Direct naar artikelinhoud

Druk jaar voor de brandweer

Totaal aantal alarmeringen per 100 inwoners.

De woeste storm in de zomer bezorgde de brandweer vorig jaar veel werk. Vermoedelijk is dat de oorzaak dat de hulpdienst in heel 2015 iets vaker moest uitrukken dan het jaar ervoor. In totaal werd de brandweer ongeveer 234.000 keer gealarmeerd.

Over het hele jaar ging het bij de meeste meldingen om brand, de overige keren dat de brandweer uitrukte ging het bijvoorbeeld om ongelukken en liftopsluitingen. De meeste alarmeringen kwamen uit Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam-Amstelland en Haaglanden.

Storm
Vooral in de zomermaanden had de brandweer veel te toen er een flinke storm over het land trok. In de maanden juli, augustus en september lag het aantal alarmeringen bijna 25 procent hoger dan in dezelfde maanden een jaar eerder.

Bij de storm kwam een man in Wolfheze om het leven door een omvallende boom en waarbij ook enkele gewonden vielen. Het tramverkeer in Amsterdam lag plat, snelwegen werden onbegaanbaar en de straatparade van het Zomercarnaval in Rotterdam werd afgelast. Het was de zwaarste zomerstorm in Nederland sinds 1901.

Het is vandaag de Europese dag voor het alarmnummer 112. Het Centraal Bureau voor de Statistiek presenteerde daarom de jaarcijfers van de brandweer.