Direct naar artikelinhoud
Han Lips

Thuis een gehaktbal eten, dat is Wayne Rooney ten voeten uit

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: een gesprek met voetballer Wayne Rooney.

Er werd gevierd dat Rooney Engelands topscorer aller tijden was geworden.Beeld BBC

Omdat de Nederlandse tv vergeven was van de Obamaplaybackshow van premier Rutte, week Lips maar een keertje uit naar de Belg. Daar ging het drie kwartier over de voetballer die zijn vrouw ten huwelijk vroeg bij een pompstation.

Hij had het niet meer, haalde het restaurant niet waar hij had gereserveerd. Ze draaiden om en gingen bij haar ouders thuis een gehaktbal eten. Dat is Wayne Rooney ten voeten uit, een über-Engelse stervoetballer.

BBC-presentator Gary Lineker kwam over de vloer voor een portretterend interview. En dat viel niet tegen, alleen al door de anekdote dat Wayne als zestien­jarige na zijn eerste goal op het hoogste niveau 's avonds nog een wedstrijd speelde. Met zijn vrienden, achter het ouderlijk huis.

Natuurlijk ging in huize Rooney niet alles over tafel. Het enige wat zijn vrouw Coleen zei: "Hij heeft domme dingen gedaan." En: "Hij was jong." Lips veronderstelde dan maar dat het ging over zijn slippertje met twee hoeren tijdens haar eerste zwangerschap.

Nog zo'n onderwerp dat onbesproken bleef: zijn coach Louis van Gaal. Maar ze zaten er toch maar: David Beckham, Zlatan Ibrahimovic, Bobby Charlton, Cristiano Ronaldo.

Hier werd gevierd dat Rooney Engelands topscorer aller tijden was geworden. Zo doen ze dat bij de BBC. In Nederland mogen sporters blij zijn als ze dertig jaar later in het ­zonnetje worden gezet, in Andere Tijden Sport. Alleen Humberto Tan komt nog een beetje in de buurt - deze week nog ter ere van Johnny Heitinga.

En dan gaan we nog even terug naar het Correspondents' Dinner, zoals Eva Jinek zei in haar veertig minuten durende nabeschouwing. Hoe dan ook lijkt het Lips gezonder dat we even stilstaan bij die ene onstuitbare sporter in ons midden dan dat we eens per jaar live op tv vieren dat Mark Rutte onze premier is.