Direct naar artikelinhoud

Zware zomerstorm bezorgde brandweer drukte

De brandweer heeft vorig jaar een drukke zomer gehad door de storm die in juli over het land trok. In de regio's Rotterdam-Rijnmond en Amsterdam-Amstelland ontving de brandweer in 2015 de meeste alarmeringen.

De reinigingsdienst op de Herengracht na de zomerstorm van 2015.Beeld anp

In de maanden juli, augustus en september lag het aantal alarmeringen bijna 25 procent hoger dan in dezelfde maanden een jaar eerder. Bij de storm kwam een man in Wolfheze om het leven door een omvallende boom en vielen enkele gewonden.

Het tramverkeer in Amsterdam lag plat, snelwegen werden onbegaanbaar en de straatparade van het Zomercarnaval in Rotterdam werd afgelast. In de Amsterdamse binnenstad waaide een groot aantal bomen om. Het was de zwaarste zomerstorm in Nederland sinds 1901. 

Amsterdam-Amstelland
Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft donderdag de jaarcijfers van de brandweer gepresenteerd. In heel 2015 werd de brandweer ongeveer 234.000 keer gealarmeerd. Dat is iets meer dan in 2014. In de meeste gevallen ging het om brand, de overige meldingen waren bijvoorbeeld voor ongelukken en liftopsluitingen.

De meeste alarmeringen kwamen uit Rotterdam-Rijnmond en Amsterdam-Amstelland. In die laatste regio werd de hulp van de brandweer 8300 keer ingeroepen. Het aantal alarmeringen was hier met 8,3 per 1000 inwoners ook in verhouding met het aantal bewoners het grootst. De brandweer in de veiligheidsregio Brabant-Noord werd het minst vaak gealarmeerd: iets meer dan 2 keer per 1000 inwoners.