Luister naar

Reuzenpanda’s, gevoelige beren met karakter

Nieuws
Dit najaar komen de reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya voor een verblijf van vijftien jaar naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Twee verzorgsters brachten een maand door in China om alles te leren over deze dieren en vertrouwd te raken met het koppel.
Theo Haerkens
vrijdag 29 april 2016 om 20:07
Brenda van Ekeren (links) en Marga Gerritsen tonen een afbeelding van het nieuwe verblijf voor de reuzenpanda’s dat bij Ouwehand in aanbouw is.
Brenda van Ekeren (links) en Marga Gerritsen tonen een afbeelding van het nieuwe verblijf voor de reuzenpanda’s dat bij Ouwehand in aanbouw is. Theo Haerkens en anp / Shu Qiang

Rhenen

Hun jetlag is nog niet over, maar dat doet niets af aan het enthousiasme van Marga Gerritsen en Brenda van Ekeren over hun kennismaking met de twee reuzenpanda’s waar zij de komende jaren voor gaan zorgen. Ze halen de dieren ergens in het najaar op in China en brengen ze dan over naar het nieuw te bouwen verblijf Pandasia in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Opgetogen worden ze begroet door medewerkers als ze op hun eerste werkdag weer door het park lopen. ‘Ik zag je op televisie!’

De driejarige dieren, het vrouwtje Wu Wen (Mooie krachtige Wolk) en het mannetje Xing Ya (Elegante Ster) zijn een kostbaar geschenk van de Chinese regering aan Nederland ter onderstreping van de vriendschappelijke banden. De directie van Ouwehand weet die op waarde te schatten en tast flink in de beurs. Voor zes miljoen euro wordt een nieuw verblijf opgetrokken in Chinese stijl, per jaar gaat er een miljoen naar China om te helpen de zeer zeldzame reuzenpanda voor de toekomst te behouden en aan operationele kosten rekent directeur Robin de Lange nog eens een half miljoen per jaar. Dat is voor de zorg voor de dieren, uitbreiding van de parkeerplaatsen, een online-systeem waarmee tienduizend mensen per dag een bezoekje kunnen reserveren en dergelijke.

Wildlands in Emmen heeft in het verleden ook pogingen gedaan de ­topattractie in huis te halen. Maar die lobby bloedde dood. De panda past niet meer in de opzet van het vernieuwde park.

observeren

Gerritsen en Van Ekeren zijn geroutineerde dierenverzorgers en hebben veel ervaring met beren, en met leeuwen en tijgers. Van Ekeren, de jongste van de twee: ‘Wij zijn vooral heel gemotiveerd en we kunnen goed observeren en het gedrag van dieren inschatten.’ Gerritsen werkt al 31 jaar in het dierenpark en houdt zich ook bezig met het stimuleren van natuurlijk gedrag van de dieren in gevangenschap. ‘Communicatieve eigenschappen zijn van groot belang om de panda’s optimaal te verzorgen: je moet je kunnen aanpassen en met Chinese collega’s leren werken.’

Gedurende de maand dat de twee vrouwen in China waren, hebben ze enkele cursussen gevolgd om zo veel mogelijk te leren over de zwart-witte beren, die ‘net als de meeste beren en roofdieren heel slim zijn’. Ze maakten niet alleen kennis met de dieren die naar Nederland komen, maar bezochten ook andere centra waar de dieren worden gehouden. Ze zijn lovend over de inzet van de Chinese collega’s. ‘Een van hen is niet getrouwd om voor de panda’s te kunnen zorgen.’

