen. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve na spoedberaad met president François Hollande.

11:51 dinsdag 22 maart 2016

Michel bevestigde dat er twee aanslagen zijn gepleegd door terroristen: op de luchthaven Zaventem en op metrostation Maalbeek.

11:50 dinsdag 22 maart 2016

"We vreesden een terroristische aanslag en dat is gebeurd.'' Dat zei de Belgische premier Charles Michel zojuist tijdens een persconferentie.

11:48 dinsdag 22 maart 2016

Ook EU-president Donald Tusk heeft met afschuw kennisgenomen van de aanslagen in Brussel. "Deze aanslagen markeren een nieuw dieptepunt bij terroristen in dienst van haat en geweld'', laat hij weten in een verklaring.

11:47 dinsdag 22 maart 2016

Rutte sprak in zijn verklaring tot slot over een "afschuwelijke en laffe aanslagen'' en over "moord met voorbedachte rade''. Hij noemt de aanslagen "een rechtstreekse aanval op onze vrijheid en veiligheid, op onze manier van leven''.

Rutte tijdens zijn korte persverklaring.Beeld ANP

11:43 dinsdag 22 maart 2016

Islamitische Staat (IS) heeft zojuist de aanslagen in Brussel opgeeist.

11:42 dinsdag 22 maart 2016

Rutte: Nog onbekend of er Nederlanders onder de slachtoffers in Brussel zijn.

11:41 dinsdag 22 maart 2016

Rutte: Toch zijn er zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen.

11:40 dinsdag 22 maart 2016

Er zijn geen concrete aanwijzingen voor een aanslag in Nederland. Dat zegt premier Rutte tijdens een persconferentie.

11:39 dinsdag 22 maart 2016

Twitter bericht wordt geladen...

11:38 dinsdag 22 maart 2016

De explosie nabij de Wetstraat in Brussel blijkt het werk van de explosievenopruimingsdienst (DOVO), die een verdacht pakketje uit voorzorg zou hebben opgeblazen.

11:38 dinsdag 22 maart 2016

Bij het station Brussel-Noord zijn dinsdagochtend twee mannen aangehouden. Volgens Het Laatste Nieuws werden ze ingerekend tijdens verscherpte controles van de politie. Het is niet duidelijk of het tweetal te maken heeft met de aanslagen in de Belgische hoofdstad.

11:33 dinsdag 22 maart 2016

België stuurt 225 militairen extra naar Brussel, meldt een bron aan persbureau Belga.

11:32 dinsdag 22 maart 2016

Steeds meer gebouwen in Brussel gaan dicht. Verschillende rechtbanken hebben hun deuren gesloten en ook twee IKEA-vestigingen bij Brussel sluiten de deuren.

Het crisiscentrum heeft scholen in Vlaanderen en Brussel opgeroepen de leerlingen op de schoolterreinen te houden en alle buitenactiviteiten te schrappen.

11:32 dinsdag 22 maart 2016

Op Schiphol zijn alle vlaggen halfstok gehangen. De luchthaven wil hiermee medeleven betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel.

11:31 dinsdag 22 maart 2016

Station Hoofddorp is ontruimd wegens dreiging. Details ontbreken nog.

11:25 dinsdag 22 maart 2016

Er wordt een nieuwe explosie gemeld, in de buurt van de wetstraat. (Bron: Belga)

11:21 dinsdag 22 maart 2016

De Europese instellingen in Brussel zijn bereikbaar, maar er gelden wel verscherpte maatregelen.

Zowel bij de Europese Commissie als bij het Europees Parlement zijn vergaderingen of evenementen geschrapt. Toegang is alleen mogelijk voor personeel. Het veiligheidsniveau is opgetrokken naar oranje.

11:18 dinsdag 22 maart 2016

Update over de ontruiming op Amsterdam CS: loos alarm, het perron is weer vrijgegeven.

Twitter bericht wordt geladen...

11:16 dinsdag 22 maart 2016

Volgens het Nieuwsblad zijn bij de aanslag op het metrostation in Brussel 30 doden gevallen.

11:12 dinsdag 22 maart 2016

Op Amsterdam Centraal is perron 13/14 ontruimd. Onze verslaggever meldt dat er een verdachte koffer is gevonden op het perron. Of en wat dit maken heeft met de situatie in Brussel is niet duidelijk.

