Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Politie, recht en criminaliteit

Een neushoornboerderij tegen de stroperij

Miljonair John Hume houdt meer dan 1.000 neushoorns op zijn ranch in Klerksdorp. Het stropen van neushoorns is flink in opkomst in Zuid-Afrika: van 13 gevallen in 2007 naar 1.175 in 2015. In dit tempo zal de neushoorn in de nabije toekomst uitsterven. Hume pleit er al jaren voor om de handel in neushoornhoorns te legaliseren. Volgens Hume zou legale handel in hoorns de prijs ervan naar beneden brengen, waardoor stropen onaantrekkelijker wordt. De aanpak van Hume is controversieel: tegenstanders menen dat een groter aanbod van hoorns ook de vraag ernaar kan verhogen.
De neushoorn is gevangen, straks zal zijn hoorn worden afgezaagd. Dat is legaal: de neushoorn is eigendom van miljonair John Hume.
AFP / Mujahid Safodien
De operatie begint. Als stropers een hoorn verwijderen, raken ze vaak de schedel. De neushoorn bloedt daarna meestal dood.
AFP / Mujahid Safodien
De hoorns van neushoorns zijn gemaakt van keratine, hetzelfde materiaal waar ook onze haren en nagels uit bestaan.
AFP / Mujahid Safodien
De neushoorns worden voor het zagen geblinddoekt en licht verdoofd. De internationale handel in hoorns is sinds 1977 verboden. Binnen Zuid-Afrika mochten echter tot 2009 nog hoorns worden verkocht.
AFP / Mujahid Safodien
Deze onthoornde neushoorn ontwaakt nadat zijn hoorn is afgezaagd. Het afzagen van een hoorn is, als het op de juiste manier gebeurt, pijnloos. Na drie jaar groeit de hoorn weer aan.
AFP / Mujahid Safodien
Bij alle neushoorns op het terrein van Hume wordt de hoorn afgezaagd.
AFP / Mujahid Safodien
Deze neushoorn komt bij nadat hij is onthoornd. De aanpak Hume is controversieel: tegenstanders werpen tegen dat een groter aanbod van hoorns ook de vraag ernaar kan verhogen.
AFP / Mujahid Safodien
Bewakers beschermen de neushoorns tegen stropers.
AFP / Mujahid Safodien
Zolang ze niet verhandeld mogen worden, worden de afgesneden hoorns gewogen en opgeslagen. Volgens National Georaphic heeft Hume bijna 4 ton hoorns opgeslagen. Martkwaarde: 210 miljoen euro.
AFP / Mujahid Safodien
Hume won in december een rechtzaak tegen de Zuid-Afrikaanse staat om het moratorium op te heffen. Toch blijft het verbod voorlopig van kracht: Zuid-Afrika ging meteen in hoger beroep.
AFP / Mujahid Safodien
Stroperij is in opkomst in Zuid-Afrika. De afgelopen jaren steeg het aantal stroopgevallen van 13 in 2007 naar 1.175 in 2015.
AFP / Mujahid Safodien
De vraag naar neushoornhoorns is het grootst in Vietnam. Daar claimde een politicus dat hoorns zijn kanker genazen.
AFP / Mujahid Safodien