Direct naar artikelinhoud

'Ruim 11 procent Syriërs gedood of gewond geraakt'

Ruim 11 procent van de Syrische bevolking is gewond geraakt of omgekomen sinds de burgeroorlog oplaaide in maart 2011. Dat staat in een nieuw rapport van het Syrian Centre for Policy Research (SCPR). The Guardian schrijft daar donderdag over.

Verwoesting in de wijk Suleimaniyeh in Aleppo, waar voornamelijk christenen en Armeniërs wonen.Beeld ap

Volgens het rapport zijn de nationale rijkdom, infrastructuur en instituties bijna volledig uitgewist door de 'catastrofale impact' van het bijna vijf jaar voortdurende conflict. Het aantal doden als gevolg van de oorlog, zowel direct als indirect, staat op 470.000, aldus het SCPR.

De onderzoekers stelden het aantal gewonden vast op 1,9 miljoen. De gemiddelde levensverwachting is gedaald van 70 jaar in 2010 tot 55.4 jaar in 2015. De economische schade zou omgerekend ruim 225,7 miljard euro bedragen.

Syriërs uit Aleppo vluchten naar Turkije.Beeld reuters

Ontoegankelijk

De Verenigde Naties hielden het bij hun laatste telling, anderhalf jaar geleden, nog op 250.000 doden. De VN is in 2014 gestopt met het verzamelen van statistieken over de Syrische oorlog, omdat het land te ontoegankelijk zou zijn om goede waarnemingen te kunnen doen. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten zei niet voldoende vertrouwen te hebben in andere bronnen.

Het SCPR zegt echter zeker te zijn van zijn eigen resultaten. Omdat het tot voor kort in de Syrische hoofdstad Damascus was gevestigd, kon het onderzoek ter plaatse worden uitgevoerd. Opsteller Rabie Nasser zegt tegenover The Guardian dat er 'diepgravende technieken' zijn toegepast.

Met name Aleppo, de grootste stad van Syrië, heeft het momenteel zwaar. De stad ligt onder vuur van Russische raketaanvallen en dreigt door de Syrische overheid te worden afgesneden. Het Internationale Rode Kruis liet woensdag weten dat 50 duizend mensen het gebied in het noorden van Syrië zijn ontvlucht, mede omdat ze dringend voedsel en water nodig hebben.

Lees ook:

'De Russen bombarderen ons kapot'
Rebellen, scholen, ziekenhuizen: volgens vluchtelingen wordt bij de bombardementen op Aleppo niemand ontzien. 'Veel van onze mensen hebben de moed verloren en zorgen alleen nog voor zichzelf. Dat is begonnen sinds de Russen erbij zijn gekomen. Ze bombarderen ons kapot', aldus een van de Syrische vluchtelingen.

Weet het parlement wel aan welk bord ze schaken en tegen wie?
Binnenkort is de omsingeling door de troepen van Assad en die van IS voltooid en kan het uithongeren en wurgen van wat er nog resteert van de stad en haar inwoners beginnen. 'De westerse focus op IS werkt als aanjager. Rusland, Iran en Assad profiteren', aldus Marcel Kurpershoek, voormalig speciaal gezant voor Syrië.

Kunst in tijden van oorlog: het verhaal van achterblijvers Interview fotograaf Issa Touma
Issa Touma is één van de achterblijvers in Aleppo. Doordeweeks is hij tot twee uur 's middags bezig met water halen, daarna exposeert hij zijn foto's en geeft hij workshops geeft aan jonge Aleppijnen. Te midden van de destructie en het gedreun houdt zijn galerie hem gaande.

Markt in Aleppo.Beeld reuters