Perron 13/14 op Amsterdam CS wordt onderzocht.Beeld Christiaan Paauwe

11:07 dinsdag 22 maart 2016

De grens tussen Belgie en Frankrijk wordt gesloten.

11:06 dinsdag 22 maart 2016

Reis niet naar Brussel totdat er meer duidelijkheid is over de situatie daar. Dat schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken in een aangescherpt reisadvies.

Nederlanders die al in Brussel zijn, wordt aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven, uit de buurt te blijven van de luchthaven en de metro en instructies op te volgen van autoriteiten.

11:05 dinsdag 22 maart 2016

De Belgische premier Charles Michel heeft alle Belgen en andere inwoners van België opgeroepen te blijven waar ze zijn. Dat deed hij via Twitter.

"We vragen aan de bevolking op hun bestemming te blijven. Federale regering volgt de situatie op de voet. Absolute prioriteit gaat naar de slachtoffers en naar de hulpverlening op de luchthaven'', luidde een andere tweet.

11:01 dinsdag 22 maart 2016

Reactie PvdA-leider Diederik Samsom: "Ik ben geschokt door de gruwelijke aanslagen in Brussel. Mijn medeleven gaat uit naar de slachtoffers en de nabestaanden. Het is goed dat het kabinet onmiddellijk bekijkt welke gevolgen dit kan hebben voor Nederland. Onze vrije en open samenleving is kwetsbaar, en dat vraagt om waakzaamheid van iedereen, met name van inlichtingen- en veiligheidsdiensten."

Twitter bericht wordt geladen...

10:59 dinsdag 22 maart 2016

Ondanks de oproep om binnen te blijven is er een verkeerschaos ontstaan in Brussel, dat meldt een ooggetuige aan Het Parool. De Wetstraat, waaraan de metrohalte Maalbeek ligt, is een van de belangrijkste verkeersaders van de stad, maar daar kan niemand meer overheen. Omliggende straten lopen daardoor vast.

Verkeersdrukte op het Luxemburg, niet ver van het getroffen metrostation.Beeld Gosse Vuijk

10:57 dinsdag 22 maart 2016

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) zegt met zeer veel afschuw kennis te hebben genomen van de "verschrikkelijke en walgelijke aanslag''.

"Wij staan stil bij de vele slachtoffers en nabestaanden van deze verschrikkelijke daad'', aldus de RMMN.

10:55 dinsdag 22 maart 2016

Zeker elf mensen zijn om het leven gekomen door de explosies op het Brusselse vliegveld Zaventem, dat meldt de brandweer.

Van de explosie in het metrostation Maalbeek is nog niet formeel bekend hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.

10:52 dinsdag 22 maart 2016

Minister-president Mark Rutte legt om 11.15 uur een verklaring af op het Binnenhof. Hij spreekt na afloop van beraad van Ministeriële Commissie Crisisbeheersing. Zodra Rutte aan zijn verklaring begint, leest u het hier.

Gestremd treinverkeer vanaf Amsterdam Centraal. De beveiliging op het station is opgeschroefd.Beeld Christiaan Paauwe

10:51 dinsdag 22 maart 2016

Het Belgische koningspaar heeft geschrokken gereageerd op de aanslagen in Brussel. Koning Filip en koningin Mathilde zijn "geschokt door de gebeurtenissen van deze voormiddag in de luchthaven Brussel-Nationaal en de Brusselse metro", laat het hof weten aan Belga.

De koning staat in nauw contact met de regering en de betrokken diensten, aldus het paleis.

10:50 dinsdag 22 maart 2016

De bewaking van de parlementsgebouwen in Den Haag is opgeschroefd. Er is meer marechaussee met zichtbare automatische geweren. Ook is er politie met kogelwerend vest.

10:49 dinsdag 22 maart 2016

Bij de explosie in metrostation Maalbeek zijn veel gewonden gevallen. Een ANP-verslaggever ter plaatse beschrijft dat hij langs het station fietste en rook uit het station zag komen.

Het metrostation heeft een uitgang aan de Wetstraat, waar veel gebouwen staan van de Belgische regering en Europese instellingen.

De verslaggever zag gewonden uit het station naar boven strompelen, met bebloede hoofden. Na een kwartier waren dat er een stuk of twintig.

Vanuit een naburig hotel kregen ze handdoeken en isolatiedekens.
Hij beschrijft de slachtoffers als 'in shock', bijna niemand was goed aanspreekbaar of in staat te antwoorden.

