Direct naar artikelinhoud

Fugro schrapt banen en schepen

Als gevolg van de malaise in de oliesector gaat bodemonderzoeker Fugro opnieuw werknemers ontslaan. De komende kwartalen verdwijnen ongeveer 600 arbeidsplaatsen, boven op de meer dan 350 werknemers die het afgelopen kwartaal al het veld moesten ruimen.

Fugro schrapt banen en schepen
Beeld epa

Dit heeft het beursgenoteerde concern vrijdag bekendgemaakt tijdens de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

De onderneming uit Leidschendam verricht voor oliemaatschappijen onder meer metingen op de oceaanbodem en vaart met schepen vol radar- en meetapparatuur, sensoren en nautische robots de wereldzeeën over. Op de ruige oceaan maken de zeevarende ingenieurs bijvoorbeeld 'weersverwachtingen' van de deining. Die gebruiken de oliemaatschappijen bij de aanleg van en het onderhoud aan booreilanden. Tot een paar jaar geleden was deze tak van sport winstgevend, nu produceert die juist grote verliezen.

Volgens Fugro is de krimp nodig omdat het bedrijf hoge kosten heeft en zit opgezadeld met zo'n dertig eigen schepen waar minder werk voor is. Onlangs hebben de bodemonderzoekers er twee verkocht, de komende tijd gaat de onderneming oudere vaartuigen op de kade leggen en naar de sloop brengen. Fugro wil voorkomen dat de hightech-boten in handen vallen van concurrenten. 'We vernietigen ze liever', aldus een zegsman.

Personeel eruit, boten weg

Met elk verdwijnend schip verliest een team van schippers, ingenieurs en ondersteunende technici zijn werk. Sinds het uitbreken van de 'oliecrisis' in 2014 heeft Fugro zo al rond de 1.800 arbeidsplaatsen geschrapt. De personele aderlating geschiedt voor het overgrote deel in het buitenland en 'zeer beperkt' in Nederland, aldus de woordvoerder. Minder dan een tiende van de nog ruim 11 duizend overgebleven werknemers bevindt zich in eigen land.

Personeel eruit, boten weg, schuld omlaag - die noodsprongen moet Fugro de komende maanden blijven maken. Want hoe lager de schuld, hoe langer Leidschendam de banken op afstand weet te houden, en hoe meer tijd het bedrijf voor zichzelf koopt.

Noteerde de prijs van een vat Brent midden 2014 nog boven de honderd dollar, begin dit jaar bereikte die een voorlopig dieptepunt onder de dertig dollar. Voor de oliemaatschappijen wordt het pas rendabel nieuwe velden te exploreren en Fugro in te huren zodra een vat olie weer tussen de vijftig en zestig dollar per vat kost.

De olieprijs klom de afgelopen maanden weer omhoog richting die grens, maar oliemaatschappijen blijven voorzichtig en zijn vooral bezig olie- en gasprojecten af te stoten. 'We zitten nu al in het derde jaar van dalende olieprijzen. Dit is de realiteit waar we moeten mee moeten leren leven', aldus vanochtend een gelaten bestuursvoorzitter Paul van Riel.

Twitter bericht wordt geladen...

Omzet kwart omlaag

In het eerste kwartaal daalde de omzet met ruim een kwart naar 440 miljoen euro. In een van de divisies klapten de inkomsten zelfs met de helft in. Fugro doet ook aan bodemonderzoek op het vaste land, zoals in de bouw, maar dit is een relatief klein onderdeel. Al twee jaar lijdt de onderneming honderden miljoenen euro's verlies per jaar. Vrijdag zakte de koers met 1,7 procent naar 17, 77 euro.