Zodra de panda’s in Nederland aankomen, is de eerste zorg ze te laten wennen. Daarom komen er enkele Chinese verzorgers mee die mogelijk een halfjaar blijven. Een kleine complicatie is dat de dieren Engels, Chinees noch Nederlands verstaan omdat ze in het dialect van Sichuan zijn opgevoed. De praktijk moet uitwijzen welke taal ze het snelst onder de knie hebben, al hebben de Chinezen het liefst dat de panda’s Engels leren. ‘Chinees gaat niet, het duurt een uur voor je een woord goed kunt uitspreken en ’s middag ben je het alweer vergeten’, aldus Van Ekeren.

bloed prikken

Toch is het van groot belang goed met de dieren te kunnen communiceren om efficiënt bloed te kunnen prikken, hun gebit te controleren en eventueel echo’s te maken. Panda’s zien er wel uit als vriendelijke lobbesen, maar ze hebben gevaarlijke tanden en klauwen en bovendien zijn ze niet steeds goedgehumeurd. Gerritsen: ‘Het zijn sensitieve dieren. Soms vroegen de verzorgers in China ons even naar buiten te gaan omdat de dieren anders geen zin hadden om te doen wat hun werd gevraagd. Het zijn echte karakters, net als ijsberen en katten.’

Van Ekeren benadrukt dat ze al goed contact hadden met Wu Wen en Xing Ya, al was het soms lastig dat je door het zwarte masker hun ogen niet zo goed kon zien. Panda’s hebben geen ronde maar spleetvormige pupillen, net als katten. Ook spelen ze net als katten graag met een bal, beren doen dat doorgaans niet. En anders dan vrijwel alle beren, die linkshandig zijn, maakt het panda’s niet uit of zij hun favoriete bamboescheuten met hun linker- of rechtervoorpoot beetpakken. ‘Met hun extra teen kunnen ze het kleinste stukje appel moeiteloos beetpakken.’

In Ouwehand krijgen de solitair levende dieren een verblijf waarin ze gescheiden leven: 1200 vierkante meter voor Wu Wen en 900 vierkante meter voor Xing Ya. Wu Wen krijgt de extra ruimte zodat ze er op den duur haar jongen kan opvoeden. Jonge dieren zouden de kroon zijn op het werk van de verzorgers. Panda’s planten zich moeizaam voort. De vrouwtjes zijn maar enkele uren per jaar ontvankelijk en vruchtbaar en bovendien erg kritisch, lang niet alle mannetjes zijn geschikte partners.

Het is dus zaak de vruchtbare periode adequaat te herkennen. ‘We zijn niet voor niets juist nu naar China geweest en we hebben gezien hoe de dieren zich dan gedragen. Ze stoppen met eten, gaan op hun achterpoten staan, draaien rusteloos rondjes en vooral de vrouwtjes laten zich horen’, schetst Van Ekeren. ‘Timing is cruciaal, als die niet goed is kan het zelfs fataal aflopen.’ <

prijzig verblijf met klimaatcontrole

Ouwehand bouwt een speciaal verblijf voor de reuzenpanda’s die zeker vijftien jaar blijven. Dat kost zes miljoen euro en wordt voorzien van klimaatcontrole, zodat de dieren het in de zomer niet te warm krijgen. Er komen vernevelaars om de vochtigheid te reguleren voor de dieren die thuis zijn in de mistige bergen. Overal is cameracontrole, de verblijven worden zo ingericht dat het publiek ze buiten en binnen goed kan zien, maar direct contact uitgesloten is. Reuzenpanda’s zijn gevoelig voor menselijke griepvirussen, zoals ook mensapen dat soms zijn. Pandasia wordt hypermodern, maar de buitenkant – met handgemaakte dakpannen – wordt in China door vaklui gemaakt.

elke dag verse bamboe en pandabrood

Panda’s eten bamboe en daarvan bestaan wel zestig soorten. Ouwehands Dierenpark wil de dieren zo’n 25 soorten aanbieden. In het wild is ook niet alles steeds beschikbaar. Dat is afhankelijk van het seizoen en de hoogte in de bergen waar de dieren leven. Het is de bedoeling de dieren twee tot drie keer per dag verse bamboe te verstrekken en vier keer pandabrood, een stevig mengsel van mais, soja, mineralen en vitaminen. Ook krijgen ze appel en wortel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.

Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’