10:46 dinsdag 22 maart 2016

Ook Antwerpen Centraal wordt ontruimd, meldt de VRT.

10:43 dinsdag 22 maart 2016

RTV Rijnmond-verslaggever Dennis Kranenburg was vanochtend in de vertrekhal van vliegveld Zaventem in Brussel toen de (minstens) twee explosies waren. "Ik sta nog op mijn benen te schudden'', vertelt hij aan zijn omroep.

Kranenburg, met zijn vriendin onderweg naar New York, stond in de rij om in te checken. Hij besloot een andere rij te pakken, die beter aansloot op hun incheckbalie. "Als ik de andere incheckrij had genomen, was ik er nu niet meer geweest."

"We stonden net in de rij en toen: een klap en een lichtflits. Een harde explosie en er brak paniek uit. Je zag allemaal mensen wegrennen." Kranenburg bleef kalm. Toen volgde een tweede knal, op ongeveer 30, 40 meter afstand. Toen zijn we gaan rennen met onze spullen in de handen.''

10:42 dinsdag 22 maart 2016

Twitter bericht wordt geladen...

10:40 dinsdag 22 maart 2016

De Belgische minister van Digitale Agenda Alexander De Croo heeft mensen opgeroepen om via social media als Facebook, WhatsApp of Twitter contact te houden, maar telefoontjes te vermijden.

10:39 dinsdag 22 maart 2016

De reizigers die zich in een van de pieren bevonden op het Brusselse vliegveld zijn geëvacueerd. Dat meldt de luchthaven via Twitter.

10:37 dinsdag 22 maart 2016

In het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag loopt de marechaussee rond met machinegeweren. Dat is opmerkelijk, zegt onze verslaggever. Tot nu toe werden deze wapens nooit in het zicht gedragen.

10:34 dinsdag 22 maart 2016

Het telefoonverkeer in Brussel heeft ernstig te lijden onder de gevolgen van de aanslagen. Het telefoonnetwerk ligt geregeld plat en het kost veel Belgen moeite elkaar te bereiken.

Het Belgische persbureau Belga beklaagt zich erover dat het social medium Facebook de zogeheten safety check nog niet heeft geactiveerd. Met die tool kunnen gebruikers aangeven dat ze veilig zijn.

10:32 dinsdag 22 maart 2016

In Brussel zijn inmiddels alle belangrijke treinstations gesloten. Het gaat in ieder geval om Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord. Reizigers wordt afgeraden naar of via Brussel te reizen.

Eerder werd al het metro-, tram- en busverkeer stilgelegd.

10:30 dinsdag 22 maart 2016

Minister Van der Steur is zojuist ook gearriveerd bij het overleg in Den Haag. "Ons hart gaat uit naar slachtoffers en nabestaanden", zei hij bij aankomst tegen onze verslaggever.

En ook: "We zullen alle maatregelen nemen die noodzakelijk zijn. Maar verhoging van het dreigingsniveau zou betekenen dat er nu aanwijzingen zijn voor een aanslag. Die hebben we niet."

10:26 dinsdag 22 maart 2016

Op de grote stations in Nederland is inmiddels extra politie ingezet, meldt minister van V&J Van der Steur.

10:23 dinsdag 22 maart 2016

De omgeving van het kantoor van de Belgische premier Charles Michel en het parlement in Brussel wordt ontruimd. (Belga)

10:23 dinsdag 22 maart 2016

Iedereen wordt aangeraden te blijven waar hij is. Dat advies geeft het Nationaal Crisiscentrum in Brussel zojuist af.

10:17 dinsdag 22 maart 2016

Erik Akkermans, baas van de Nationale Politie, is voor het crisisoverleg in Den Haag gearriveerd. "Vreselijk, vreselijk", zegt hij bij aankomst van het overleg waarin hij met onder anderen premier Mark Rutte en Justitie-minister Ard van der Steur gaat overleggen over de mogelijke gevolgen van de aanslagen voor Nederland.

Twitter bericht wordt geladen...

10:16 dinsdag 22 maart 2016

Er zijn geen Nederlanders die met reisconcern Thomas Cook Nederland vertrekken vanaf Brussels Airport of daar aankomen. Dat geldt ook voor reisdochter Neckermann, laat een woordvoerster weten.

Via touroperator TUI Nederland zouden er vanochtend twee Nederlandse families vertrekken vanuit Brussel, maar die konden de luchthaven niet meer op, zegt een woordvoerster.

"We wachten op meer informatie. TUI België is een crisiscenter aan het oprichten.''

De vluchten van Jetairfly, de Belgische luchtvaartmaatschappij van TUI, waren volgens haar al voor de aanslagen vertrokken.

10:11 dinsdag 22 maart 2016

In het metrostation Maalbeek in Brussel zijn mogelijk tien doden gevallen door een explosie. Dat meldt het Nieuwsblad. Een woordvoerder van het crisisteam bevestigt dat er slachtoffers zijn, maar kan nog geen aantal noemen.

10:10 dinsdag 22 maart 2016

Twee belangrijke tunnels in de Brusselse binnenstad zijn op last van de politie gesloten. Het gaat om de Wet- en de Jubelparktunnel, beide zeer belangrijk om naar het centrum van de stad te komen.

De tunnels bieden toegang tot de Wetstraat, waaraan ook het metrostation Maalbeek ligt, waar een van de explosies heeft plaatsgevonden.

10:09 dinsdag 22 maart 2016

Belgische media meldden eerder dat een van de explosies op Zaventem zich zou hebben voorgedaan bij de balie van KLM. Een woordvoerder liet weten daar geen informatie over te hebben.

10:08 dinsdag 22 maart 2016

KLM heeft alvast twee retourvluchten van Schiphol naar Brussel uit de dienstregeling gehaald. Het bedrijf raadt passagiers aan de website in de gaten te houden voor informatie over vluchten die voor later op de dag op het schema staan.

10:08 dinsdag 22 maart 2016

KLM heeft vanmorgen door de aanslag op de luchthaven Zaventem in Brussel een vliegtuig moeten ontruimen dat klaar stond voor vertrek richting Amsterdam.

Het toestel stond niet in de buurt van de explosies, maar kon niet meer vertrekken omdat het vliegveld gesloten werd.

10:01 dinsdag 22 maart 2016

Behalve de metro's zijn in Brussel nu ook de bus- en tramlijnen stilgelegd.

10:00 dinsdag 22 maart 2016

"België is opnieuw getroffen door laffe en moorddadige aanslagen. Ons hart gaat uit naar de slachtoffers en nabestaanden en Nederland staat klaar om onze zuiderburen op welke manier dan ook te helpen en steun te bieden. Ik heb al contact gehad met mijn Belgische collega Michel. Veel is nog onduidelijk, maar zeker is dat op dit moment extra waakzaamheid geboden is; ook in ons land. We zullen alle voorzorgsmaatregelen nemen die nodig zijn."

09:59 dinsdag 22 maart 2016

Om 10.15 uur komt de 'Nederlandse Ministeriële Commissie Crisisbeheersing' bijeen op het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag. Dat laat minister-president Mark Rutte weten.

09:57 dinsdag 22 maart 2016

Update over de slachtoffers: Zeker 13 doden en 35 gewonden. (VRT)

09:56 dinsdag 22 maart 2016

Op het moment van de explosies werd ook ingecheckt voor American Airlines vlucht 75q van American Airlines naar Philadelphia. "We zijn op de hoogte van het incident in Brussel," aldus een woordvoerder van American Airlines zojuist tegen Het Parool.

"Op dit moment zijn al onze medewerkers en die van bedrijven die in Brussel voor ons werken terecht en zijn er geen meldingen van verwondingen. Over passagiers kunnen wij nog geen mededelingen doen. Vlucht 751 is gecanceld. We dragen nu de zorg voor onze klanten, werknemers en leveranciers op de luchthaven."

09:54 dinsdag 22 maart 2016

Het dreigingsniveau van terrorisme blijft in Nederland gehandhaafd op "substantiel", aldus woordvoerder Lodewijk Hekking van het ministerie van Justitie (Nationale Politie, Nationaal CrisisCentrum).

Dat betekent dat sprake is van terrorismedreiging zonder dat er concrete aanwijzingen zijn waar en wanneer er aanslagen plaatshebben.

Pas als die er wel zijn, of als er een aanslag is gepleegd, wordt het niveau verhoogd naar "kritisch". Als elk gevaar geweken is gaat het niveau terug naar "beperkt".

09:49 dinsdag 22 maart 2016

Er wordt op dit moment geschoten op de Brusselse luchthaven Zaventem (meldt het Nieuwsblad).

09:47 dinsdag 22 maart 2016

Het Nederlandse Rode Kruis heeft de website Ikbenveilig.nl online gezet. Die website is bedoeld voor mensen die nu op de rampplekken in Brussel staan en hun naasten willen laten weten dat ze veilig zijn.

Marechaussee op Schiphol.Beeld Maxime Smit

09:43 dinsdag 22 maart 2016

09:43 dinsdag 22 maart 2016

Twitter bericht wordt geladen...

09:41 dinsdag 22 maart 2016

VIER EXPLOSIES OP METROSTATIONS IN BRUSSEL

09:36 dinsdag 22 maart 2016

Volgens de Belgische zender RTBF zijn zeker tien doden en dertig gewonden gevallen.

09:35 dinsdag 22 maart 2016

Het metronetwerk in Brussel is zojuist helemaal afgesloten.

09:35 dinsdag 22 maart 2016

De veiligheidsmaatregelen betekenen dat de marechaussee extra patrouilles uitvoert op de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Eindhoven.

Ook voert de marechaussee verscherpte grenscontroles uit aan de zuidkant van Nederland met de grens met België.

09:34 dinsdag 22 maart 2016

In Nederland worden "veiligheidsmaatregelen genomen die nodig zijn'' in reactie op de twee aanslagen in de vertrekhal van de luchthaven van Brussel. Dat laat terrorismecoördinator Dick Schoof zojuist aan het ANP weten.

09:32 dinsdag 22 maart 2016

NCTV: Extra veiligheidsmaatregelen in Nederland

09:28 dinsdag 22 maart 2016

Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee, Dennis Muller, zei dinsdagochtend dat de marechaussee de zichtbaarheid voor het publiek op Schiphol heeft vergroot. Gewapend personeel in uniform loopt duidelijk herkenbaar door de vertrek- en aankomsthallen.

Ook rijden er meer voertuigen van de marechaussee op het platform van de luchthaven. Een en ander gebeurt in nauwe samenwerking met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

09:23 dinsdag 22 maart 2016

In Brussel heeft zich mogelijk een tweede aanslag voorgedaan. Bij metrostation Maalbeek, dicht bij de instellingen van de Europese Unie, waren gewonden en rook te zien.

09:22 dinsdag 22 maart 2016

Het dreigingsniveau wordt in België opgetrokken tot niveau vier. Dat is het hoogste niveau voor terreurdreiging.

09:21 dinsdag 22 maart 2016

Het lijkt erop dat er drie bompakketten zijn gebruikt. Twee zijn afgegaan in de vertrekhal, bij SN Brussels Airlines en bij de balie van American Airlines. Volgens de Vlaamse omroep VRT is ook een derde bompakket aangetroffen.

09:20 dinsdag 22 maart 2016

Al het vliegverkeer op Brussels Airport is na de aanslag stilgelegd. Dat meldt Belgocontrol, de luchtverkeersleiding dinsdag.

Alle vliegtuigen worden omgeleid naar andere luchthavens, meldt de luchtverkeersleiding.

09:16 dinsdag 22 maart 2016

Belgische veiligheidsdiensten hielden al rekening met mogelijke aanslagen, nadat vrijdag terreurverdachte Saleh Abdeslam werd opgepakt.

Hij wordt verdacht van het plegen van de aanslagen in Parijs, waarbij op 13 november 130 doden vielen.

09:15 dinsdag 22 maart 2016

Oogggetuigen zeggen voor de explosies schoten te hebben gehoord, zo meldt het Belgische persbureau Belga.

09:14 dinsdag 22 maart 2016

Er zouden volgens de krant La Dernière Heure zeker elf doden en 25 gewonden zijn gevallen.

09:14 dinsdag 22 maart 2016

Er is een rampenplan in werking getreden volgens de plaatselijke autoriteiten. De schade aan de vertrekhal is aanzienlijk.

09:13 dinsdag 22 maart 2016

De luchthaven is gesloten. Volgens bronnen bij de Brusselse brandweer zijn er meerdere gewonden. Ooggetuigen berichtten eerder al over gewonden in de vertrekhal. Die wordt ontruimd, meldt Het Laatste Nieuws.

09:10 dinsdag 22 maart 2016

Op het vliegveld van Brussel zijn dinsdag kort na elkaar in de vertrekhal twee explosies geweest. Volgens Het Nieuwsblad was het een bomaanslag. De ontploffingen waren volgens ooggetuigen in de buurt van de balie van de luchtvaartmaatschappij American Airlines.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie